Alkalmazásajánló ovisoknak és kisiskolásoknak

Óvodások és kisiskolások számára ajánlható, több szempont alapján értékelt honlapok és mobilalkalmazások

http://digitalisgyermekvedelem.hu

Az ajánlógyűjteményről

Az ajánlógyűjtemény célja, hogy olyan alkalmazásokat, honlapokat mutasson be, amelyek színvonalasok és biztonságosak. A szülőknek erős igényük van arra, hogy támogatást kapjanak, milyen interaktív médiatartalmakat érdemes használni.

A válogatás természetéből fakadóan nem teljeskörű, és szubjektív. A listát böngészve azonban a szülő megismerheti azt a szempontrendszert, ami alapján maga is képessé válik megítélni egy-egy alkalmazást.

Az következőkben néhány, a biztonságos alkalmazásválasztást segítő szempontot részletezünk:

Korhatár-besorolás

A filmek és a játékok esetében is rendkívül fontos az ajánlások betartása, hiszen ezek iránymutatást adnak a kiválasztáshoz. Ezeket figyelembe véve meggyőződhetünk arról, hogy az alkalmazásokban nem találkozunk ijesztő vagy nem gyerekeknek való, érthetetlen tartalommal, nem teszik lehetővé az idegenekkel történő kapcsolatfelvételt, és fokozottabban figyelnek az adatkezelésre, valamint a lehető legkevesebb alkalmazásengedélyt kérik; továbbá van szülőknek szóló tájékoztató, esetleg beállítási lehetőségek.

Szülői felügyelet

Az óvodások számára egyértelműen ajánlott és biztonságos alkalmazásokon mindig van szülői hozzáférési lehetőség. Ehhez legtöbbször egy egyszerű számtani művelet elvégzése után férünk hozzá. Tartalmazhatja a játékleírást, információt a gyártóról, linket a gyártó honlapjára, illetve beállítási, személyre szabási lehetőségeket. A regisztrációt, személyes adatok megadását igénylő alkalmazásoknál 13 éves kor alatt mindig szükséges, hogy legyen szülői fiók is.

Alkalmazásengedélyek

Az alkalmazásengedélyekkel engedélyt adunk az alkalmazás gyártójának, hogy a készülékről, a felhasználóról adatokat gyűjtsön, illetve a készülék egyes funkcióit használja. Ezek legtöbbször elengedhetetlenek az alkalmazás használatához (tárhely a rajzok elmentéséhez, helyadatok egy térképnél), néha azonban előfordul, hogy a játék működéséhez olyan engedélyek megadására is szükség van, amelyeket nem érzünk biztonságosnak (például a mikrofon automatikus ki- és bekapcsolását).  Noha az alkalmazásboltok folyamatosan ellenőrzik, szűrik a bekerülő appokat, előfordul, hogy rossz szándék, adathalászat bújik meg egy látszólag ártatlan játék, akár például egy gyermekeknek szóló kirakós mögött. Ezért az alkalmazásengedélyek átnézése is egy szűrő, amely segíthet eldönteni, biztonságos-e az adott alkalmazás.

Ingyenesség és reklámmentesség

Egy mobilalkalmazás fejlesztése pénzbe kerül. Az ingyenes alkalmazásnak is vannak fejlesztési költségei; ezért ezek legtöbbször csak látszólag ingyenesek. A mobilalkalmazásokban a leggyakoribb pénzszerzési módok a reklámok és az alkalmazáson belüli vásárlások. Az óvodás korosztály számára különösen fontos, hogy reklámmentes alkalmazást válasszunk, ők ugyanis még nem tudják a reklámot a tartalomtól elkülöníteni, ráadásul ezek a reklámok sokszor annyira beleolvadnak a játék képi világába, hogy fel sem ismerhető a játék és a reklám határa. Ez egyrészt megzavarja a játékban elmerülés „flow” élményét, és szórt figyelmet hoz létre, másrészt a gyermek könnyen tölthet le – akár akarata ellenére – egyéb játékokat.

Az alkalmazáson belüli vásárlás vagy mikrotranzakció olyan vásárlási mód, amikor az ingyenesen letöltött alkalmazás csak korlátozottan használható (kevesebb pálya, kevesebb karakter), sőt, sokszor szinte játszhatatlan. Ezek a költségek impulzusvásárlások, sokkal kevésbé tervezhetőek, mint egy teljes, fizetős játék megvásárlása. Éppen ezért az óvodás által használt eszközön semmiképpen sem engedélyezzük automatikusan a vásárlásokat. Óvodásoknál, kisiskolásoknál érdemes törekedni a reklám- és mikrotranzakció-mentes alkalmazások használatára, azért is, hogy ne terelje el, ne szórja szét a figyelmüket.

 

MOBILALKALMAZÁSOK

 

Kidoz: Biztonságos játék ingyenes játékokkal

Típus: fejlesztő

Rövid leírás: Biztonságos játék ingyenes játékokkal.

