korok dots oval

Az optikai játékok és a trükkfelvételek készítésének csak a kreativitásunk és a képzeletünk szab határt. Manapság már elég csak egy fotózásra alkalmas mobiltelefon és mókásabbnál mókásabb felvételeket készíthetünk. A cikkben az „Optikai játékok – trükkfelvételek” témakörét járjuk körbe. Sőt, belekóstolhatunk a trükkös felvételek készítésének hátterébe és világába is.

A trükkfelvételek lényege, hogy optikai illúziót hozzunk létre azzal, hogy a tárgyakat más-más távolságban helyezzük el a felvétek készítésekor. Ezeket az egyszerű trükköket a filmes világban is gyakran használják, ám nem kell profi filmesnek lennünk ahhoz, hogy rafinált képsorokat alkossunk. Otthoni környezetben vagy akár a nyaralások alkalmával is van lehetőségünk például vicces családi fotókat készíteni, gondoljunk a pisai ferde toronynál készült megannyi turista fotóra, amelyeken a tornyot támasztják az emberek.

A forced perspective, vagyis a kényszerített látásmód szerint készített képekkel bármilyen kompozíciót létrehozhatunk. Mire is lesz szükség egy jó trükkfelvétel elkészítéséhez?

  • Kreativitásra biztosan, de akár inspirálódhatunk az interneten is, megannyi egyedi elképzeléssel találkozhatunk.
  • Egy fotózásra alkalmas eszközre: a mobiltelefon is tökéletesen alkalmas erre a célra.
  • Egy kreatív és lelkes társra, aki segít megvalósítani az elképzelésünket.

Kép forrása: pixabay.com

A trükkfelvételek készítésének létezik egy összetettebb technikája is, melyhez egy úgynevezett „zöld háttérre” van szükség. A háttér és egy videóvágó program segítségével bárhová elhelyezhetjük magunkat egy-egy felvételen, így akár bejárhatjuk a világot is. Fontos: ne használjuk arra az effekteket, hogy hamis képet alkossunk magunkról az online térben!

Még több instrukciót az „Optikai játékok – trükkfelvételek” témában készült videóból kaphatunk:

A szöveges tartalom és a videó az Online Erzsébet-játékok részeként a Digitális Jólét Program és Digitális Gyermekvédelem keretein belül készült.

Kiemelt kép forrása: pixabay.com