Anya-lánya teadélután

A most kialakult helyzetben még többet lehetünk gyermekeinkkel, de a dolgos hétköznapokban nem mindig jut idő a meghitt beszélgetésekre. Ahhoz, hogy igazán meg tudjunk nyílni egymás felé, érdemes külön alkalmat találni. Erre szeretnénk most egy programot ajánlani.

Szervezzünk teadélutánt lányunkkal egy nyugodt helyen, ahol tényleg kettesben lehetünk, és beszélgessünk az élet dolgairól. Természetesen a fiúkat sem szeretnénk mellőzni, de vannak témák, melyeket az azonos nemű szülővel könnyebben beszélnek meg a gyerekek. A témákat korosztály szerint alakíthatjuk és bővíthetjük, a cél a kapcsolat elmélyítése, és egy igazán őszinte beszélgetés, valamint meghitt légkör kialakítása. Fontos, hogy hagyjunk teret a gyermekünk kérdéseinek is, és legyünk mi is őszinték velük.

 

A TÉMÁK

  1. Ő egy remekmű

Beszélgetés célja: Próbáld meg megérteni, hogy a lányod hogyan érzi magát, mi a véleménye saját magáról. Reagálj bátorítással, megerősítéssel és szeretettel. Beszélj arról, hogyan érezted te magadat az ő korában, mik voltak akkoriban a félelmeid, terveid.

  1. Ő egy egyedülálló szépség.

Beszélgetés célja: hívd fel a figyelmét arra, hogy ő különleges és egyedi szépség. Bókolj neki, beszélj arról, hogy a szépség legfontosabb tényezője az egészség. Beszéljetek arról is, hogy a médiában, magazinokban, Facebookon stb. látható modellek fotói, mind-mind retusált, beállított képek, és nem szabad ahhoz hasonlítani magunkat.

  1. A szépség valódi forrása

Ezután beszélgessetek a belülről fakadó szépségről!

Beszélgetés célja: Kérdezd meg, mit gondol: Honnan ered a szépség valójában? Mi alapján választ barátokat? A kinézetük vagy belső értékeik alapján? Beszéljünk arról, hogy a szépség ragyogásához egészség, belső lelki béke, önbizalom kell.

  1. Fiú-lány barátság

Beszélgetés célja: Próbáld megtudni, hogy mit gondol lányod a fiúkról. Kérdezd meg, ki a legkedvesebb fiú az osztályában. Derítsd ki, hogy kik a fiú barátai, és kérdezd meg tőle, mit lát bennük. Beszélgessetek a gyerekszerelemről, diákszerelemről. Oszd meg a saját tapasztalataidat fiatal korodból, szívfájdalmaidat. Segíts neki, hogy megértse és megtanulja, hogy mik a fontos dolgok egy barátságban. Például: belső értékek, tisztelet, bizalom.

  1. Amikor nagy leszek

Beszélgetés célja: Kérdezd meg lányodat, hol látja magát 5-10-20 év múlva. Szeretne egyetemre járni? Mit szeretne tanulni, mit szeretne dolgozni? Szeretne utazni? Szeretne gyermeket? Beszélgessünk arról, hogy célokat kell meghatározni ahhoz, hogy előre tudjunk lépni az életünkben. Beszéljünk a szabadság és a felelősség fontosságáról.

  1. Otthon

Beszélgetés cél: Kérdezd meg gyermeked, mit gondol, mi teszi a házat egy szerető otthonná? Kérdezd meg, mit gondol az otthoni életéről. Szeret itthon lenni? Úgy érzi törődnek vele és szeretik?

Kép forrása: https://pixabay.com/