korok dots oval

2022-ben közel 35 ezren vehettek részt tartalmas programokon és kapcsolódhattak ki a felújított zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborokban a vakáció idején. Több mint 400 településről érkeztek diákcsoportok, közöttük hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű, és állami gondoskodásban élő gyermekek is nyaraltak a június 19-től augusztus 26-ig tartó turnusokban. A Balaton-parti ottalvós Élménytáborok részben az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” című európai uniós projekt által, részben pedig állami támogatással valósulnak meg. Az Erzsébet-táborok szervezője és lebonyolítója 2016 óta az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (Erzsébet Alapítvány).

A Balaton-parti táborokban június 19-től augusztus 26-ig 10 héten át várta a táborozó gyermekeket a szervező Erzsébet Alapítvány. Az Erzsébet-táborok az élményprogramokra és a biztonságra épülnek: Zánkán naponta több mint 60, Fonyódligeten napi 30 program közül válogathattak a gyermekek. A programok mellett napi ötször étkezést biztosítottak a szervezők, továbbá 24 órás gyermekorvosi ügyelet, állandó mentőszolgálat és vízimentő-szolgálat is jelen volt a biztonság és az egészség garantálásáért.

A zánkai és a fonyódligeti táborokba idén is ingyenesen utazhattak vonattal a táborozók menetrendszerinti járatokon, vagy a Miskolcról és a Nyíregyházáról induló különvonatokon. Az utazás költségét részben kormányzati, részben európai uniós finanszírozással biztosította az Erzsébet Alapítvány. A táborozók mintegy 61%-a választotta az ingyenes vonatutat a táborba és haza.

A programok aktív részvételre épülő, élményalapú foglalkozások, melyek között idén voltak hagyományőrző, közösségépítő, kulturális, sport-, ismeretterjesztő és digitális kompetenciát fejlesztő programok is. A gyerekekre többek között íjászat, lasertag, kalandparkok, középkori csatajátékok, 3D-s, LEGO robot és informatikai foglalkozások, csillagászat, kézműves műhely, színjátszás, sétahajózás, sárkányhajózás, katamarán vitorlázás, mozi, komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadás, zenei foglalkozások, néptánc, sportprogramok – többek között foci, streetball, röplabda, teqball, vívás, tábori Olimpia –, tábortűz, akadályversenyek és szinkronfoglalkozás is várt. A különféle élményprogramok nemformális tanulási és pályaorientációs lehetőségeket biztosítottak a gyermekeknek, valamint új, innovatív technológiákat ismerhettek meg. Idén először Zánkán már exatlonpálya, a fonyódligeti táborban pedig vízi kalandpark is várta a gyermekeket, és emellett az Ásványvilág című program is ebben az évben debütált.