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 4.2 és újabb

Gyártó: KIDOZ

Leírás: A Kidoz, egy gyermekek számára létrehozott játék- és alkalmazásgyűjtemény, amely önálló felületként jelenik meg a telefon képernyőjén. Regisztráció esetén részlegesen, előfizetés esetén teljesen használható szülői felügyelet alkalmazásként, így a szülő akár a képernyőidőt, illetve a biztonságos használatot is szabályozhatja. A regisztráció nélküli verzióban véletlenszerűen jelennek meg az ajánlott játékok (a telefonra telepítettek, illetve a Google Play fiókban elérhetőkön kívül), ezeket azonban jelölhetjük kedvencnek is. Az ingyenes verzió reklámokat – játékajánlókat – tartalmaz.

Készségfejlesztés: Az egyes játékok különböző készségeket fejlesztenek.

Szülői felügyelet: előfizetés után teljes körű

Megjegyzések/regisztráció: A regisztrációnál a felület üzenetet jelenít meg számunkra: „Az engedélyét kérjük ahhoz, hogy hozzáférjünk az Ön alkalmazásainak listájához, majd elmenthessük őket annak érdekében, hogy az alkalmazások szűrése után kizárólag gyermekbarát alkalmazásokat jelenítsünk meg gyermeke számára.”  Regisztráció nélkül „Vendég” módban használható az alkalmazás: a telefonon található játékokat, a kamerát, a Képeim menüpontot és gyermekbarát honlapokat lehet megnyitni, az alsó sávban ajánlott játékok futnak. Beállítható a „Többi alkalmazás takarása” funkció, amely biztonsági üzenetekkel blokkolja a nem engedélyezett alkalmazásokat. Megnövelt biztonságos mód: beállítható „állandó” kezelőfelületként is, ha a telefon a gyerek „sajátja”; beállítható a nem engedélyezett weboldalak és letöltések blokkolása. Folyamatosan fut a telefonon, ezért inkább olyan készülékre ajánlott, amelyet elsősorban vagy kizárólag a gyermek használ.”

Ajánlott korosztály: 3-9 évesek

Alkalmazásengedélyek: Kamera használata: fényképek és videók készítése. Hozzáférés a tárhelyhez: a memóriakártya tartalmának olvasása, módosítása, törlése. Egyéb: előtérben lévő szolgáltatás futtatása, állapotsáv részletes és listanézete, ráhúzás másik alkalmazásokra, futtatás indításkor, csatlakozás/leválás Wi-Fi hálózatról, teljes hálózati hozzáférés, hálózati kapcsolatok megtekintése, futó alkalmazások lekérése, telefon alvó üzemmódjának megakadályozása, Play Install referre API, Adatok fogadása az internetről telefonállapot és azonosító olvasása

Családbarát: nem jelzett, de igen

Ingyenes / freemium /fizetős: ingyenes, havi előfizetéses és fizetős verzió

Reklám: igen

Alkalmazáson belüli vásárlások: igen, előfizetés, PRO hozzáférés vásárlása

Interakció a felhasználók között: nem

Offline: nem

 

Kids Paint

Típus: rajz

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 4.2 és újabb

Gyártó: ngLabs – ez egy ingyenes és reklámmentes alkalmazás, a gyártónak több fizetős és reklámokat tartalmazó alkalmazása is elérhető.

Leírás: Egyszerű, könnyen használható rajzprogram, amely sokféle ecsetvonalat, színt tartalmaz.

Készségfejlesztés: rajzkészség, kreativitás, fantázia

Szülői felügyelet: Kifejezetten gyerekeknek szánt, és a szülőket szólítja meg, csak a tárhelyhez kér hozzáférést.

Megjegyzések /regisztráció: Előnye az egyszerűsége, a felület intuitív, könnyen használható.

Ajánlott korosztály: 3-10 év

Alkalmazásengedélyek: Tárhely tartalmának olvasása, módosítása, törlése.

Családbarát: nincs jelezve

Ingyenes/freemium/fizetős: ingyenes

Reklám: nincs

Alkalmazáson belüli vásárlások: nincs

alkalmazáson belüli vásárlások: nincs 

 

Children Educational Game Full – Gcompris

Típus: fejlesztő

Rövid leírás: Szabad szoftveres közösség által fejlesztett, kiváló minőségű oktató szoftvercsomag 2-10 éves korú gyerekek számára. Magyar nyelven is hozzáférhető.

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: eszköztől függ – Android, iOS és számítógépen is elérhető, macOS, Windows, Linux alá

Gyártó: Timothée Giet

Leírás: A Gcompris több, mint 100 apró oktatójátékot kínál a betűtanulástól a víz körforgásán át a sakkig, memóriajátékokig és sudokuig.

