quote

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”

(Sebő Ferenc)

Különleges, hagyományokra épülő programkavalkád, nyüzsgő gyerekek, ez jellemezte az egyik nagyfügedi Napközi Erzsébet-tábor turnusát 2020-ban. Az Erzsébet Táborok programjai kiemelt hangsúlyt fektetnek a hagyományokra, ezek szerethetőségére és arra, hogy minél több diák tapasztalhassa meg a fontosságát. A nagyfügedi napközi teljes turnusa ebben a szellemiségben telt.

korok dots oval

A napközi táborok mindegyike fokozott biztonsági előírásokkal és higiénés óvintézkedésekkel valósult meg 2020-ban.

Már a hétindító ismerkedés, csapatépítés is a népi mondák és regék segítségével zajlott, majd népdalokat tanultak a gyerekek. Újrahasznosított alapanyagokból még hangszereket is készítettek. A népi életben a gyógynövények ismerete és azok alkalmazása elengedhetetlen volt a mindennapokban, ezeket az ismereteket vetélkedőkön keresztül sajátíthatták el a vakációzók. Mi több, a szebbnél szebb népi motívumok gyönyörű világát is megismerhették a táborozók, és még saját motívumukat is tervezhettek. A megannyi színes program között kézművesfoglalkozás is helyet kapott, ez is a heti tematika része volt: a zsinórfonás, a körmöcskézés és a szövés rejtelmeibe pillanthattak bele a napközisek.

Ha napközi, akkor kirándulás – ez sem maradhatott el: hazánk egyik legszebb vidékére, Mátrafüredre látogatott el a csoport, ahol a Rákóczi-forrást keresték fel és közben az erdő szépségeit is megcsodálhatták.

A hét zárásaként a főzés jutott főszerephez, valamint a gyógynövényből készült tea és szappan. Igazi fesztiválhangulat kerekedett belőle, lássuk, milyen népi ételek készültek a nagyfügedi napköziben: