korok dots oval

Mintegy négy és fél ezer, a gyermekvédelemben élő gyermek jut el nyáron az Erzsébet-táborokba – közölte a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn a „Zánkai Erzsébet-táborban”.

Fülöp Attila elmondta, hogy az Erzsébet-táborok tíz évvel ezelőtt indultak, 2012-ben mintegy 30 ezer gyerek táborozott, idén az év végéig pedig csaknem 180 ezer gyerek táboroztatását tervezik. Örömtelinek nevezte, hogy a gyermekvédelemben élő gyermekek közül is négy és fél ezren táborozhatnak.

Az államtitkár úgy fogalmazott, „a szociális törődés első téglája a közösségépítés”, ezeknek a gyerekeknek a tábor ezt biztosítja. Ott közösségben vannak, az élmények segítségével könnyebben dolgozzák fel az őket ért traumákat, és a közösségi élmények a családi kötődések hiányát is tompíthatják.

Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy nagy figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű gyerekekre és a nekik biztosított ottalvós táborokra Zánkán és Fonyódligeten is.

quote

„A balatoni táborokba térítésmentesen utazhatnak a gyerekek, és a hazaút is finanszírozott számukra a szervezett vonatutak igénybevételével.”

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója elmondta, hogy nyáron, Erzsébet-táborba 13 megyéből, több mint kétezer, családból kiemelt gyermeket tudnak hozni, ami „ajándék számukra, hiszen számtalan sebük gyógyulását segíti”. A táborokban – folytatta – a nehéz élethelyzetű gyerekek mosolyogni tudnak, közösségben lehetnek, egymásba kapaszkodnak, közös programokon vesznek részt, ami sokat segít nekik.

A nyári Élménytáborok első, zánkai turnusa vasárnap kezdődött és péntekig tart.

Forrás: MTI