Készségfejlesztés: játéktól függ

Szülői felügyelet: nincs

Megjegyzések /regisztráció: Nem igényel regisztrációt, mivel szabad szoftver, ezért sem reklám, sem alkalmazáson belüli vásárlás nincs benne; folyamatosan fejlesztik.

Ajánlott korosztály: 3-10 év

Alkalmazásengedélyek: SD kártya tartalmának olvasása, SD kártya tartalmának módosítása vagy törlése, teljes hálózati hozzáférés, hálózati kapcsolatok megtekintése

Családbarát: igen

Ingyenes/freemium/fizetős: ingyenes

Reklám: nincs

Alkalmazáson belüli vásárlások: nincs

Interakció a felhasználók között: nincs

Offline: igen

 

Bookr Kids Mesetár

Típus: interaktív mese

Rövid leírás: animált mesekönyvek és interaktív alkalmazások

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 4.1 és újabb

Gyártó: MóraBookr

Leírás: A Mesetár a 3-11 éves korosztály számára megfelelő meséket, történeteket tartalmaz, amelyek animált, interaktív formában érhetők el. Biztonságos, védett felületen többszáz mese és játék érhető el a legnépszerűbb könyvkiadók kínálatából, angol és német nyelven is. A meséket hangoskönyvként vagy a hang kikapcsolásával is lehet nézegetni, olvasni.

Készségfejlesztés: hallott és írott szövegértés fejlesztése; a digitális kompetencia fejlesztése; diszlexia-barát és szótagoló formátum;

Szülői felügyelet: Lehetőség van felnőttként (születési évszám megadásával, minden bejelentkezéskor újra) belépni, ekkor férünk hozzá a beállításokhoz, regisztrációhoz, előfizetésekhez.

Megjegyzések /regisztráció: A felnőtt felhasználó összekapcsolhatja email-címével vagy Facebook-fiókjával az alkalmazást, az így vásárolt előfizetéssel több eszközön is elérhető az alkalmazás.

Ajánlott korosztály: 3-11 év (korosztályonként: 3-5, 5-7, 7-10 évesek)

Alkalmazásengedélyek: tárhely, wifi, adatküldés, teljes hálózati hozzáférés, képernyő alvás megakadályozás

Családbarát: igen

Ingyenes/freemium/fizetős: ingyen betekintési lehetőség, 1, 3 és 6 hónapos előfizetési lehetőség

Reklám: nincs

Alkalmazáson belüli vásárlások: Igen, az alkalmazáson belül egyes elemek is megvásárolhatók.

Interakció a felhasználók között: nincs

Offline: nem

 

Connect the Dots – Dinosaurs

Típus: rajz

Rövid leírás: A gyerekek körében kedvelt pontösszekötő játék online változata, kicsiknek.

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 4.1 és újabb

Gyártó: Kedronic UAB, több hasonló típusú játék, mind alkalmazáson belüli vásárlásokkal.

Leírás: Három játékmód: szám- vagy betűösszekötés választható, és van színező mód is. A pontösszekötéssel készült alkotásokat is ki lehet színezni, az alkalmazás automatikusan elmenti.

Készségfejlesztés: gondolkodás, memória, figyelem, kreativitás

Szülői felügyelet: A beállításokhoz a szülői módban férünk hozzá (három szám beírásával), itt lehet állítani a feladattípust, zenét, hangot, és az adatvédelmi nyilatkozat is megtalálható.

Megjegyzések /regisztráció: Csak az első néhány feladat ingyenes.

Ajánlott korosztály: 3-5 év

Alkalmazásengedélyek: teljes hálózati hozzáférés, Google Play számlázási szolgáltatás

Családbarát: nincs jelezve

Ingyenes/freemium/fizetős: Az ingyenes változat korlátozottan használható.

Reklám: nincs

Alkalmazáson belüli vásárlások: igen, 890 Ft/darab

Interakció a felhasználók között: nincs

 

Puzzle Kids – Animal Shapes and Jigsaw Puzzles

Típus: kirakó

Rövid leírás: Kirakós játék (puzzle) kicsiknek.

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 4.1 és újabb, iOS 9.0 vagy újabb

Gyártó: RV App Studios – több teljesen ingyenes, reklámmentes gyermekeknek szóló app is elérhető tőlük, bevételt a felnőtteknek szóló alkalmazások fejlesztéséből szereznek.

Leírás: Különböző típusú kirakók, formaberakó és hagyományos puzzle, alakzatok beillesztése, árnykép felismerés is elérhető. A szülő beállíthatja az elemek számát, a háttér láthatóságát. Az elkészült képekért „matrica” jár. Magyar nyelven sajnos nem elérhető, de könnyen érthető. A szülő beállíthatja a gyermek nevét (más adatot a játék nem kér), így több gyermek esetén ki-ki maga gyűjtheti a matricákat.

