korok dots oval

Az Erzsébet-karácsony az állami támogatással működő Erzsébet Táborok táboroztatási program részeként 2016-ban indult, és az Operától kezdve a Művészetek Palotáján, valamint a Fővárosi Nagycirkuszon és az Erkel Színházon át, a Papp László Budapest Sportarénáig számos helyszínen kínált szórakoztató és kulturális előadásokat a gyermekek számára az elmúlt években.

A korábban egynapos Erzsébet-karácsony programjait 2021-ben újításként többnapos, ottalvós programsorozatként tartotta meg az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (Erzsébet Alapítvány) az állami támogatással felújított „Zánkai Erzsébet-táborban”. A többnapos lehetőségnek, az épületek téliesítésének és az új, valamint felújított programhelyszíneknek köszönhetően a gyerekekre egy időben kulturális és szórakoztató előadások, valamint szabadidős és adventi programok is vártak december 1-22. között, hétfőtől szerdáig, illetve szerdától péntekig tartó turnusokban. A felújítás által mára minden szállás fűthető, és olyan helyszínek is létesültek, illetve megújultak, ahol korábban nem voltak megfelelőek a körülmények a téli programokhoz.

Az karácsonyi programsorozat gerincét három fő programegység adta, melyek három különböző helyszínen valósultak meg egymással párhuzamosan. Az egyik fő program a cirkuszművészeti produkció volt, amelyen keresztül a gyermekek a cirkuszművészetbe nyerhettek betekintést egy igazán szórakoztató, emellett edukáló műsoron keresztül. A december 22-ig tartó Erzsébet-karácsonyon fantasztikus és egyedi produkcióval készültek az előadók a gyerekeknek: többek között golyón, görgőn vagy székeken egyensúlyozó művészek, hullahoppal zsonglőrködő artisták és légtornászok is ámulatba ejtik a táborozókat a felújított színházteremben. A gyerekeket egy bohóc és uszkár kutyusok is megörvendeztetik.

Az előadás alatt Dunai Csenge színésznő tolmácsolta az egyes fellépők és a teljes előadás üzenetét a publikum számára. A Cirkusziskola programsorozat célja a játékos szórakoztatás mellett a szemléletformálás is volt. Bemutatták, hogy a cirkuszművészetben miként ötvöződik a tudomány, az együttműködés, a felelősségvállalás, a kitartás és az erő, és hogy ezen értékek elsajátítása, alaposabb megismerése, hatalmas lehetőség az önismeretre és a közösségek fejlesztésére egyaránt.

Az előadások a Zánkai Erzsébet-tábor felújított színházában valósultak meg, alkalmanként mintegy 300 résztvevővel.

Fellépők

A Porond Ifjú Csillaga-díjas Zsilák Olivér és Kodak Anna látványos emelő- és hulahopp számokkal lépett fel, Herczeg Dávid bohókás görgőszámában pedig Mozartot idézte meg. A többszörös cirkuszfesztivál-díjas nevettető, Christian Folco bohócszámmal állt színpadra. A Duo Richter (Richter Miska és Richter Alena) uszkár kutyusaikkal a feltétlen bizalmon és szereteten alapuló játékosságot mutatták be a porondon. Zsálek Áron zsonglőrszámában egy reptéri jelenet elevenedett meg, míg Csanády Bernát egyre magasabbra épülő székekből álló „tornyon” mutatta be trükkjeit. Horváth Judit légies trapéz számát is láthatták az érdeklődők, a kubai Nirio Rodriguez Tejeda handstand produkciót mutatott be, a Mexikóból érkezett Duo Kyrioz pedig érdekes golyó-egyensúlyozó produkciót vitt színpadra.

 

A Cirkusziskola gondosan válogatott műsorszámai, valamint a konferanszié iránymutatása és jelentés értelmezése az előadás során a tudományt, az együttműködést, a felelősségvállalást, a kitartást és az erőt szemléltette. Mindezek hasznosságát és szépségeit ismerhették meg a táborozók az előadás által.