korok dots oval

A vakáció végén sem állt meg az élet a „Zánkai Erzsébet-táborban”, a szeptemberi iskolakezdéssel egy időben ismét gyerekekkel, fiatalokkal telt meg a zánkai tábor.

Voltak, akik még a kegyes időjárásnak köszönhetően fürdeni is tudtak szeptemberben a Balatonban, de októberben sem szomorkodott senki, hiszen a változatos és színes, osztályközösségeket erősítő programok garantálták a felhőtlen szórakozást a háromnapos, kétéjszakás turnusok során.

Az osztályok hétfőtől szerdáig és szerdától péntekig vették birtokba az állami támogatással megújult zánkai tábort, ahol teljes körű ellátásban és napi ötszöri étkezésben volt részük.

Az osztálykirándulások ideje alatt is elsődleges volt a gyermekek biztonsága, amelyről a tábor területén működtetett vadonatúj egészségházban biztosított 24 órás gyermekorvosi ügyelet (orvos és szakápoló jelenlétével), az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők is gondoskodtak.

Játszva tanulhattak a diákok

A táborozók érdekfeszítő és szórakoztató előadásokon, programokon vehettek részt. A vicces kémiai és fizikai kísérletek során az előadó látványos természettudományos témájú kísérleti bemutatókat tartott humoros, magyarázó szövegekkel kiegészítve. A gyerekek maguk is a show részesévé váltak, így igazán maradandó élményt jelenthetett számukra.

A Közelebb az éghez – Földünk legmagasabb hegyei között című foglalkozáson a táborozók megismerkedhettek a Himalája hegyeivel és az ott élőkkel, valamint egy expedíció mindennapjaival, kihívásaival.

A ZöldForgó Élménynap programon korunk legnagyobb kihívásairól – mint például a klímaváltozásról, az energiapazarlásról, a túlfogyasztásról és az élővizek szennyezéséről – tájékozódhattak a táborozók, miközben megtudhatták, ők hogyan tegyenek egy zöldebb bolygóért.

A látványos kutyabemutatón a gyerekek megismerkedhettek a terápiás kutyák munkájával, ámuldozhattak az ebek szórakoztató trükkjein, megtanulhatták, mi is a felelős kutyatartás, és hogyan kell értelmezni az állatok viselkedését, jelzéseit.

A BogárShow-n pedig a természet és a csodálatos rovarvilág rejtelmeibe nyerhettek betekintést a diákok, sőt, közelebbről is megismerhették az elsőre ijesztőnek tűnő rovarokat.

Aktív kikapcsolódás a táborok során

A csodálatos természeti környezetnek köszönhetően szabadtéri programokból sem volt hiány az egyes turnusok során. A csapatépítő játékokat, középkori szablyacsatákat, lézerharcot vagy éppen a számháborút szép idő esetén a tábor hatalmas füves, vagy éppen erdősebb területein élvezhették a gyerekek, hűvösebb időben pedig a vadonatúj és hatalmas multicsarnokban valósultak meg a programok.

A Digitális Kincskereső foglalkozáson a táborozók bebarangolhatták a tábor rejtett zugait is, az íjászat során mindenki próbára tehette az ügyességét, a Haditechnikai Parkban pedig katonai járműveket vehettek közelről szemügyre.

Külső kirándulások is színesítették a napokat: sok csoport látogatott el többek között Balatonfüredre, Tihanyba, vagy a közeli Szent Balázs templomhoz, melynek során megismerhették a Balaton-Felvidék állat- és növényvilágát.

Természetesen a trambulinok és a kalandpark is nagy népszerűségnek örvendtek, ahogy a pimpong és csocsóasztalok körül is mindig nagy volt a forgalom, a balatoni hajókázás pedig elmaradhatatlan volt a programkínálatban.

A borongósabb napokon sem unatkoztak a táborozók, hiszen a felújított táborban a programok nagy részét fedett helyen is meg lehetett valósítani.

Kulturális élmények testközelből

Kulturális programokra is jutott idő az osztálykirándulások során, így színházi előadás, tudományos ismeretterjesztő mozi, könnyűzenei koncert és zenés-táncos mulatság is gazdagította a tábori élményeket minden turnusban.