korok dots oval

Az animált GIF napjainkban rendkívül népszerű kifejezőeszköz az online térben, amit akár saját magunk is elkészíthetünk. Az animált GIF-ek különlegessége, hogy a felvett jelenetet végtelenítve mutatja meg. Ha saját GIF-et szeretnénk készíteni, elegendő egy mobiltelefon, egy jó ötlet, valamint az erre megfelelő alkalmazás és már kezdődhet is az alkotás.

Hogyan készíthetünk mi is saját GIF-et? Az interneten és a mobileszközökön számos felület elérhető kifejezetten GIF-ek készítésére, a videóban a makegif.com oldalt mutatjuk be. Először is tervezzük meg, miről szeretnénk GIF-et készíteni, és azt is, hogy milyen technikával szeretnénk megjeleníteni azt, hiszen rajzolhatunk, vagy egy rajzfilmből, filmből is kiragadhatunk egy számunkra kedves részletet. A lényeg, hogy olyan mozgást válasszunk, amely ismételhető, vagyis „loopolható” és ügyeljünk arra, hogy ne ugorjon a kép a mozgássor újrakezdésekor.

Kép forrása: pixabay.com

Ha elkészültünk a felvétellel, a makegif.com oldalán megannyi beállítási lehetőség közül választhatunk még mielőtt véglegesítjük a művet. Beállíthatjuk például azt, hogy milyen gyorsasággal ismétlődjön a felvétel, méretet adhatunk meg, és még kategóriába is rendezhetjük a munkánkat. Sőt, a láthatóságát is beállíthatjuk, így, ha nem szeretnénk, hogy nyilvánosan elérhető legyen a GIF-ünk, akkor privát felhasználást is lehetővé tesz a platform.

A GIF készítés csínját-bínját az erről készült videóból elleshetjük:

A szöveges tartalom és a videó az Online Erzsébet-játékok részeként a Digitális Jólét Program és Digitális Gyermekvédelem keretein belül készült.

Kiemelt kép forrása: pixabay.com