A hősök azok a nem mindennapi emberek, akik jókor, jó időben képesek másokon segíteni és ezzel akár az életüket is megmenteni. Az ottalvós Erzsébet-táborokban azt vallják, hogy bárkiből válhat hős, ha ügyesen figyel az Elsősegélynyújtás című foglalkozáson, és megtanulja azokat az alapvető technikákat, mellyel segíthet a bajbajutottakon.

A foglalkozást EüTESO-k tartották, akik rendelkeznek a szükséges egészségügyi alapvégzettséggel, így meg tudták válaszolni a gyermekekben felmerülő kérdéseket is az óra során.

A program egy kötetlen beszélgetéssel indult arról, mi a teendő baleset esetén? A TESO-k kérdeztek és reagáltak is a gyerekek válaszaira, szükség esetén javították azokat, vagy kiegészítették a fontos tudnivalókkal. Tisztázták, hogy komoly baj esetén a legfontosabb lépés mindig a segélyhívó tárcsázása és a diszpécser által mondott teendők betartása. A beszélgetés során a TESO-k részletesen elmagyarázták, hogyan zajlik egy-egy telefonbeszélgetés, mik azok az információk, amiket feltétlenül el kell mondani a telefonban és mire kell odafigyelni.

Ezután a tanultak rögzülése érdekében a táborozók szerepjátékok segítségével el is játszottak különböző baleseti szituációkat, bemutatva, hogy mik a segítségnyújtás legfontosabb lépései.

A foglalkozás során a résztvevők megtanulhatták a stabil oldalfekvés lépéseit. A TESO-k önként jelentkezőkön mutatták be, hogyan kell a végtagokat biztonságos pozícióba helyezni a mentők érkezéséig. Tisztázták azt is, milyen esetekben alkalmazhatók a lépések és mikor nem szabad megmozdítani a sérültet.

Az egyik legfontosabb tudnivaló ezután következett: a táborozók megtanulták a helyes újraélesztés lépéseit, melyet az idősebbek Ambu babák segítségével maguk is gyakorolhattak. A TESO-k alaposan elmagyarázták a gyerekeknek a karok, a csuklók és az ujjak helyes elhelyezkedését, valamint a ritmus és a beszámolás fontosságát.

Ezután különböző sebkötözési technikákkal ismerkedhettek meg a táborozók. Közösen átbeszélték, hogy mikor, milyen kötéssel lehet a legjobb eredményt elérni, valamint, hogy milyen eszközök találhatók egy mentőládában és egy elsősegély-csomagban. Gyakorlásként egymás imitált sérüléseit láthatták el a gyerekek, a tanult kötéseket alkalmazva.

A foglalkozáson a táborozók akár életmentéshez szükséges tudást is szerezhettek a balesetet szenvedők ellátásáról, melyet a későbbiekben szükség esetén alkalmazni is tudnak az életük során. A szituációs játékok fejlesztették szociális érzékenységüket és a magabiztosságukat, hogy hasonló helyzetben képesek legyenek jól reagálni.