A felhőtlen nyári estéken nincs is szebb program annál, mint felfelé fordítani a tekintetünket és megcsodálni a felettünk ragyogó csillagokat. Ezt a „Zánkai Erzsébet-táborban” vakációzó gyermekek is jól tudják, hiszen 2021-ben 10 turnuson keresztül kémlelhették az égboltot a csillagászati foglalkozás során.

A táborozók a különleges napon sokáig fennmaradhattak, hiszen a program sötétedés után, 22:00 órától indult, amikor már tiszta idő esetén remekül látszódtak a csillagok. Minden nap két csoport élvezhette a távcsövek segítségével eléjük tárult nagyszerű látványt. A speciális eszközök segítségével és a képzett TESO-k (Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak) iránymutatása alapján közelebbről láthatták a Holdat és annak krátereit, valamint az egyes csillagképeket.

A program egy rövid előadással indult, ahol a gyerekek általános csillagászati ismereteket szerezhettek, megtudhatták, hogyan alakultak ki a bolygók, és hogy milyen legendák övezik az egyes csillagképeket.

A táborozók kényelmes babzsákokban pihenve fürkészték az eget, míg mindannyian sorra kerültek a távcsöveknél, melyekbe aztán belenézve igazán elbűvölő látványban lehetett részük.

Rosszabb idő vagy felhős égbolt esetén sem maradt el a foglalkozás, ilyenkor többféle applikáció segítségével mutatták be a TESO-k, hogy az égbolton éppen merre látszódhatnának az egyes csillagképek, melyekről érdekes történeteket meséltek a gyerekeknek.

A foglalkozás során a táborozók elmélyíthették asztronómiai ismereteiket, elsajátíthatták a távcső használatát, és érdekfeszítő előadások segítségével játszva tanulhattak a csillagok világáról.