Készségfejlesztés: logikai készségek, formafelismerés, türelem

Szülői felügyelet: A beállításokhoz a szülői módban férünk hozzá (három szám beírásával), itt lehet beállítani a feladattípust és más beállításokat, tájékozódni az alkalmazás fejlesztőiről.

Ajánlott korosztály: 3-5 év

Alkalmazásengedélyek: előtérben lévő szolgáltatás futtatás; teljes hálózati hozzáférés; hálózati kapcsolatok megtekintése; rezgés szabályozása; Wi-Fi kapcsolatok megtekintése;

Családbarát: Nincs jelezve, de családbarát.

Ingyenes/freemium/fizetős: ingyenes

Reklám: nincs

Alkalmazáson belüli vásárlások: nincs

Interakció a felhasználók között: nincs

Offline: igen

 

Creative Movie Maker for kids

Típus: kreatív

Rövid leírás: Animációs film készítés előre megadott elemekből.

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény / platform: Android 5.1 és újabb, iOS 8.0 és újabb

Gyártó: Fox and Sheeps – egy berlini székhelyű, gyermekeknek szóló tartalmakat gyártó cég.

Leírás: A rajzfilmkészítő programmal a legkisebbek is létrehozhatnak animációt előre meghatározott elemek (figurák, hátterek) segítségével, a mozgást ujjmozdulatokkal létrehozva. Eleje- és vége főcím is készíthető.

Készségfejlesztés: kreativitás, fantázia, az animációs film természetével kapcsolatos ismeretek

Szülői felügyelet: nincs

Megjegyzések/regisztráció: Nem igényel regisztrációt. A mikrofon és a kamera használata jelenthet adatvédelmi kockázatot, ezt érdemes tudatosítani az alkalmazás használatakor, kikapcsolni az engedélyt, és csak akkor engedélyezni, ha valóban használjuk ezt a funkciót.

Ajánlott korosztály: 3-99 év

Alkalmazásengedélyek: kamera: fotók és videók rögzítése; mikrofon: hanganyag rögzítése; tárhely tartalmának olvasása, módosítása, törlése; Google Play vásárlási adatok;

Családbarát: igen

Ingyenes/freemium/fizetős: iOS-en fizetős

Reklám: nincs

Alkalmazáson belüli vásárlások: igen, 309-790 Ft elemenként

Interakció a felhasználók között: nincs

Offline: nem

 

Vizuális memória játék

Típus: memória

Rövid leírás: Gyerekek és felnőttek közösen is játszhatják ezt a megfigyelést, memóriát fejlesztő játékot.

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 4.1 és újabb

Gyártó: Memory Kids

Leírás: Memóriafejlesztő játék: először egy képet mutat, amelyet megfigyelhetünk, utána egy kérdést tesz fel a képpel kapcsolatban (például: Hány gyerek volt a képen? Milyen színű volt a tanárnő ruhája?). Mivel az alkalmazás angol nyelvű és a kérdéseket nem olvassa fel, a szülő segítségére szükség van, de közös játék, vagy hosszas várakozás alatt hasznos lehet. Nagyobbak, felnőttek számára is szórakoztató.

Készségfejlesztés: memória, megfigyelés

Szülői felügyelet: Használata szülővel együtt javasolt; az alkalmazás információt gyűjt a letöltés és a legutóbbi használat időpontjáról.

Megjegyzések /regisztráció: Nem igényel regisztrációt.

Ajánlott korosztály: 3-99 év

Alkalmazásengedélyek: teljes hálózati hozzáférés; hálózati kapcsolatok megtekintése; a telefon alvó üzemmódjának megakadályozása; Play Install Referrer Api;

Családbarát: nem

Ingyenes/freemium /fizetős: ingyenes/létezik fizetős, reklámmentes verziója is

Reklám: igen, az ingyenes változatban, lebegő banner

Alkalmazáson belüli vásárlások: nincs

Interakció a felhasználók között: nincs

Offline: nem

 

Alfi

Típus: fejlesztő

Rövid leírás: Fejlesztő játék és mese ovisoknak.

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 4.4 és újabb

Gyártó: Alfa Generáció Labor: Az Alfa Generáció Labor az ELTE Etológia Tanszékén működik. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által biztosított alapból megvalósuló projekt keretében hozták létre.

Leírás: Az Alfi egy olyan applikációcsomag, amit magyar kutató pszichológusok, biológusok és informatikusok fejlesztettek az ELTE Alfa Generáció Laborjában. Céljuk, hogy a tablet- vagy mobilhasználó gyerekek olyan, az életkoruknak megfelelő, gyerekbarát tartalmakkal találkozzanak, melyek fejlesztik a kognitív és problémamegoldó készségeiket, valamint ösztönzik őket a társas interakciókra is. Emellett szeretnék a szülőket segíteni az egészséges mennyiségű képernyőidő betartatásában és az ezzel kapcsolatos konfliktusok elkerülésében.

