Szívmelengető kiállítás nyílt táborozók alkotásaiból az Erzsébet-karácsonyon

Az egyházi hátterű Erzsébet Alapítvány Jézus születésére való várakozás, a család és embertársaink szeretetének témájában kiállítást nyitott a zánkai táborban az Erzsébet-karácsony ideje alatt. A képzőművészeti alkotások elkészítésének módjához csak a képzelet szabhatott határt: szabadon választott eszközzel és technikával, szabadon választott méretben és formában lehetett létrehozni a műveket. Számos rajz, festmény, fotó, montázs készült, volt, aki pasztellkrétával, különböző természetes anyagokkal, sőt mozaikcsempével dolgozott egyénileg, vagy akár csoportos munka keretében. Az ifjú alkotók műveiben megjelenik a család, a hit és a szeretet témája, miközben betekintést engednek ünnepi szokásaikba, meghitt családi pillanataikba is, és ettől válik igazán egyedivé, különlegessé ez a kiállítás.

Az 1-8. évfolyamos diákok alkotásaiból sok mindent kiolvashatunk: elénk tárul a tiszta, gyermeki gondolatvilág, amelyben a legfontosabb szereplő az édesanya és az édesapa, ahol a szeretet és az egymásról való gondoskodás megkérdőjelezhetetlen és alapvető. A felnőtt néző számára minden kép egy-egy adventi megálló lehetett az elmúlt hetekben, amely alkalmad adhatott az igazán fontos, emberi és keresztény értékeinkről való elgondolkodásra. De maguk a táborozók is érdekesnek találhatták a kiállítást, hiszen a gyerekek így megismerhették társaik szemszögéből az említett témákat, ezáltal pedig közelebb kerülhettek egymáshoz és tovább mélyülhettek barátságaik, emberi kapcsolataik.

Fantasztikus megismerni a csoportos alkotásokat is, ahol egész osztályközösségek mutatták be kreatív elgondolásaikat az ünnepről, hitről és szeretetről. A pihenésre, kötetlenül együtt töltött időre alkalmas chill zone-ban kialakított tárlat egyik legszembetűnőbb alkotása a „Jókívánság kútja”, amelyet az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola Fügödi Tagiskola diákjai készítettek. A gyermekek meglepő érettséggel, az ünnep valódi lényegére koncentrálva megszívlelendő jótanácsra buzdítják társaikat:

De a tanulók munkáiban meghatóan jelennek meg Jézus születéséhez kapcsolódó bibliai képek is: a betlehemi jászol, Szűz Mária és József alakja, a napkeleti bölcsek útmutatására szolgáló betlehemi csillag. A rajzokat látva mindnyájunkat átjárhat az ünnep szent mivolta, visszagondolhatunk saját gyermekkori karácsonyainkra, amikor izgatottan vártuk a kis Jézus érkezését a karácsonyfa körül, és amely óhatatlanul is ráirányíthatja figyelmünket az ünnep jelentőségére és fő üzenetére: a karácsony a Megváltó érkezésének ünnepe, aki hozzánk hasonlóan újszülött gyermekként, családi körben jött a világra és aki felnőttként, tanítóként is különös figyelemmel fordult a gyermekek felé. A gyermekek azok, akik példák a jóságban, a bizalomban és ráhagyatkozásban, egymás feltétel nélküli elfogadásában. Éppen ezért a Hitből fakadó szeretet című kiállítás megtekintése felnőttnek és gyermeknek egyaránt gazdagító élmény lehetett az Erzsébet-karácsony alkalmával.

Az Erzsébet-karácsonyon és a téli Családi Erzsébet-táborokban mintegy 16 ezer vendég vett részt, így a szívmelengető alkotásokat rengetegen megcsodálhatták.