Őszi osztálykirándulások a Zánkai Erzsébet-táborban
korok dots oval

A nyári táborok után ősszel is várta a gyermekeket a minden szegletében megújult Erzsébet-tábor Zánkán. Szeptember 6-tól 29-ig háromnapos, kétéjszakás turnusokba érkezhettek az osztályközösségek vagy akár teljes évfolyamok, akik akár klasszikus osztálykirándulás keretében is ellátogathattak a Balatonhoz. A nyári táborokhoz hasonlóan az őszi táborok ideje alatt is korszerű szállást, napi ötszöri étkezést, egészségügyi ellátást, valamint számos, osztályközösséget építő és iskolai tanulmányokat segítő programokat biztosított a szervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány.

Találkozni rég nem látott barátokkal és osztálytársakkal, megismerkedni új tantárgyakat oktató pedagógusokkal vagy osztályfőnökkel, esetleg üdvözölni újonnan érkező osztálytársakat a csoportban. Mindezek hozzátartozhatnak egy-egy tanév megkezdéséhez, így talán nem túlzás azt állítani, hogy az ősz a legkedvezőbb időszak az iskolai kirándulásokhoz. Egy osztálykirándulás ugyanis kifejezetten jó alkalmat ad az osztályon belüli együttműködés megalapozására, a közös élményszerzésre és a készségek fejlesztésére egyaránt.

A Zánkai Erzsébet-táborban az őszi, ottalvós osztálykirándulások programjai ennek szellemében a közösségépítésről és a kikapcsolódásról, valamint a kulturált szórakozásról szóltak, mindemellett pedig hangsúlyos volt az iskolában szerzett ismeretek élménypedagógiai eszközökkel történő elmélyítése. A gyermekek tudományos ismeretterjesztő előadásokon, kulturális és sportprogramokon is részt vehettek. Idén ősszel a zánkai táborhely felújított színházterme két előadással is várta a táborozókat: a Déryné Társulat jóvoltából a János vitéz, a Ládafia Bábszínház közreműködésével pedig Az okos lány című előadás került színpadra. A tavaszi osztálykirándulásokat követően ősszel is ellátogattak a táborba az UNICEF munkatársai, akik az Ébresztő-óra című játékos foglalkozáson keresztül ismertették meg a diákokkal a gyermekjogokat, valamint a világ más tájain élő gyermekek helyzetét. Meghatározott turnusban a Szépművészeti Múzeum munkatársai múzeumpedagógiai foglalkozással, a Fővárosi Nagycirkusz művészei pedig hétről hétre fergeteges cirkuszi előadással várták a táborozókat. Mindemellett koncertek, interaktív tudományos és pályaorientációs előadások, kézműves foglalkozás, középkori csatajáték, kutyabemutató, valamint további digitális kompetenciafejlesztő és környezetvédelmi játékos foglalkozások is garantálták a tartalmas kikapcsolódást. A diákok a táborhely csodás természeti környezetében sétahajózhattak, trambulinozhattak, túrázhattak, de kipróbálhatták magukat a kalandparkban és látogatást tehettek a Haditechnikai Parkban is. A táboron belül napi 30 program garantálta az élményszerzést, de a csoportok akár környékbeli kirándulásokat is szervezhettek például Tihanyba vagy Balatonfüredre.

A táborok ideje alatt nem csak nyáron, de ősszel is 24 órás gyermekorvosi ügyelet volt biztosított a teljesen új egészségházban, ahol a Bethesda Gyermekkórház orvosa és ápolója volt jelen. Szolgálatot teljesített az Országos Mentőszolgálat, továbbá a strandon is üzemelt napközben egy egészségügyi állomás, ahol ápoló dolgozott, és szükség esetén rendelkezésre állt. Amíg a strand nyitva volt (október 1-ig), addig vízimentők is vigyáztak a táborozókra.

A szeptember 6-tól szeptember 29-ig tartó Erzsébet-táborokba hét turnuson keresztül mintegy 17 ezer táborozót várt a szervező Erzsébet Alapítvány. Az összes szállásépület fűthető, a szobákban pedig új bútorok és saját fürdőszoba is szolgálja a táborozók kényelmét minden évszakban.

A gyermekek élményszerzésében elengedhetetlen szerepe van a TESO-knak, vagyis a Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársaknak (tábori animátoroknak), akik az őszi, ottalvós osztálykirándulások során is szolgálatot teljesítettek a Zánkai Erzsébet-táborban. Az elhivatott fiatalok a sokszínű tábori foglalkozások és a gördülékeny tábori élet megvalósításában segédkeztek, speciális feladatokat láttak el, illetve saját szervezésű programokat tartottak a gyerekeknek.

Ősszel folytatódtak a Családi Erzsébet-táborok is, így a zánkai táborhely péntektől vasárnapig – szeptember 8. és október 1. között – családi hétvégéknek adott otthont. A családokat jellemzően szociális és egyházi intézmények delegálják minden évben. Az erdélyi táborban is voltak őszi turnusok: oda erdélyi magyar gyermekek érkezhettek háromnapos, kétéjszakás turnusokba.