korok dots oval

Az Erzsébet-karácsony az állami támogatással működő Erzsébet Táborok táboroztatási program részeként 2016-ban indult, és az Operától kezdve a Művészetek Palotáján, valamint a Fővárosi Nagycirkuszon és az Erkel Színházon át, a Papp László Budapest Sportarénáig számos helyszínen kínált szórakoztató és kulturális előadásokat a gyermekek számára az elmúlt években.

A korábban egynapos Erzsébet-karácsony programjait 2021-ben újításként többnapos, ottalvós programsorozatként tartotta meg az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (Erzsébet Alapítvány) az állami támogatással felújított „Zánkai Erzsébet-táborban”. A többnapos lehetőségnek, az épületek téliesítésének és az új, valamint felújított programhelyszíneknek köszönhetően a gyerekekre egy időben kulturális és szórakoztató előadások, valamint szabadidős és adventi programok is vártak december 1-22. között, hétfőtől szerdáig, illetve szerdától péntekig tartó turnusokban. A felújítás által mára minden szállás fűthető, és olyan helyszínek is létesültek, illetve megújultak, ahol korábban nem voltak megfelelőek a körülmények a téli programokhoz.

2021-ben az Erzsébet-karácsonyra magyarországi köznevelési, egyházi, továbbá gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézmények jelentkezhettek 1-8. évfolyamon tanuló gyermekcsoportokkal október 19-től november 5-ig. Jelentkezni az erzsebettaborok.hu oldalról elérhető E-tábor Plusz online felületen lehetett. A programokat, az iskolások utazási költségét, valamint a program ideje alatti étkezést és a hazaútra való hidegcsomagot is a táboroztatási programban biztosította a szervező Erzsébet Alapítvány.

Az idei karácsonyi programsorozat gerincét három fő programegység adta, melyek három különböző helyszínen valósultak meg egymással párhuzamosan. Az Erzsébet-karácsony programjait beltéren és a szabadban tartották meg előzetes beosztások szerint, 1-3 órás idősávban és a zárt térben tartott szabadidős programokon egy időben átlagosan 100-150-en, az 500 fős színházteremben pedig jellemzően 300-an vettek részt a cirkuszi előadáson, a biztonsági előírásoknak megfelelően. A programhelyszíneket szellősen rendezte be az alapítvány, és a nagyméretű közösségi terek is lehetővé tették a megfelelő távolságtartást.

A Zánkai Erzsébet-tábor főtere átalakult, ünnepi hangulatot öltött magára, és az adventi időszakból jól ismert, karácsonyi forgatag várta a táborozókat. A főtéren felállított faházakból ellenállhatatlan illatok szálltak, ezekben háromféle finomság készült, melyek mindegyikéből választhattak a gyermekek és a kísérőik egyaránt. Rétest, kürtőskalácsot és mézeskalácsot is fogyaszthattak a táborozók. Egész nap korlátlanul kortyolhattak forró teát is a résztvevők. A főtér ékét az óriási karácsonyfa és a körülötte lévő kisebb fák együttese adta. A főtér melletti erdős liget pedig fényes „meseerdővé” változott.

A Fővárosi Nagycirkusz artistái, művészei a „Zánkai Erzsébet-táborba” látogattak, és egy, csak az Erzsébet-karácsonyon bemutatott, egyedi műsorral készültek a gyerekeknek. A műsorban felléptek többek között golyón, görgőn vagy székeken egyensúlyozó művészek, hullahoppal zsonglőrködő artisták és légtornászok is. Az előadás mellett sportprogram is várta a gyerekeket: a sportos, tréfás, izgalmas játékok során a csoportok összemérhették ügyességüket. Az ünnepi időszakban az új, modern, tágas étterem egyik emeleti étkezdéje kézműves alkotóházzá varázsolódott, a földszinti helyiségek pedig vidám hangulatú klubhelyiséggé. Karácsonyi koncerten is részt vehettek a táborozók, ahol többek között téli mesék, rajzfilmek jól ismert dalai és népszerű karácsonyi dallamok is felcsendültek. Interaktív játszótér létesült a vadonatúj fedett-nyitott multicsarnokban, ahol óriási, felfújható ügyességi játékokkal és interaktív air graffiti fallal várták a szervezők a gyerekeket. A bűvésztanodában pedig a bűvészek apróbb trükköket és technikákat is megismertettek a gyermekekkel.

A tábori dolgozók rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, és maszkot is viseltek azokban a helyiségekben, ahol a gyermekekkel és az őket kísérő felnőttekkel találkoznak.

korok dots oval

Az Erzsébet-táborokban elsődleges a biztonság és az egészség védelme. Az egészség garantálásáért – a nyári időszakhoz hasonlóan – 18 év felett szükséges volt a védettségi igazolvány a táborba történő belépéshez. A gyerekek esetében a szülők és a kísérő pedagógusok is nyilatkoztak a tábor előtt a gyermekek megfelelő egészségi állapotáról. A maszkviselést mindenkitől kérte az alapítvány, és igény esetén maszkot is biztosított a táborozók számára.

A zánkai tábor teljes kapacitása 3400 fő, azonban az Erzsébet-karácsony esetében egy turnusban maximum 1200 táborozót fogadott az alapítvány, így az étteremben és a programokon is kevesebben tartózkodtak egy időben: az Erzsébet-karácsonyon a részvételt tehát jóval kisebb létszámban, a zánkai tábor és a programhelyszínek befogadóképességének egyharmadával tervezte a szervező Erzsébet Alapítvány.

A tábor minden közösségi helyszínén biztosított volt a kézfertőtlenítés lehetősége, és közvetlenül étkezés előtt fertőtlenítő kézmosásra is volt mód az étteremben. A szervezők táborozás közben és minden turnusváltásnál fertőtlenítő takarítást végeztek. Mindezek mellett a „Zánkai Erzsébet-táborban” vadonatúj, kiválóan felszerelt, 70 fekvőhelyes egészségház üzemel, amelyben 24 órás gyermekorvosi ügyelet működött december 1-22. között a Bethesda Gyermekkórház szakembereivel, továbbá az Országos Mentőszolgálat is jelen volt folyamatosan a táborban. Amennyiben a táborozás ideje alatt bárki észlelt magán koronavírusra utaló tüneteket, úgy az egészségügyi szakszemélyzet koronavírus gyorstesztet végzett, és az egészségházban kialakított karanténrészleg is rendelkezésre állt bármilyen fertőzés esetén.

Az Erzsébet-karácsonyra minden évben nagy az érdeklődés, mint ahogyan idén is. Minden Erzsébet-táborba intézmények jelentkezhetnek gyermekcsoportokkal – a szülők egyénileg nem tudnak pályázni –, így az Erzsébet-karácsony turnusaiba is szokás szerint több iskolából érkeztek csoportok. A csoportok jellemzően egy osztályt alkottak, vagy egy iskolába járnak a gyerekek.