A nyári szünidőben a balatoni túracélpontok remek kikapcsolódási lehetőséget kínálnak az egész család számára. Egy kicsit hűvösebb, felhősebb napon érdemes ezeket célba venni a strandok helyett.

Tanösvények

A tanösvények ideális választások, ha a kirándulás közben szívesen tanulnánk a környezetünkről is. Ezek az érdekes leírásokkal, információs táblákkal gazdagított könnyedebb gyalogtúrák akár kisgyermekekkel is ideális választás lehet.

A Balaton környékén érdemes végigjárni a Mencshelyi Vulkán tanösvényt, a balatonfüredi Aranyember tanösvényt, vagy a Vöröshomokkő tanösvényt Almádiban.  Csopakon Pele-körút tanösvény, Balatongyörök és Balatonederics között pedig a Pele-apó tanösvény várja, hogy a gyermekek felfedezzék. Egy kicsit távolabb, Zalakaroson sem lehet unatkozni, hiszen az Égerösvény és a Csiga-túra tanösvény szintén gyermekbarát programlehetőségek. Kihagyhatatlan élményt kínál a Folly Arborétum ökoturisztikai tanösvénye is. Sőt Badacsonytördemicen már a Balaton első vízi tanösvénye is kipróbálható.

Kirándulási célpontok

Ha egy kicsit nagyobb lélegzetvételű kirándulás sem akadály a gyermekeknek, érdemes felkeresni a Balaton északi partjának méltán népszerű kirándulási célpontjait, a Hegyestűt, a Szent-György hegyet, megcsodálni a tanúhegyeket, vagy felkapaszkodni a Csobáncra.