korok dots oval

A balatoni Erzsébet-táborokban, Zánkán és Fonyódligeten gondtalan és élménydús minden tábori hét, miközben rengeteg újdonsággal is találkozhatnak a táborozók. A programok mindegyike tartogatott 2021-ben is meglepetéseket, kihívásokat és boldog pillanatokat egyaránt a csoportok számára. A kultúra, a zene és a tánc elengedhetetlen az Élménytáborokban. Nem csupán a koncertek, a táncházak, a közös tábortüzek és a turnusnyitó- és záró ceremóniák nyújtanak zenei örömöket a gyerekeknek, hanem tánc- és zenei foglalkozásokra is regisztrálhatnak, ki-ki az érdeklődése szerint.

A táncos, zenés foglalkozások egyik szeretett programja a Liszt Ferenc-díjas Várnagy Andrea zongoraművész által megálmodott és életre hívott ZeneVarázslat, ami új formában debütált 2021-ben az Erzsébet-táborokban, és rögtön beköltözött a gyerekek szívébe. A sokszínű, hétfőtől csütörtökig tartó interaktív zenefoglalkozás sorozatban terítékre került a komolyzene és a könnyűzene egyaránt. Éppen ez az egyik különlegessége az alkalmaknak, hogy a gyerekek a pedagógusokkal közösen választhattak, melyikben szeretnének elmélyülni: A résztvevők megismerkedhettek a zenei korszakokkal, különböző műfajokba – mint például a barokk, a bécsi klasszika vagy éppen a nagy romantikusok zenei világába – nyerhettek betekintést. Emellett a kiváló – elsősorban magyar – zeneszerzőkről is szó esett, mint Bartók Béla, Kodály Zoltán vagy Liszt Ferenc. A könnyűzenében pedig a ma divatos műfajokra került a fókusz.

A vidám hangulatú ZeneVarázslat foglalkozások során a közös zenélés kapta a legnagyobb hangsúlyt. Várnagy Andrea, aki maga is részt vett minden héten egy-egy foglalkozáson Zánkán, illetve Fonyódligeten, és a ZeneTESO-k a hangszereikkel igazi örömzenélésre hívták a gyerekeket.

quote

„Annál nagyobb csoda nincs, mint amikor egy nyári délelőtt együtt muzsikálunk. Nagyon szép pillanatok születnek, és sokszor a végén még táncra is perdülünk.”

– meséli a művésznő, aki nagyon sok jó élményt őriz a szívében az Erzsébet-táborokról.

quote

„Ahogy hazafelé tartok az autópályán minden évben megkönnyezem az utolsó hetét a táboroknak. Az egyik legemlékezetesebb pillanat idén számomra az volt, amikor a megújult Zánkai Erzsébet-táborban, a ZeneTESO-kkal közösen, több mint 3000 ember előtt énekeltük a Nélküled dalt. Igazán szívszorító volt. Ahogyan az is, amikor az egyik foglalkozásom végén a gyerekek megöleltek, és hálából cigány táncokat tanítottak nekem. Az hiszen, a zene tényleg varázsolt a táborokban idén is a ZeneVarázslattal.”

A programon a gyerekek és a pedagógusok közösen énekeltek a művésznővel és a ZeneTESO-kkal, sőt, volt, hogy akár három-négy szólamú kánonban is elhangzott például a Pál, Kata, Péter vagy a Megfogtam egy szúnyogot. Mindeközben előkerültek a ritmushangszerek is, mint például a rumbatök, a triangulum, a ritmustojás vagy a kisdob. A csoda pedig megszületett, és a foglalkozás végére igazi kis zenekar alakult, amelynek tagjai önfeledten játszottak, doboltak, énekeltek és táncoltak. A foglalkozások sokszor egy jól ismert mai zeneszámmal, a Jó nekem című slágerrel zárultak, mert hát milyen is Zánkán és Fonyódligeten Erzsébet-táborozni?