korok dots oval

A napközi, családi, gyógyító, diabétesz és erdélyi Erzsébet-táborok mellett a szervező Erzsébet Alapítvány egyik legjelentősebb nyári tábortípusa, az ottalvós Balaton-parti Élménytáborok is javában zajlanak a Balaton-felvidék kapujában Zánkán és a déli part egyik legszebb részén Fonyódligeten. A teljeskörűen megújult, korszerűvé vált táborhelyeken ugyanis egyszerre több ezer gyermek szerezhet felejthetetlen élményeket, tanulmányaikhoz kapcsolódó ismereteket és lelki többletet a vakáció ideje alatt. A nyári Élménytáborok egyik legfontosabb célja, hogy a gyerekek életre szóló emlékekkel és új, akár határokon átívelő barátságokkal térjenek haza.

Az Erzsébet Alapítvány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minden táborozó számára aktív részvételre épülő programokat, élményalapú foglalkozásokat biztosítson. Zánkán akár naponta 60, Fonyódligeten pedig napi 30 program közül válogathatnak a gyerekek, amelyek a testi-lelki harmónia elérését, az egészséges életmódra és környezettudatosságra nevelést, a szociális kompetencia fejlesztését, a tapasztalati úton történő tanulást helyezik a középpontba. Az Erzsébet Táborok rendszerének programjai öt alappillér – a magyarság, a sport, a tudomány, a kultúra és a kereszténység – mentén szerveződnek, mely alappillérek a nyári Élménytáborokban tematikus napokon is érvényesülnek.

Kalandpark, sárkányhajózás, lézerharc, de cirkuszi előadás, kézműveskedés, klasszikus zenei foglalkozás, színjátszás vagy éppen éjszakai kalandtúra, táncpárbaj, kerti mozi, néptánc, szinkronfoglalkozás, robottechnológia vagy mobil alkalmazásfejlesztő program is várja többek között a gyerekeket.

A tavalyi év során a TESTVÉREK (szerzetesek, katekéták, diakónusok és lelkészek) bevonásával még nagyobb hangsúlyt kapott a keresztény szellemiség a balatoni Élménytáborokban és az ökumené jegyében a keresztény értékek átadására 2022-ben is nagy figyelmet fordít az Erzsébet Alapítvány. Számos program – például Taizé imaóra, Imaösvény, Láthatatlan szeretet, Kereszteződés, keresztény könnyűzenei koncert – hivatott gazdagítani a kereszténység alappillérre épülő tábori programokat.

Idén először, egyházi tábori hét valósult meg a zánkai táborban: A nyári Élménytáborok második turnusában június 26. és július 1. között több mit 40 településről, római katolikus, görögkatolikus és református felekezetű iskolákból, valamint határon túli egyházi iskolákból (Felvidék, Vajdaság, Erdély) is érkeztek táborozók a Balatonhoz.

quote

„Mindannyian, akik most itt vagyunk, egyházi intézményből érkeztünk. Fontos számunkra a hit, és ez minket összeköt.”

– fogalmazott egy pedagógus kísérő.

Az egyházi tábori hét alkalmából Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke és Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke ökumenikus áhítat keretében áldotta meg a „Fonyódligeti Erzsébet-táborban” létesült szabadtéri kápolnát.

quote

„Kell egy hely, ahol önmagunk lehetünk, elcsendesedhetünk, de akár játszhatunk, vagy beszélgethetünk is társainkkal.”

– fogalmazott Balog Zoltán.

Kiss-Rigó László pedig elmondta, hogy Isten az, aki ismer és feltétel nélkül elfogad bennünket, és arra buzdította a táborozókat, igyekezzenek viszont megismerni őt.

A püspökök a fonyódligeti kápolnaszentelés után a zánkai táborba is ellátogattak, ahol közel 3 ezer táborozó számára tartottak ökumenikus istentiszteletet, majd Bibliákat is átadtak a táborozó gyerekeknek, amelyek a tábori kápolnában kaptak helyet.

A programok során olyan élményekről is beszélhetünk, amelyek motivációt jelenthetnek az életmód változtatásában, a jövőkép alakításában is. Emellett az Erzsébet Alapítvány kiemelt hangsúlyt fektet a hagyományőrzésre, a közösségépítésre, az összetartozás érzésének növelésére és arra, hogy a gyermekek minél nyitottabbak legyenek eltérő szociális és földrajzi környezetből érkező társaik irányába.

quote

„Az ország másik feléből érkeztünk, így a gyerekek láthatnak a közvetlen környezetüktől eltérő helyet és az országunkból egy szép részt. A tábortűznél pedig két altábor iskolásai gyűltek össze: együtt ültünk a tűz körül és együtt énekeltek a gyerekek, ez nagyon jó barátkozási lehetőség volt. Itt olyan emberekkel ismerkedhetnek meg, akikkel valószínű másképp sosem találkoztak volna.”

– mondta egy felnőtt kísérő.

A Balaton-parti élménytáborok legnépszerűbb foglalkozásai természetesen a vízhez, a strandoláshoz kötődnek. A nyári turnusok ideje alatt keddtől csütörtökig a Szent Imre sétahajó és a Szélkirálynő katamarán vitorlás is óránként üzemel. De a strandon csapatépítő játékokon, vizes vetélkedőn és sportos aktivitásokon egyaránt részt vehetnek a gyerekek.

quote

„Imádnak a vízben lenni! De rengeteg és nagyon színes program van. A gyerekek mind az érzelmesebb, mind a fizikai jellegű programokat nagyon szeretik.”

Manapság egyszerre vagyunk magányosak és rendelkezünk több száz „ismerőssel”, meg kellett küzdenünk egy globális pandémiával, és még ki tudja, mi vár ránk. Mindezek gyermekeinkre is hatással vannak, az ő életüket is alakítják. Fontos, hogy hiteles, őszinte emberi kapcsolati mintákat, jó kommunikációt és az elfogadás példáját mutassuk meg számukra a kihívásokkal teli időszakokban is. Az Erzsébet-táborokban egy-egy turnus során a gyerekek egy közösséggé, egy családdá kovácsolódhatnak össze, amely modernkori társadalmunkban igazi kincs és érték. A tábori tapasztalások pedig gondoskodhatnak arról, hogy Magyarország jövőjének alkotói – a gyermekek –, céljaik és vágyaik eléréséhez megfelelő szellemi és lelki alapot kapjanak.