Budai Barangolások – Halászbástya és Mátyás-templom

„A középkorban a közelben volt a halpiac, és ezt a falszakaszt ostrom idején hagyományosan a halászok céhe védte, innen ered a neve.

Kép forrása: pixabay.com

A Mátyás-templom átépítésekor, 1890 – 1905 között épült ugyancsak Schulek Frigyes tervei alapján neoromán és neogótikus stílusban, a magyarok letelepedésének 1000 éves évfordulójának alkalmából. A bástyák, melyek a Mátyás-templomot ölelik körül, őseink sátrait szimbolizálják, a hét torony jelenti a Kárpát-medencében 896-ban letelepedett hét magyar törzset.

Schulek egyik legnagyobb érdeme, hogy a Várhegynek ezt az eredendően hadi célokat szolgáló területét, békés sétánnyá és kilátóvá alakította át úgy, hogy a Várhegy építészetileg egyik legjelentősebb egységét alkotta meg, a Mátyás-templom belekomponálásával.” – írja a kirándulástippek.hu oldal.

Forrás: https://kirandulastippek.hu/budapest/halaszbastya

Mátyás-templom

A Mátyás-templom története egészen a 13. századig nyúlik vissza, amikor először említették a templom épülését. A templom történelméről bővebben a https://matyas-templom.hu/templom-tortenete oldalon olvashatunk. Sőt, akár virtuális túrán bebarangolhatjuk az egész épületet a https://matyas-templom.hu/virtualis-tura oldalra kattintva. Mindezek mellet a templom 3 területéről részletes bemutatást olvashatunk a https://matyas-templom.hu/templom-bemutatasa oldalon.

Forrás: https://matyas-templom.hu/

Kiemelt kép forrása: pixabay.com