Az Erzsébet-táborokban fontos szerepet kap a digitális kompetencia fejlesztése, ezért a táborozás során a gyermekek számos digitális témájú, valamint robottechnológiával foglalkozó programon vehetnek részt.

A „Jövőt TE programozod! Robotépítő- és programozó foglalkozás” során a táborozók egy szakember segítségével játékos módon ismerhették meg, hogyan is működnek a távirányítású robotok.

Miután a gyerekek kényelmesen elhelyezkedtek a program helyszínén lévő babzsákokban, 2-3 fős csoportokba rendeződtek, majd csapatonként egy tabletet és néhány Edison robotot kaptak.

A szakember iránymutatása alapján elsőként megismerkedtek a programot irányító szoftverrel, melyet a kapott tableten próbálhattak ki. Az első feladat egy egyszerű program megírása volt, mely a későbbiekben a robot mozgását irányította.

A könnyű, jól érthető lépésekre hamar ráéreztek a gyerekek, így gyorsan el is készültek az első programok. Ezután jöhetett az izgalmasabb rész, amikor össze kellett szerelniük a robotokat a rendelkezésükre álló alkatrészekből. Miután ezzel is végeztek, izgatottan indították útjukra a szerkezeteket.

A távirányítású robotok az előre megírt programok szerint hol jobbra, hol balra, hol előre, vagy éppen hátrafelé mozogtak. Egyes foglalkozásokon úgynevezett „házi robot sumo bajnokságot” is rendeztek, ahol a megépített robotokkal kellett a másik csapat szerkezetét kiszorítani egy speciális sumo pályáról.

Az első sikerélményeken felbátorodva minden csapat további programokat írhatott, melyeket utána közösen futtathattak le.

A foglalkozás kiemelt célja volt, hogy megismertesse a táborozókat a robotika és a programozás világával, játékos módon edukálja őket, és esetlegesen irányt mutathasson az érdeklődők számára a továbbtanulásukhoz vagy a későbbi pályaválasztásukhoz.