Idén is nagyszerű csapat várja a gyermekeket az Erzsébet-táborokban!
korok dots oval

Április 28-án inspiráló hétvégét zárhattak a Zánkai Erzsébet-táborban azok a leendő munkatársak, akik számára intenzív táboroztatási felkészítést tartott a táborokat szervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (Erzsébet Alapítvány). Évről évre nagyon fontos, hogy a körültekintő kiválasztást követően a leendő Altáborvezetők (ATV-k), a tábori animátorok, vagyis a TESO-k, valamint a lelki programokat tartó TESTVÉREK is megfelelő tudással és kellő tájékozottsággal felvértezve kezdjék meg nyári munkájukat és végezzék feladataikat a Balaton-parti Erzsébet-táborokban.

Az Erzsébet Alapítvány számára kiemelten fontos a nyári segítő munkatársak felkészítése és képzése annak érdekében, hogy a táborozó gyermekeknek nemcsak nagyszerű és életre szóló vakációs emlékeket, de magas színvonalú táborozási élményt is nyújtson. A 2024-es szezonra való jelentkezéskor különleges lehetőségek nyíltak a balatoni Erzsébet-táborokban dolgozni vágyóknak, akik olyan speciális feladatköröket vállalhattak, mint például a DigiTESO, a JátékmesterTESO, a KézművesTESO, a MentorTESO, az ÖkoTESO, a SportTESO, a SzínjátszóTESO, vagy a NéptáncTESO. Ezek a szerepkörök lehetőséget biztosítanak arra, hogy a jelentkezők a saját érdeklődési és tapasztalati területüknek megfelelően végezhessék tábori munkájuk azon részét, amely az alapítványi fejlesztésű programok megvalósításához szükséges.

Az ATV-k számára kifejlesztett gyakorlatorientált kompetenciafejlesztő tréning alkalmával a fiatal és tettre kész munkatársak átfogó képet kaphattak a balatoni Erzsébet-táborokban előforduló társas és feladathelyzetekről. Nemcsak elméleti ismereteket szerezhettek, hanem valós tapasztalatokkal és gyakorlati megoldásokkal is gazdagodhattak: vezetéselméleti, pszichológiai, módszertani és gyakorlati ismereteket sajátíthattak el, nagy hangsúlyt kapott a vezetői készségek, a kommunikációs és konfliktuskezelési, valamint a csoportösszetartásra irányuló képességek fejlesztése, ezek mellett pedig kiemelten a szociális készségfejlesztés, valamint az érzékenyítés.

A TESO-k és TESTVÉREK is különleges műhelyfoglalkozásokon vettek részt, melyek célja a tábori helyzetekre való felkészítés és a feladatok bemutatása volt. Ezek a workshopok a gyakorlatban mutatták be a tábori élet minden apró részletét. Megismerték a balatoni Erzsébet-táborokat és a táboroztatás adminisztrációs feladatait, továbbá a házirendet és a gyermekvédelmi irányelveket, és elsajátíthatták a gyerekek érkezésével, az InfoPonttal, a programórarenddel, az étkeztetéssel, valamint a tábori napirenddel kapcsolatos teendőket. A programok bemutatásával mind elméleti, mind gyakorlati szempontból elsajátíthatták a tábori foglalkozások lebonyolításához szükséges ismereteket.

A felkészítésen Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke ismertette az Erzsébet Táborok komplex rendszerét és részletes tájékoztatást adott az alapvető feladatokról, szabályokról és elvárásokról a lelki buzdítás mellett, amelyet Serfőző Levente, a Szeged-Csanád Egyházmegye oktatási püspöki helynöke és Pálfalvi J. Viola református lelkész ökumenikus istentisztelet keretében is nyújtott a fiataloknak.

TESO-ként, TESTVÉRKÉNT vagy ATV-ként jelen lenni az Erzsébet-táborokban nemcsak kemény munka, hanem különleges és egyedi feladat is. Ők azok, akik a változatos kihívásokkal, de a gyermeki örömökkel teli mindennapokban egyaránt ott vannak. Egy TESO és TESTVÉR amellett, hogy programokat tart és gondoskodik a zökkenőmentes tábori életről, egyben társ, barát és támogató is az adott tábori turnusban. Valójában egy-egy hétre a gyermekek nagytesójává válnak: figyelnek, összekapcsolnak, és irányt mutatnak a táborozóknak. Egy hétre a táborozók megbízható támaszává válnak, akikre mindig számíthatnak.

Az Erzsébet Alapítvány elkötelezett abban, hogy a balatoni Erzsébet-táborok minden résztvevőjének felejthetetlen élményeket nyújtson, és ennek érdekében folyamatosan fejleszti és aktualizálja felkészítő programjait.