Az Erzsébet-táborokban megvalósuló tábori programok egyik fontos eleme a kultúra alappillére, amely mentén zenei foglalkozások is megvalósulnak az ottalvós táborokban. Ezen programok során a gyermekek világlátásának szélesítése, szociális kompetenciájuk, illetve ön- és társismereti, szociális készségeik és társas kapcsolataik fejlesztése alapvető cél.

Az ottalvós, nyári Erzsébet-táborokban a klasszikus zene világába csöppenhetnek a táborozók a ZeneVarázslat hétfőtől csütörtökig tartó zenei foglalkozás-sorozatán a Klasszikus zene foglalkozáson.

A hét első napján a barokk kor és a bécsi klasszika zenei világáról tudhatnak meg többet, kedden a romantika zenei stílusról, szerdán pedig a XX. század kiemelkedő magyar zeneszerzőivel bővíthetik tudásukat a táborozók. Az egyes zenei korszakok történelmi hátterébe is beleláthatnak, például megtudhatják hogyan éltek az akkori emberek, milyen szokásaik voltak, milyen érdeklődési körök voltak a jellemzőek abban az időben.

A zeneszerzők leghíresebb műveit a táborozók közösen hallgatják meg a foglalkozásokon, illetve egy ismeretlen művét is, melyről a gyerekeknek ki kell találni a hallott jellemzők alapján, hogy vajon ki lehet a darab szerzője. A művek meghallgatása után megbeszélik, hogy kinek milyen képek, történetek jutottak eszébe a mű hallhatása közben, illetve miért találták szépnek és érdekesnek a művet. Persze a zenélés sem maradhat el, levezetésként mindenki választhat egy ritmushangszert a közös énekléshez.

A hét méltó lezárásaként csütörtökön a ZeneVarázslat zenetörténeti korszakokat bemutató koncerten versekkel és személyes gondolatokkal színesítik az előadást, mely ösztönözheti a gyermekek kezdeményezőkészségét, kreativitását és vállalkozó kedvét. A zene fejlesztheti továbbá mentális egészségüket és érzelmi intelligenciájukat is.