Melyik gyermek ne lenne boldog és izgatott, ha megérkezik egy nyári táborba. Körülötte a barátok, egy karnyújtásnyira a Balaton és egy hétre való élmény. Az érkezés pillanata idén már abban is különleges lehet, hogy a táborozók a teljesen megújult vasútállomáson keresztül léphetik át a Zánkai Erzsébet-tábor kapuját.

A biztonság az első. Éppen ezért rögtön sor kerül a regisztrációra a tábor központi épületében. Itt vehetik át a gyerekek és a felnőtt kísérőik az egyedi QR kódos karszalagjukat, amelyek az altábori színekben pompáznak.

A karszalagok egyrészt tartalmazzák az összes olyan információt, amely az egészség megóvásához, a pontos azonosításhoz szükséges (a rendszerbe előre betáplált gyógyszeres kezelésre vagy gyógyszerérzékenységre, bármely betegségre vagy ételallergiára vonatkozó információk a tábor egész területén könnyedén és pillanatok alatt leolvashatók egy rendszer segítségével, így a tábori biztonságért és az egészségügyi ellátásért felelős személyzet számára szükség esetén azonnal rendelkezésre áll), másrészt a több mint 150 hektáros zánkai tábor egyes zónái között is elengedhetetlen szerepet tölt be a QR kódos karszalag. A területen forgóvillás beléptetési rendszer működik, amely a karszalag QR-kódjával aktiválódik, a be- illetve a kilépés kizárólag a QR-kód leolvasása után történhet meg, tehát kizárt, hogy a táborozók közelébe illetéktelenek férkőzzenek.

A gyerekek QR kódja felnőtt QR kód használata nélkül nem működik. A rendszer azt is figyeli, hogy ki, melyik zónában van, és csak onnan engedi a mozgást, ahova előzőleg belépett, valamint csak abból a zónából engedi kilépni vagy átlépni egy másik zónába a táborozókat. Ha például valaki belépett a strand területére, még egyszer nem tud oda bejutni vagy mást beengedni a saját QR kódjával. A karszalag csak a strandok, kalandparkok, közösségi területek nyitvatartási ideje alatt engedi be a táborozókat, tehát a QR kódos azonosításnak köszönhetően a gyermek soha nincs egyedül, a diákok csak felnőtt kísérővel együtt tartózkodhatnak bármely frekventált ponton. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy adott csoportban a gyerekeket csak akkor fogja átengedni például a strand felé a kapu, ha már a csoport legalább egy kísérője előtte belépett. Visszafelé pedig a csoport felnőtt kísérőjét csak akkor engedi vissza a kapu, ha már a csoportjának egyetlen táborozója sem tartózkodik a strandon. A strand zónájába tehát egy felnőttnek kell először belépnie, és egy felnőtt jön vissza utoljára. Minden egyes kapunál ugyanez a szisztéma érvényesül.

Ha mindenki elfoglalta a kiosztott altábori szállását, kezdődhet a nyaralás! De mit is lehet csinálni egy fárasztó út után először a táborban? Olyan programokat, amelyek egyszerre lazák, mégis szórakoztatóak és csapatépítőek.

A szabály- és táborismereti játékokon keresztül a táborozók könnyedén megismerkedhetnek a házirenddel és az Erzsébet-táborok szellemiségével. Majd a csapat együtt felfedezi a tábor virtuális térképét, a tábori applikációt, mely egész héten segít nekik a programok közötti eligazodásban, sőt a tábor végén értékelhetik is vele az itt eltöltött időt.

A tábor legizgalmasabb része, amikor a gyermekek először találkoznak egymással és szárba szökkennek az akár életre szóló barátságok. Ekkor ismerik meg a TESO-kat (Tábori Együttélést Segítő munkatársakat) is, akik a tábor során végig igazi nagytesóként vigyáznak majd rájuk. Ezeket a pillanatokat a csapatépítő és bizalomfejlesztő csoportjátékok segítségével élhetik át, melyeket a tábor helyszínétől függően összesítve Zánkalandnak, vagy Fonyódkalandnak hívnak az Erzsébet-táborokban.

Hogy igazán otthon érezhessék magukat a táborban, az első játékok egyike a Rózsák nyomában, ahol a táborozók az Erzsébet legenda elemeit felkutatva ismerik meg Szent Erzsébet történetét, hogy ezután már ők is azonosulni tudjanak a tábor szellemiségével.

Miután mindenki ellazult egy kicsit, rögzültek a nagy mosolyok, és már bátran megszólítják egymást a gyermekek, itt az idő, hogy az altábori nyitóceremónián a táborozók megtanulják a közös altábori csapatkiáltást és felhúzzák az altábori zászlót. Innentől már tényleg egy csapatként vágnak neki a tábori hétnek.

A tábor nagy megnyitására, a Tábornyitó ceremóniára aznap este 20:30 körül kerül sor. A hagyományokhoz híven, a TESO-k a Főtérre vonulnak, ahol felveszik az altáboruk színének megfelelő pólójukat, hogy így fogadják a csapatukat. Az izgatott, közös visszaszámlálás után elkezdődik a show, a TESO-k előadják a TESO-táncot az Erzsébet-dalra, miközben a csapataik nem győznek tapsolni nekik.

Ezután a tábor helyszíni megvalósításáért dolgozók köszöntik a táborozókat és felkérik a TESO-kat a zászlófelvonásra és a Himnusz közös eléneklésére.

Az ünnepélyes pillanatok után a Táborvezető hivatalosan is megnyitja az adott turnust, és egyenként üdvözli az altáborokat, akik bemutatják az altábori csapatkiáltásukat. Innentől pedig szabad a tánc: a táborozók önfeledten szórakozhatnak egészen a 22:00 órakor felhangzó búcsúzenéig. Másnap reggel pedig új kalandok kezdődnek, hiszen kezdetét veszi a balatoni táborozás!