Készségfejlesztés: logikai, érzelmi, memória és térbeli készségek, kreativitás

Szülői felügyelet: képernyőidő-limit

Megjegyzések/regisztráció: Alfi pozitív hatását tudományos módszerekkel is vizsgálják. Semmilyen személyes adatot nem gyűjt és nem tárol. Bővebb információ: https://www.alfageneracio.hu/alfi/

Ajánlott korosztály: 4-6 év

Alkalmazásengedélyek: teljes hálózati hozzáférés

Családbarát: igen

Ingyenes/freemium/fizetős: ingyenes

Reklám: reklámmentes

Alkalmazáson belüli vásárlások: nincs

Interakció a felhasználók között: nincs

Offline: nem

 

Castle Blocks – Easy Building

Típus: kreatív

Rövid leírás: Kastélyépítő, fantáziafejlesztő játék.

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 2.3.4 és újabb, iOS 9 és újabb

Gyártó: Marek Dobrowski

Leírás: A játék végtelen rajzfelületén számtalan elemből, karakterből építhetünk végtelen történeteket.

Készségfejlesztés: kreativitás, fantázia

Szülői felügyelet: nincs

Megjegyzések/regisztráció: Nem igényel regisztrációt.

Ajánlott korosztály: 5-8 év

Alkalmazásengedélyek: hálózati kapcsolatok; hálózati hozzáférés; alvás megakadályozása

Családbarát: igen

Ingyenes/freemium/fizetős: iOS-en fizetős

Reklám: nincs

Alkalmazáson belüli vásárlások: nincs

Interakció a felhasználók között: nincs

Offline: nem

 

Kétéltű- és hüllőhatározó

Típus: ismeretterjesztő

Rövid leírás: Nem tudod milyen kétéltűt vagy hüllőt láttál? A megfejtés csak néhány gombnyomásra van!

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 4.4 és újabb, iOS8.0 és újabb

Gyártó: MME – Farkaskölykök (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület)

Leírás: Magyarország első kétéltű- és hüllőhatározó alkalmazása a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület közös munkája. A határozó a hazánkban előforduló összes kétéltű vagy hüllő beazonosításához nyújt segítséget. A határozás menetét megkönnyíti az alak, élőhely és szín szerinti keresés.

Készségfejlesztés: ismertszerzés, megfigyelés

Szülői felügyelet: nincs

Megjegyzések /regisztráció: Az alkalmazás nem igényel regisztrációt, és teljesen ingyenes. Szintén hozzáférhető a Madárhatározó, ebben azonban számos madár csak a teljes verzió megvásárlása után válik elérhetővé.

Ajánlott korosztály: 5-99 év

Alkalmazásengedélyek: tárhely, internetkapcsolatok, alvás megakadályozása

Családbarát: nem

Ingyenes/freemium/fizetős: teljesen ingyenes

Reklám: nincs

Alkalmazáson belüli vásárlások: nincs

Interakció a felhasználók között: nincs

Offline: nem

 

Thinkrolls: Kings and Queens

Típus: logikai

Rövid leírás: Gyönyörű grafikájú, problémamegoldási készségeket és fizikai ismereteket is fejlesztő játék.

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 4.0.3 és újabb, iOS 8.0 vagy újabb

Gyártó: Avokkido – az alkalmazásaik maga színvonalúak, díjnyertesek, de a legtöbb fizetős.

Leírás: A játék során személyre szabott karakterünk kiválasztása után minden pályán azonos a feladat: emeljük, gurítsuk, kombináljuk az akadályokat, hogy eljussunk a kulcsig, amely átvisz bennünket a következő pályára. A krokodilnak altatódalt éneklünk, a kísértetet a világosság űzi el, összekapcsolva a fizika és a fantázia világát.

Készségfejlesztés: STEM (természettudományos) ismeretek, fizikai ismeretek, logika és problémamegoldás, ok és okozat, memória és térbeli felismerés, tervezés, türelem, kitartás

Szülői felügyelet: Szülői tájékoztató van, a játék nem igényel regisztrációt és nem gyűjt adatokat, működik korlátozott fiókkal is.

Megjegyzések /regisztráció: A játék gyártója az Avokkido, amely minőségi, fizetős, reklámmentes játékokkal van jelen a piacon, a Thinkroll sorozatban több játék is elérhető. A leírás szerint gyakorló szülők fejlesztik. Ennek a játéknak az első két szintje ingyenes.

Ajánlott korosztály: 5-99 év

Alkalmazásengedélyek: internet-hozzáférés, Google Play fiókok

Családbarát: igen

Ingyenes/freemium/fizetős: az első két szint ingyenes

Reklám: nincs

Alkalmazáson belüli vásárlások: Igen, a teljes verzióhoz történő hozzáféréshez.

Interakció a felhasználók között: nincs

Offline: igen

 

Fa Book

Típus: ismeretterjesztő

Rövid leírás: Interaktív fahatározó.

