korok dots oval

Április 26-tól május 25-ig a magyarság „erdélyi szigetén”, a Madarasi Hargitánál lévő „Erdélyi Erzsébet-táborban” is – az anyaországi, zánkai táborhoz hasonlóan – tavaszi osztálykirándulásokon vehettek részt a diákcsoportok, háromnapos, kétéjszakás turnusokban. A külhoni táborhelyen erdélyi magyar gyerekek, a magyarországi, balatoni táborban pedig anyaországi tanulóknak biztosított a tavaszi táborozás lehetősége.

De most nézzünk több száz kilométerre: Az erdélyi osztálykirándulásokon az Erzsébet-táborokra jellemző élménydús kikapcsolódás, teljes ellátás és színes programok várták a gyermekeket idén tavasszal. A táborban töltött néhány napban különböző sportprogramokon, hagyományőrző programokon, vetélkedőn, koncerten és moziesten kapcsolódhattak ki az osztálykirándulók.

Az erdélyi, évközbeni osztálykirándulásokra Erdélyben működő közintézmények és gyermekvédelmi intézmények jelentkezhettek, 1-8. évfolyamos tanulókkal. A számos programlehetőség mellett a teljes körű ellátás, ezen belül a napi ötszöri étkezés (a speciális igényeket is figyelembe véve) és az egészségügyi ellátás is biztosított volt a háromnapos, kétéjszakás turnusok idejére. Magyarországról nem érkeztek gyermekek az erdélyi, tavaszi osztálykirándulásokra, hiszen a nagy távolság miatt egy turnus időintervallumát csak az oda-vissza utazás tette volna ki.

Azok számára, akik most jártak először az erdélyi táborban, egy igazi gyermekszórakoztató komplexum tárult fel, azokat pedig számos újítás várta, akik már voltak a 2015-ben épült táborban, hiszen a zánkai és fonyódligeti táborok mellett az erdélyi táborhely is megújult. Így még magasabb színvonalon, még modernebb és teljesebb körülmények között táborozhattak az erdélyi gyermekek tavasszal, és ugyanez az infrastrukturális élmény várja a nyári táborba érkező magyarországi és erdélyi magyar gyerekeket is. A belső terek átalakítása, az egészségügyi helyiségek felújítása és a tűzjelző rendszer modernizálása, mind-mind növeli a komfort- és biztonságérzetet, a tábor bejáratánál létesített új székelykapu pedig az összetartozás és az erdélyi vendégszeretet átható érzetét sugározza. Számos programnak adhat helyet az újonnan létesített kültéri, tribünnel ellátott közösségi tér, valamint újabbnál újabb tábori élményszerzést nyújthat a vadonatúj futballpálya, a röplabdapálya, a játszótér, a mezítlábas park és a kötélpálya egyaránt. Épült egy kemence is, amelyet közösségi tér övez, így a kürtőskalács-sütés közben lehetőség nyílik az önfeledt beszélgetésekre. Az újonnan létesített buszparkoló pedig szintén a táborozók kényelmét szolgálja.

De hogyan is zajlott egy tavaszi, tábori turnus az erdélyi táborban: Hétfőn az érkezés napján a gyermekeket népviseletbe öltözve fogadták a tábor munkatársai, majd a felújított amfiteátrumnál megismerkedhettek a tábori szabályokkal, elfoglalhatták szállásaikat, ebédelhettek, mindezeket követően kezdetét vette a tábornyitó ünnepség a zászlótéren, ahol közös köszönetmondás után együtt énekelték el a táborozók a magyar himnuszt.

A csapatok kialakítása után a jókedv és a kötetlen barátkozás ideje érkezett el, így igazi, tábori hangulat alakult ki. Első programként a gyerekek megismerhették a táboroztatási program névadójának, Szent Erzsébetnek az életét egy játékos vetélkedő során, ahol a kvízkérdéseket követően a csapatok dramatizálták és előadták az Árpád-házi királylány élettörténetét. Az esti programok között az újonnan épült közösségi épületben – az úgynevezett kultúrcsűrben – mozi várta a diákokat, de táncházban is mulathatták az időt a gyerekek, és táncpárbajt, valamint népdal tanulást is szerveztünk nekik.

Kedden egy zenés, reggeli testébresztő tornával kezdődött a nap a friss levegőn, majd a reggelit követően elkezdődött a Székely Olimpia.

A tábori Olimpián a csapatok kettesével mérhették össze ügyességüket hat ügyességi játékon keresztül, amelyek között szerepelt kötélhúzás a tiroli kötélpályán, vízhordás, karikadobáló, patkódobás, íjászat és talicska is. Délután folytatódtak a sportos és szórakoztató programok. A TE LÉGY A BAJNOK! játék során foci, röplabda, csocsó, méta, pingpong és számháború bajnokságok zajlottak. Ezzel elérkezett az utolsó közösen töltött este, ami a táborzáróval zárult, itt a gyerekek együtt elevenítették fel az elmúlt napok élményeit és közösen énekelték el a székely himnuszt, majd a vetélkedők, versenyszámok eredményhirdetése következett, ahol a csapatok megkapták az okleveleiket és jutalmaikat a játékokban elért eredményeik szerint. Az est végi jó hangulat garantált volt a szentegyházi Gold Band együttes koncertjével.

Szerdán elérkezett a hazautazás napja. A reggel ekkor is egy vidám, közös tornával indult, a reggelit követően pedig az osztálykirándulók elhagyták a szállásokat, felkészültek a hazaútra, a buszok érkezéséig a felújított játszótéren játszhattak egyet közösen, vagy élményrajzokat készíthettek, verseket írhattak a táborban együtt eltöltött időről.