Hősök napja, népszokások, hungarikumok, híres magyarok szerdán a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborokban.

korok dots oval

Az Erzsébet Táborok programjai öt alappillér köré szerveződnek, ezek a tudomány, a sport, a magyarság és honismeret, a kultúra és a kereszténység. A 2021-es év egyik újítása, hogy a balatoni Élménytáborokban egy-egy alappillér szerinti tematikus napok várják a táborozókat. Így amíg hétfőn a tudomány kerül a középpontba, addig kedden a sporté a főszerep, szerdán a magyarság és honismeret, csütörtökön pedig a kultúra adja a programok keretét. Az ötödik alappillér, a kereszténység pedig a táborok egészét áthatja.

Szerdánként a magyarság és honismeret témakörében sokféle színes, hagyományőrző programon vehetnek részt a gyerekek. Lesznek kézműves foglalkozások, népzene és táncház, kipróbálhatják az íjászatot reflexíjak használatával, megismerkedhetnek a Balaton és a Balaton-felvidék természeti és történelmi kincseivel és a magyar népi hagyomány egyes elemeivel is táborozók. Megtanulhatják kultúránk legismertebb, autentikus népdalait, illetve néptáncait is. Hungarikumok témakörben digitális foglalkozás is lesz, és Magyarország nemzeti parkjairól, valamint a magyar feltalálókról és találmányokról is tanulhatnak interaktív, digitális formában. Gólyalábas színház is érkezik a balatoni táborokba, akik különleges bábokat, népi hangszereket hoznak és mutatnak meg a legkisebbeknek. A magyar baseballnak is nevezett méta játékot is kipróbálhatja, aki szeretné.

A szinkronkészítés rejtelmeibe is bekukkanthatnak ismert hazai szinkronszínészek vezetésével a táborozók és egy mobil szinkronstúdióban népszerű mesefilmek jeleneteit szinkronizálhatják újra, saját hangjukat kölcsönözve a kedvenceknek.

Mindezek mellett a programok a középkori csaták világába is elkalauzolják a kicsiket és nagyokat. A gyermekek elsajátíthatják a VII. századból származó szablya, kard, fokos és buzogány használatát, és bepillanthatnak a XVI. század korabeli magyar és közép-európai szablyavívás világába. Fonyódligeten pedig a gyerekek a honfoglaló magyar törzsek életében és szokásaiban mélyedhetnek el állomásos játék segítségével.

A Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve a zánkai Élménytáborokban Hungarikumok témakörében roll-up kiállítás is megtekinthető lesz, Fonyódligeten pedig Hungarikum játszótér, gasztrobusz és élményfőzés bemutató várja az érdeklődőket.

Szerdán valósul meg a mára már hagyományosnak mondható és nagy népszerűségnek örvendő Hősök napja is a rendőrség, a honvédség, a mentők, a katasztrófavédelem és tűzoltóság, a Terrorelhárítási Központ és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának jelenlétével és interaktív bemutatóival. Ezen a napon a gyermekek bepillantást nyerhetnek a mindennapok hőseinek munkájába és egyúttal tapasztalatokat szerezhetnek a társadalmi felelősségvállalásról, valamint az önkéntességről.