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 4.4 és újabb, iOS 8.0 és újabb

Gyártó: Green Go Imagination – Az Országos Erdészeti Egyesület megbízásából, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával.

Leírás: Az applikáció célja, hogy a parkokban sétálók, a hazai erdőkben kirándulók ne csupán ismeretlen fák között töltsék el idejüket. A felhasználók a Fa Book segítségével megismerhetik a környezetünket, így egy erdei séta alkalmával régi ismerősökként üdvözölhetik erdeink fáit, amelyeknek nem csupán nevük, hanem koruk, hasznuk és akár több ezer esztendőt átívelő küldetésük is van. Az alkalmazás három funkcióval rendelkezik: lexikon, vizuális meghatározás és kvízjátékok. http://fabook.oee.hu/

Készségfejlesztés: ismeretszerzés, megfigyelés

Szülői felügyelet: nincs

Megjegyzések /regisztráció: Az applikáció a 2016-ban alapításának 150. évfordulóját ünneplő Országos Erdészeti Egyesület megbízásából, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával jött létre.

Ajánlott korosztály: 6-10 év

Alkalmazásengedélyek: kamera: fotók és videók készítése; helyadatok: hozzáférés a pontos (GPS és hálózat-alapú) és a hozzávetőleges (hálózat-alapú) helyadatokhoz; tárhely: SD-kártya tartalmának olvasása, módosítása, törlése;

Családbarát: nincs jelezve

Ingyenes/freemium/fizetős: ingyenes

Reklám: nincs

Alkalmazáson belüli vásárlások: nincs

Interakció a felhasználók között: nincs

Offline: nem

 

Frog Puzzle

Típus: logikai

Rövid leírás: Logikai játék és agytorna.

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 4.4 és újabb, iOS 9.0 és újabb

Gyártó: Giyomu Games – egyéni fejlesztő, több, fejtörő típusú játéka is elérhető.

Leírás: A játék során egy aranyos kis békát kell a piros célmezőre juttatnunk, úgy, hogy előre megtervezzük az útját. A játék során nyilakat teszünk le a pályára, ha elkészültünk, a béka „lejárja” az útvonalat. Ha ügyesen teljesítünk, egyre nehezebb pályák nyílnak meg.

Készségfejlesztés: logika, algoritmikus gondolkodás, térbeli tájékozódás

Szülői felügyelet: nincs

Megjegyzések/regisztráció: A játék nem igényel regisztrációt, azonban van olyan lehetőség, hogy magunk is készíthetünk pályákat, amelyeket megosztunk a közösség tagjaival. Ebben az esetben a Google Play fiókot használhatjuk. Magasabb szinteken egyre több lesz a reklám, érdemes lehet párszáz forintért megvásárolni a reklámmentességet.

Ajánlott korosztály: 6-99 év

Alkalmazásengedélyek: tárhely, internet-kapcsolatok, alvás megakadályozása

Családbarát: igen

Ingyenes/freemium/fizetős: Ingyenesen is tökéletesen játszható, alkalmazáson belüli vásárlások vannak.

Reklám: Igen, ha segítséget kérünk egy feladat megoldásához, meg kell nézni egy reklámot.

Alkalmazáson belüli vásárlások: Igen, a béka skin-jei változtathatók, a vásárlással a reklámok is eltűnnek.

Interakció a felhasználók között: nincs

Offline: igen

 

Hocus

Típus: logikai

Rövid leírás: Vizuális készségek fejlesztése Escher-féle optikai illúziókkal.

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 4.0 és újabb, iOS 6.0 és újabb

Gyártó: gamebra.in – egyetem-közeli fejlesztők: METU – Technopolis

Leírás: A játék során egy kis piros kockát kell a célba juttatnunk az Escher-féle, térbeli illúziókon alapuló labirintusokon keresztül.

Készségfejlesztés: logika, térbeli tájékozódás, megfigyelés

Szülői felügyelet: nincs

Megjegyzések /regisztráció: A játék nem igényel regisztrációt, de ha elfogynak a pályák, a hocus Facebook-csoportjában lehetőség van új feladatkártyákat szerezni, ezeket QR-kód segítségével szkennelhetjük be.

Ajánlott korosztály: 6-99 év

Alkalmazásengedélyek: tárhely, internetkapcsolat, kamera (a QR-kódok beolvasásához)

Családbarát: igen

Ingyenes/freemium/fizetős: Ingyenes, a magasabb szintek megvásárolhatóak az alkalmazáson belül.

Reklám: nincs

Alkalmazáson belüli vásárlások: Igen, az újabb pályákat (az ingyenes verzióban is nagyon sok pálya van) meg lehet vásárolni.

Interakció a felhasználók között: nincs

Offline: igen

 

Lightbot – Code Hour

Típus: programozás

Rövid leírás: Kódolás tanítása a legszórakoztatóbb módon – rejtvények megoldása egy videójátékban.

