korok dots oval

Az Erzsébet-táborokban a digitális kompetenciafejlesztés, a prevenció, illetve a tudomány és a környezetvédelem témájában szervezett foglalkozások is szerepet kapnak. A táborokban minden csoport részt vesz legalább egy prevenciós programkörbe tartozó alkalmon. Ezek a programok arra hivatottak, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a függőségek okozta veszélyekre, és elősegítsék a káros szenvedélyek nélküli, teljes élet megélését. A foglalkozásokat együttműködő partnerek, az adott téma szakértői tartják a csoportoknak. A prevenciós foglalkozások a legkisebbekhez is érhetően és az ő nyelvezetükön szólnak, miközben sok új ismeretet adnak át a gyerekeknek.

Miről is van szó? Milyen foglalkozások várják a táborozókat? Vannak köztük előadás jellegű, hagyományosabb formájú programok, mint például a drogprevenciós program, amely játékos módon hívja fel a figyelmet a tudatmódosító szerek veszélyeire, miközben interaktív társasjáték formájában arra is rávilágít, hogy káros szenvedélyek milyen negatív hatásokat hordoznak magukban.

Az elsősegélynyújtást is megismerhetik a táborozók: mit kell tenni, ha baleset történik, miként tud egy kisgyerek segíteni. Az alapítványhoz tartozó Erzsébet Ifjúsági Alap pályaorientációs interaktív foglalkozással is készül a 12 éven felülieknek.

Az esélyegyenlőség hangsúlyos az Erzsébet Táborok rendszerében: az alapítvány érzékenyítő programokat is szervez, amelyek segíthetnek a gyerekeknek abban, hogy fogyatékossággal élő társaikat jobban megértsék. Embertársaik élethelyzetével azonosulhatnak, például kerekesszékbe ülhetnek, vagy a szájukkal festenek a fiatalok. A láthatatlan „szabadulószobában” pedig egy elsötétített helyiségben, lámpafény nélkül próbálhatják meg teljesíteni a táborozók a legegyszerűbb hétköznapi feladatokat.

A prevenció manapság a digitális térre is kiterjed: számos veszély leselkedik a gyerekekre. Nem kérdés, hogy egy iskolás találkozik-e valaha a digitális térrel. A kérdés az, hogy fel van-e készülve arra, hogy online játék-függővé is válhat? A megelőzés jegyében a PlayStation és VR foglalkozások során külön hangsúlyt kap a digitális prevenció, az online játék-függőségek megelőzése és kezelése is.

A megelőzés mindenekelőtt fontos, ugyanakkor az Erzsébet-táborokban az egészséges testi-lelki fejlődés is szerepet kap a prevenció jegyében. Ehhez színjátszó foglalkozások is hozzájárulnak. A Zöld színház programmal a drámapedagógia eszköztára segít ebben tematikus, improvizációs gyakorlatokkal. Mindezek mellett az önbizalom- és a bizalomfejlesztő feladatok sem maradhatnak el.