korok dots oval

A tavasz beköszöntével megérkeztek a Zánkai Erzsébet-tábor első osztálykirándulói, akik háromnapos, kétéjszakás turnusokban táboroznak április 11-től. A táborokat és a programokat az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány szervezi. A szórakoztató és szabadidős programok mellett több foglalkozás is segítheti az iskolaidőben szerzett tudás táborban történő fejlesztését, elmélyítését. A tavaszi osztálykirándulásokon sportprogramokkal, koncertekkel és színházi előadással, továbbá digitális kompetenciafejlesztő, környezetvédelmi és ismeretterjesztő, játékos foglalkozásokkal is várja az alapítvány a gyermekcsoportokat.

A tavaszi táborok a tervezett májusi időpont helyett idén rendhagyó módon hamarabb, már április 11-én elindultak, hiszen óriási volt az érdeklődés a tábori osztálykirándulások iránt, rekordszámú jelentkezés érkezett az alapítványhoz. A résztvevő pedagógusok elmondása szerint a koronavírus-járvány okozta kényszerű bezárkózás után igazi ajándék a gyermekeknek az osztálytársakkal való önfeledt játék, az együtt töltött idő és kirándulás, hiszen két évig nélkülözniük kellett ezeket a közösségépítő alkalmakat, amelyeknek meghatározó szerepe van egy osztályközösség életében.

Az osztálykirándulásokon közel 30 féle programot biztosít az alapítvány az 1-12. évfolyamos diákok részére. A megkérdezett gyerekeknek az Exatlon pálya, az íjászat, a vicces fizikai és kémiai bemutató, a digitális kincskeresés, a kutyabemutató és a lézerharc a legnépszerűbb foglalatosságuk, de a számháború, a trambulin és a középkori csatajáték is a kedvenc programok közé tartozik. A tábori programok mellett az iskolák maguk által szervezett kirándulásokat is tehetnek például Tihanyba vagy Balatonfüredre, így a környék látnivalóit is felfedezhetik a gyerekek.

Az osztálykirándulások programjai mellett biztosított továbbá a napi ötszöri étkezés is. A reggeli, az ebéd és a vacsora a teljeskörűen felújított, kétszintes étteremben zajlik.

A zánkai táborhely még 2021-ben újult meg, korszerű gyermekbirodalommá vált. Ennek részeként számos új programpont létesült, és az összes szállásépület fűthető lett, ezért bármelyik évszakban komfortos körülmények között lehet táborozni. A szobák újonnan bútorozottak, és saját fürdőszobával is rendelkeznek. 2, 3, 6, 7, 2×4, 8 és 10 fős, normál és emeletes ágyakkal ellátott, részben erkélyes szobákban szállhatnak meg a diákok, és szükség esetén akadálymentesített szobák is igénybe vehetőek. A szálláshelyeken közösségi helyiségek és különböző méretű foglalkoztató termek is vannak, amelyekben rossz idő esetén is biztosított az örömteli kikapcsolódás. Ahogyan egy résztvevő drámapedagógus mondta:

quote

„még mi is újra gyerekek lennénk itt, ebben a táborban.”

A táborozó gyermekek sok esetben megismerhetik az őket tanító pedagógusok közvetlenebb oldalát, amely akár hosszú távon segítheti az iskolai tanár-diák kapcsolatok elmélyítését, megszilárdítását.

A visszajelzések alapján az is elmondható, hogy mind a szülők, mind a pedagógusok számára nagy megnyugvást jelent a 24 órás egészségügyi ellátás a teljesen új egészségházban, ahol a Bethesda Gyermekkórház orvosa és ápolója van jelen, valamint a turnusok teljes időtartama alatt szolgálatot teljesít az Országos Mentőszolgálat is. Az orvosi ügyelet mellett az étkezésekre is nagy figyelmet fordít az alapítvány: az esetleges ételérzékenységnek, illetve speciális étrendnek is eleget tesz a tábori kiszolgálás.

A tavaszi, ottalvós osztálykirándulások háromnapos, kétéjszakás táborok, ez hétfőtől szerdáig, valamint szerdától péntekig tartó turnusokat jelent. A gyerekek e pár nap alatt új barátságokkal, erősebb osztályközösséggel és egy felejthetetlen osztálykirándulás élményével gazdagodhatnak, így joggal mondhatják a kísérőiknek:

quote

„Nem akarunk hazamenni.”