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 2.3 és újabb, iOS 5.1.1 vagy újabb

Gyártó: Sprite box llc

Leírás: A minden korosztály számára érdekes játék célja, hogy teljesen kezdőknek mutassa be a programozást. Egy programozási kirakójáték, ahol egyre komplikáltabb feladatokat kell megoldani, miközben a játékos megérti a programozás alapfogalmait. A cél, hogy a kis robotot eljuttassuk az egyre nehezebb pályákon a kis lámpáig, amelyet felgyújt.

Készségfejlesztés: algoritmikus gondolkodás, a programozás alapjai

Szülői felügyelet: nincs

Megjegyzések/regisztráció: Ez a verzió 20 szintet tartalmaz, a fizetős változat 50-et.

Ajánlott korosztály: 6-99 év

Alkalmazásengedélyek: teljes hálózati hozzáférés; hálózati kapcsolatok megtekintése; rezgés szabályozása; telefon alvó üzemmódjának megakadályozása;

Családbarát: igen

Ingyenes/freemium/fizetős: ingyenes, létezik fizetős verzió

Reklám: nincs

Alkalmazáson belüli vásárlások: nincs

Interakció a felhasználók között: nincs

Offline: igen

 

Logika Mester 1 – Mind Twist

Típus: logikai

Rövid leírás: Logika, figyelem, kreativitás – egyetlen, szórakoztató játékban.

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 4.4. és fölötte, iOS 10.0 és fölötte

Gyártó: Weez Beez

Leírás: Rendkívül szórakoztató, magyar nyelven is elérhető logikai játék, amely sok különböző készséget igényel egyszerre. Olyan „becsapós” kérdéseket tartalmaz, amelyek egyszerre dolgoztatják a logikát, a figyelmet és a memóriát.

Készségfejlesztés:  figyelem, memória, logikai készségek, térlátás, kreativitás, kritikai gondolkodás

Szülői felügyelet: nincs

Megjegyzések /regisztráció: A játék előnye, hogy magyar nyelven is elérhető, a grafikája igényes, és számtalan készséget fejleszt, úgy, hogy nem válik unalmassá. Azonban az ingyenes változat reklámokkal érkezik, a játékot gyakran megszakítják a zavaró videós reklámok. Érdemes megfontolni a reklámmentes verzióra történő előfizetést. Sajnos a legtöbb, kritikai gondolkodást fejlesztő, valóban színvonalas, igényes grafikájú fejlesztő játék nem érhető el magyarul.

Ajánlott korosztály: 8-99 év

Alkalmazásengedélyek: tárhely, internet-kapcsolatok, Google Play hozzáférés

Családbarát: nem

Ingyenes/freemium/fizetős: Ingyenes, a játékon belüli vásárlással elérhető a relámmentesség és apróbb segítségek.

Reklám: igen, banner és megszakító videó is

Alkalmazáson belüli vásárlások: igen

Interakció a felhasználók között: nincs

Offline: igen

 

Toon Blocks – Build anything

Típus: kreatív

Rövid leírás: Építsd föl a saját, rajzolt világodat.

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 4.1 és újabb, iOS 8.0 vagy újabb

Gyártó: Marek Dobrowski

Leírás: A játékosok felépíthetik saját, rajzolt világukat a játékban található számtalan elem segítségével. Szabadon elrendezhető, kombinálható elemek, sokféle anyag és figura található a játékban. Többféle világot építhetünk: középkori kastélyt, kalózhajót vagy robotokat.

Készségfejlesztés: kreativitás, fantázia

Szülői felügyelet: nincs

Megjegyzések/regisztráció: Nem igényel regisztrációt.

Ajánlott korosztály: 8-99 év

Alkalmazásengedélyek: adatok fogadása az internetről, hálózati kapcsolatok, alvás megakadályozása

Családbarát: igen

Ingyenes/freemium/fizetős: iOS-en fizetős

Reklám: igen

Alkalmazáson belüli vásárlások: Igen, kiegészítők vásárlása.

Interakció a felhasználók között: A kész képek megoszthatók más alkalmazás segítségével

Offline: nem

 

What to draw?

Típus: rajz

Rövid leírás: Kreativitást fejlesztő játék angolul tanulóknak.

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 4.0.3

Gyártó: Llamaze Code

Leírás: A játék során a kiválasztott kategóriákban, beállításokkal egy-egy témaötletet kapunk, amit papírra rajzolhatunk, például western, láma, képregény vagy cyberpunk kategóriában. Az okoseszköz csak témajavaslatokat ad, a rajzolás papíron történhet.

Készségfejlesztés: kreativitás, rajz, angol nyelv tanulása

Szülői felügyelet: nincs

Ajánlott korosztály: 9-10 év

Alkalmazásengedélyek: adatok fogadása az internetről, hálózati kapcsolatok, az alkalmazás tárolt beállításai (cache) törlése, teljes hálózati hozzáférés, alvás megakadályozása

Családbarát: nem

Ingyenes/freemium/fizetős: Ingyenes, de néhány téma fizetős.

