korok dots oval

Június 19-től augusztus 26-ig nyári, ottalvós Élménytáborok valósulnak meg a felújított zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborokban. A szervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (Erzsébet Alapítvány) az Erzsébet Táborok táboroztatási programban, állami támogatással biztosítja a szállást, a napi ötszöri étkezést, az egészségügyi ellátást és naponta számos, táboron belüli programot a gyermekek számára. A két balatoni – zánkai és fonyódligeti – helyszínen 10 héten át, hatnapos, ötéjszakás turnusokban zajlanak Erzsébet-táborok a nyári szünidőben.  A balatoni táborozásra az iskolák és a gyermekjóléti alapellátást nyújtó intézmények április 8-án 14:00 óráig jelentkezhetnek 1-8. évfolyamos tanulókkal és egy turnus esetén 6-11. évfolyamos diákokkal a jelentkezési felhívásban foglaltak szerint. A jelentkezéseket az erzsebettaborok.hu oldalról elérhető E-tábor Plusz online felületen tudják beadni az intézmények, és a jelentkezési felhívás is ezen a felületen található. A nyári zánkai, valamint fonyódligeti Élménytáborok részben állami, részben európai uniós forrásból valósulnak meg. Utóbbi A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” elnevezésű EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú projekt által történik. A projekt lehetővé teszi, hogy még több eszközzel, még több módon és még több hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű, valamint fogyatékossággal élő tanuló számára váljanak elérhetővé az Erzsébet Táborok programjai. A projekt a játékos készségfejlesztés és szociális kompetenciafejlesztés feltételeinek, korszerű eszközökkel történő megteremtését is biztosítja, így az élményalapú tábori programok és tematikus foglalkozások révén lehetőség nyílik arra, hogy a hátrányokkal küzdő gyermekek is kibontakoztathassák képességeiket. A projektben az alapítvány átfogó célja egy olyan, országos táboroztatási program megvalósítása, amely hozzájárul a szegregált környezetben élő, hátrányos helyzetűek felzárkóztatásához, társadalmi integrációjához és szociális kompetenciáik fejlesztéséhez. Cél továbbá egy komplex táboroztatási módszertan kidolgozása.

A zánkai és a fonyódligeti táborokba idén is ingyenesen utazhatnak vonattal a gyermekek az ország bármely vasúti megállóhelyéről indulva. Az utazást az Erzsébet Alapítvány megszervezi, a költségét pedig részben állami, részben európai uniós finanszírozással megtéríti. A vasárnaptól péntekig tartó turnusokban, június 19-től augusztus 26-ig napi ötszöri, – szükség esetén – speciális étrendet is kiszolgáló étkezés biztosított, a hazautazás napján pedig hideg úticsomagot vehetnek át a táborozók. A felújított és kiválóan felszerelt tábori egészségházakban (Zánkán és Fonyódligeten is) 24 órás gyermekorvosi ügyelet gondoskodik a gyerekek testi és lelki egészségéről, továbbá mentő- és vízimentő szolgálat is működik a táborokban.

Az állami támogatással felújított zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborok mára modern infrastruktúrával rendelkeznek, ugyanakkor két különböző típusú táborozási lehetőséget nyújtanak. Akik a Fonyódligeti Erzsébet-tábort választják a vakáció helyszínéül, korszerűen felújított, családias légkörű sátortáborba érkezhetnek, ahol modern berendezésű, jurtasátras jellegű szállások, vadonatúj, zuhanyzós mosdók, felújított étterem és megújult közösségi terek szolgálják a tábori kényelmet. A zánkai táborba jelentkezőket nyüzsgő, gyermekvárosi hangulat, felújított, saját fürdőszobás szállások, vadonatúj, tágas étterem és új közösségi terek várják.

A zánkai táborban naponta 60, a fonyódligetiben pedig napi 30 programot szervez az alapítvány, amelyek a magyarság és honismeret, a sport, a tudomány, a kultúra és a kereszténység alappillérekre épülnek. A gyerekek többek között színházi és cirkuszi előadáson, koncerteken, sportprogramokon, zenei és táncfoglalkozásokon, valamint közösségépítő és digitális kompetenciafejlesztő, továbbá lelki programokon is részt vehetnek. De kalandparkok, sárkányhajózás, sétahajózás és idén először vízibiciklizés is vár a gyermekekre.

Az Erzsébet Táborok táboroztatási programban a nyári, zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborok részben uniós, részben állami támogatással valósulnak meg.