korok dots oval

Véget értek a június közepétől egészen augusztus végéig tartó ottalvós, napközi, családi, erdélyi, gyógyító és diabétesz Erzsébet-táborok, amelyekben összesen több mint 130 ezren kapcsolódtak ki a szünidőben. Ezen belül a balatoni Erzsébet-táborokban mintegy 35 ezren vakációztak. A végéhez ért az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (Erzsébet Alapítvány) által 2017 óta megvalósított EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosítószámú „A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” című európai uniós projekt is, amely 7 év alatt összesen 13,5 milliárd forint összegű többletforrással járult hozzá infrastrukturális beruházásokhoz és a gyermekek élményszerzéséhez, valamint a digitális és szociális kompetenciák fejlesztéséhez a nyári, balatoni táborokban többek között programokkal és eszközökkel. A zánkai és fonyódligeti táborok sportpályái is a projekt részeként újultak meg, továbbá számos játszótér létesült és infokommunikációs akadálymentesítés is megvalósult mindkét táborhelyen. Létrejött egy módszertani rendszer, amely más táborszervezőket is segíthet a táboroztatási jó gyakorlatokon keresztül egy-egy sikeres tábor lebonyolításában.

Zánkán és Fonyódligeten hétről hétre, vasárnaptól péntekig tartó turnusokban pihenhettek a gyermekek. A balatoni vakáció során a napi ötszöri étkezés és a rengeteg program mellett idén is ingyenesen utazhattak vonattal a táborozók menetrendszerinti járatokon, vagy a Miskolcról és a Nyíregyházáról induló különvonatokon. Az utazás költségét részben kormányzati, részben európai uniós finanszírozással biztosította az Erzsébet Alapítvány.

A balatoni táborokban a gyermekekre egyebek mellett sport-, kulturális és hagyományőrző programok, színházi és cirkuszi előadás, koncert, közösségépítő és digitális, valamint szociális kompetenciafejlesztő programok is vártak a Balaton adta lehetőségek (például sétahajózás, sárkányhajózás) mellett.

A Zánkai- és Fonyódliget Erzsébet-tábor minden tekintetben nívós és a modern kor követelményeinek megfelelő táborhellyé vált az elmúlt években, és a projekt részeként számos fejlesztés is megvalósult. A zánkai táborban a projekt részeként a strandszakaszt lidósították. Négy teniszpálya, három strandröplabda-pálya, egy röplabdapálya, három kosárlabdapálya és négy kézilabdapálya felújítására került sor. Megújult a tábori stadion futóköre és a focipályája. Létrejött egy teljesen új ügyességi pálya és KRESZ-park, amely a gyermekek mozgáskoordinációját javíthatja játékos formában, valamint a táborozók a közúti közlekedés szabályait is elsajátíthatják. A szálláshelyek környékén és a strandon modern játszóterek létesültek. Utóbbi „ability” parkként is működik, így a fogyatékkal élők számára is elérhető élményeket nyújthat. A strandon szabadtéri edzőpálya, valamint akadálymentes rámpa is épült, amely összeköti a tábori főtér területét a szállások környékével.

A „Fonyódligeti Erzsébet-táborban” a kosárlabdapálya és a két kézilabdapálya modern technológiával született újjá, a strandröplabda pályák száma pedig megduplázódott, továbbá korszerű atlétikai pályát alakítottak ki. A táborban petanque pálya, kalandpark és mászófal létesült, valamint a szállások között játszóterek is épültek. A táborhely 3 pihenőterületén színes, időjárásálló mobil kültéri elemeket tervezett az alapítvány, ahol a gyermekek ismerkedhetnek, barátkozhatnak.

A projekt keretében mindkét táborba eligazodást segítő térképeket, épületjelölőket és infografikákat is telepítettek. A környezettudatosságot szem előtt tartva szelektív hulladékgyűjtő szigetek is létrejöttek. A tábori életet a Táborozom nevű applikáció is támogatja évek óta.

Érkezéskor a gyermekeket idén is a Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak, vagyis a TESO-k várták, akik a tábori hét során gondoskodtak a jó hangulatról és programokat, közöttük saját fejlesztésű foglalkozásokat is tartottak. A TESO-k és az Altáborvezetők (ATV-k) toborzására, kiválasztására minden évben nagy gondot fordít az Erzsébet Alapítvány, és 2021 óta már akkreditált felnőttképző intézményként készítette fel őket az aktuális szezonra. A projekt részeként arra is lehetőség nyílt, hogy a diákok Iskolai Közösségi Szolgálatot teljesítsenek.

Az alapítvány partnerségi együttműködést alakított ki köznevelés, gyermekjóléti alapellátás és gyermekvédelmi szakellátás területén működő intézményekkel, valamint karitatív, illetve táboroztatási tevékenységet folytató szervezetekkel annak érdekében, hogy a balatoni nyaralásra minél több helyről érkezhessenek gyermekek.

Az európai uniós projekt keretében szakértői hálózat jött létre, melynek tagjai részt vettek a 2018-ban szervezett táboroztatási konferencián, emellett 2018 és 2023 között összesen 13 műhelyfoglalkozáson nyílt lehetőség a tapasztalatcserére. A szervezet 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzést is tartott: 2022-ben 31 résztvevő szerzett tanúsítványt. Az Erzsébet Alapítvány az ifjúsági táboroztatás módszertanának és tapasztalatainak összegyűjtésével módszertani központot működtetett az elmúlt években, ennek eredményeként jött létre a Tudástár nevű weboldal.

Az alapítvány táboroztatási módszertani kiadványokat is készített, melyek elismert módszertani szakértők segítségével praktikus ismereteket nyújtanak a táborszervezés és megvalósítás több területén. Emellett elkészült egy Táboroztatási Módszertani Kézikönyv is.

Az Erzsébet Alapítvány évről évre monitorozza táboroztatási tevékenységét: 2017 és 2023 között több mint 60 ezer gyermek és kísérő töltötte ki a teljesen anonim kérdőíveket. Ezekből egyebek mellett kiderült, a táborozás hozzájárult ahhoz, hogy a kísérők kapcsolata elmélyüljön a gyermekekkel, illetve a kísérők 86%-a szerint a gyermekek a tábornak köszönhetően megtanulták mások elfogadását.