Reklám: nincs

Alkalmazáson belüli vásárlások: Igen, néhány vagy az összes extra témához.

Interakció a felhasználók között: A mondatok külső alkalmazáson keresztül megoszthatóak.

Offline: nem

 

Street Music Academy

Típus: zene

Rövid leírás: Ki mondta, hogy a zenét tanulni kell? Ebben a játékban hétköznapi eszközök válnak ritmushangszerré.

Ajánlott életkor: 9+

Követelmény/platform: Android 5 fölött, iOS 7 fölött

Gyártó: Marshmallow Games

Leírás: A játék hétköznapi eszközök képét és hangját (üdítős doboz, edzőcipő, kerekek stb.) használja arra, hogy a játékos ritmusérzékét fejlessze. A játékos feladata a hallott ritmusok ismétlése, amelyben színes, leeső pöttyök segítenek. Választhatunk hangszereket és nehézségi fokot.

Készségfejlesztés: koncentráció, figyelem, szem-kéz, ritmusérzék

Szülői felügyelet: A játékot elsősorban 9-11 éveseknek ajánlják összetettsége miatt. Nem gyűjt személyes adatokat a gyerekekről. A szülő megtekintheti az Adatvédelmi tájékoztatót, és tájékozódhat a gyűjtött adatokról.

Megjegyzések /regisztráció: A zenei készségfejlesztő játékok észrevétlenül szórakoztatva fejlesztenek. Az óvodás korosztály számára hangszerfelismerő, illetve mini-zongora alkalmazások elérhetőek, például a Baba hangszerek: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appquiz.baby.musical Zenét hozhatunk létre kész elemekből például a Jelly Band-del: https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.idreams.jellyband (Sajnos ez nem reklámmentes, Google Play-hozzáférést kér és az ingyenes verzió csak rövid ideig nyújt szórakozást, és semmilyen készséget nem fejleszt.) Nagyon színvonalasnak tűnik a Mussila Music School, ennek azonban – az alkalmazásbolt leírása ellenére csak fizetős változata van.

Ajánlott korosztály: 9-99 év

Alkalmazásengedélyek: futó alkalmazások visszaállítása, hozzáférés tárhelyhez, alvás megakadályozása, vibrálás, internet-hozzáférés, Google Play fiók engedély vizsgálata

Családbarát: igen

Ingyenes/freemium/fizetős: Ingyenes a részleges használat, a teljes játékhoz alkalmazáson belüli vásárlással juthatunk hozzá, de az ingyenes verzió is jól játszható.

Reklám: reklámmentes

Alkalmazáson belüli vásárlások: igen

Interakció a felhasználók között: nincs

Offline: igen

 

ÚtraManó

Típus: Gyereknevelés

Rövid leírás: Magyarország autópályáin utazva rövid mesék szólalnak meg arról, amit éppen láttok.

Ajánlott életkor: 3+

Követelmény/platform: Android 4.1 és újabb, iOS 9.0 vagy újabb

Gyártó: Plukkido Games – a Plukkido egy magyar játéktervező startup. Mágneses otthoni társasjátékokat és online játékokat is terveznek, figyelve a tudatos gyereknevelésre

Leírás: A Plukkido legújabb fejlesztése az ÚtraManó, egy GPS alapú alkalmazás kisgyerekes családoknak, amit jelenleg az összes magyar autópályán utazva és Budapest 13. kerületében használhatnak. Az alkalmazás a gyerekek számára mesébe foglalja az ablakon keresztül látott dolgokat, legyenek azok felüljárók, fák vagy akár egy útszéli villanyoszlop.

Készségfejlesztés: külső környezet megfigyelése, hallott szöveg értése

Szülői felügyelet: nincs

Megjegyzések/regisztráció: Rengeteg tárhelyet igényel: az összes mese az összes autópályára közel 300 MB tárhelyet foglal.

Alkalmazásengedélyek: helyadatok: hozzáférés a pontos és hozzávetőleges (gps- és hálózatalapú) helyadatokhoz. Telefon: telefonállapot- és azonosító olvasása. Egyéb: szinkronizálási beállítások olvasása, fájlok letöltése értesítés nélkül, szinkronizálás ki- és bekapcsolása, teljes hálózati hozzáférés, hálózati kapcsolatok megtekintése, a telefon alvó üzemmódjának megakadályozása, wifi-kapcsolatok megtekintése, további helyszolgáltatói parancsok elérése.

Családbarát: igen

Ingyenes/freemium/fizetős: ingyenes

Reklám: nincs

Alkalmazáson belüli vásárlások: nincs

Interakció a felhasználók között: nincs

Offline: nem

 

Forrás: Digitális Jólét Program

http://digitalisgyermekvedelem.hu

Kiemelt kép forrása: canva.com