A balatoni, ottalvós Élménytáborok célja, hogy a résztvevő gyermekek számára a színes programkínálaton és a felejthetetlen élményeken túl hasznos tudást és biztonságos, a problémáik iránt is nyitott közeget biztosítson az egyes foglalkozások során. A drogprevenciós foglalkozás fejlesztheti a gyermekek szociális kompetenciáját, mentális egészségét és érzelmi intelligenciáját. A program arra is fókuszál, hogy a gyermekek könnyebben elfogadják önmagukat és a társaikkal hatékonyabban tudjanak kommunikálni, valamint a bizalomépítést is a középpontba helyezi. A foglalkozás kifejezetten a „gyermekek nyelvén” zajlik, a saját, belső világukra épít azon eszközök és tudásanyag átadásán keresztül, melyekre szükségük van a káros szenvedélyektől mentes élet eléréséhez.

Egy bevezető, interaktív előadás során a táborozók megismerték a drog fogalmát, fajtáit, típusait és azok lehetséges élettani hatásait, valamint az alkoholról és annak hatásairól is informálódtak. Hallhattak arról is, hogy mi a büntethetőségi korhatár fogalma és jelentősége, illetve, hogy mik a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények jogi következményei.

A cél az volt, hogy alaposan megértsék, milyen káros következményekkel járhat a tudatmódosító szerek fogyasztása és mennyi nehézséget okozhatna az életükben.

A program során a résztvevők csoportokban oldottak meg különböző problémákhoz kötődő feladatokat és feladványokat, melyek az előzetesen átadott ismeretekre épültek. A helyes megoldásokért pontokat gyűjthettek, a program végén pedig a legtöbb pontot elérő csapat jutalomban részesült.

A foglalkozás egy közös beszélgetéssel, az együtt töltött idő során szerzett tapasztalatok megvitatásával fejeződött be.