Őszi osztálykirándulások a Zánkai Erzsébet-táborban
korok dots oval

A nyári táborok után ősszel is várja a gyermekeket a minden szegletében megújult Erzsébet-tábor Zánkán. Szeptember 6-tól 29-ig háromnapos, kétéjszakás turnusokba érkezhetnek az osztályközösségek vagy akár teljes évfolyamok, akik akár klasszikus osztálykirándulás keretében is ellátogathatnak a Balatonhoz. A nyári táborokhoz hasonlóan az őszi táborok ideje alatt is korszerű szállást, napi ötszöri étkezést, egészségügyi ellátást, valamint számos, osztályközösséget építő és iskolai tanulmányokat segítő programokat biztosít a szervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány.

Találkozni rég nem látott barátokkal és osztálytársakkal, megismerkedni új tantárgyakat oktató pedagógusokkal vagy osztályfőnökkel, esetleg üdvözölni újonnan érkező osztálytársakat a csoportban. Mindezek hozzátartozhatnak egy-egy tanév megkezdéséhez, így talán nem túlzás azt állítani, hogy az ősz a legkedvezőbb időszak az iskolai kirándulásokhoz. Egy osztálykirándulás ugyanis kifejezetten jó alkalmat ad az osztályon belüli együttműködés megalapozására, a közös élményszerzésre és a készségek fejlesztésére egyaránt.

A Zánkai Erzsébet-táborban az őszi, ottalvós osztálykirándulások programjai ennek szellemében a közösségépítésről és a kikapcsolódásról, valamint a kulturált szórakozásról szólnak, mindemellett pedig hangsúlyos az iskolában szerzett ismeretek élménypedagógiai eszközökkel történő elmélyítése. A gyermekek tudományos ismeretterjesztő előadásokon, kulturális és sportprogramokon is részt vehetnek. Idén ősszel a zánkai táborhely felújított színházterme két előadással is várja a táborozókat: a Déryné Társulat jóvoltából a János vitéz, a Ládafia Bábszínház közreműködésével pedig Az okos lány című előadás kerül színpadra. A tavaszi osztálykirándulásokat követően ősszel is ellátogatnak a táborba az UNICEF munkatársai, akik az Ébresztő-óra című játékos foglalkozáson keresztül ismertetik meg a diákokkal a gyermekjogokat, valamint a világ más tájain élő gyermekek helyzetét. Meghatározott turnusban a Szépművészeti Múzeum munkatársai múzeumpedagógiai foglalkozással, a Fővárosi Nagycirkusz művészei pedig hétről hétre fergeteges cirkuszi előadással várják a táborozókat. Mindemellett koncertek, interaktív tudományos és pályaorientációs előadások, kézműves foglalkozás, középkori csatajáték, kutyabemutató, valamint további digitális kompetenciafejlesztő és környezetvédelmi játékos foglalkozások is garantálják a tartalmas kikapcsolódást. A diákok a táborhely csodás természeti környezetében sétahajózhatnak, trambulinozhatnak, túrázhatnak, de kipróbálhatják magukat a kalandparkban és látogatást tehetnek a Haditechnikai Parkban is. A táboron belül napi 30 program garantálja az élményszerzést, de a csoportok akár környékbeli kirándulásokat is szervezhetnek például Tihanyba vagy Balatonfüredre.

A táborok ideje alatt nem csak nyáron, de ősszel is 24 órás gyermekorvosi ügyelet biztosított a teljesen új egészségházban, ahol a Bethesda Gyermekkórház orvosa és ápolója van jelen. Szolgálatot teljesít az Országos Mentőszolgálat, továbbá a strandon is üzemel napközben egy egészségügyi állomás, ahol ápoló dolgozik, és szükség esetén rendelkezésre áll. Amíg a strand nyitva van (október 1-ig), addig vízimentők is vigyáznak a táborozókra.

A szeptember 6-tól szeptember 29-ig tartó Erzsébet-táborokba hét turnusok keresztül mintegy 17 ezer táborozót vár a szervező Erzsébet Alapítvány. Az összes szállásépület fűthető, a szobákban pedig új bútorok és saját fürdőszoba is szolgálja a táborozók kényelmét minden évszakban.

A gyermekek élményszerzésében elengedhetetlen szerepe van a TESO-knak, vagyis a Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársaknak (tábori animátoroknak), akik az őszi, ottalvós osztálykirándulások során is szolgálatot teljesítenek a Zánkai Erzsébet-táborban. Az elhivatott fiatalok a sokszínű tábori foglalkozások és a gördülékeny tábori élet megvalósításában segédkeznek, speciális feladatokat látnak el, illetve saját szervezésű programokat tartanak a gyerekeknek.

Ősszel folytatódnak a Családi Erzsébet-táborok is, így a zánkai táborhely péntektől vasárnapig – szeptember 8. és október 1. között – családi hétvégéknek ad otthont. A családokat jellemzően szociális és egyházi intézmények delegálják. Az erdélyi táborban is vannak őszi turnusok: oda erdélyi magyar gyermekek érkezhetnek háromnapos, kétéjszakás turnusokba.