korok dots oval

Az Erzsébet Táborok programjai öt alappillér köré szerveződnek, ezek a tudomány, a sport, magyarság és honismeret, a kultúra és a kereszténység. A 2021-es év egyik újítása, hogy a balatoni Élménytáborokban egy-egy alappillér szerinti tematikus napok várják a táborozókat. Így amíg hétfőn a tudomány kerül a középpontba, addig kedden a sporté a főszerep, szerdán a magyarság és honismeret, csütörtökön pedig a kultúra adja a programok keretét. Az ötödik alappillér, a kereszténység pedig a táborok egészét áthatja.

Kedden, a sport szerelmesei örülhetnek, hiszen aznap a mozgás kapja a legnagyobb hangsúlyt. De természetesen más típusú programokon is részt lehet venni. Amellett, hogy Zánkán és Fonyódligeten is rengeteg sportpálya várja a játszani vágyókat a tábor minden napján, a keddi napok kiemelt eseménye a Sportnap. Az országos sportszövetségekkel együttműködve szervezi a napot az Erzsébet Alapítvány, amelyen lehetősége nyílik a táborozóknak, hogy minél több, Magyarországon is elérhető sportággal megismerkedjenek, sőt délután egy sportbemutatót is láthatnak. Lesznek köztük ismertebbek, és olyanok is, amelyekről még talán nem is hallottak a gyerekek. Itt mindenki találhat kedvére valót, és az ország bármely pontjáról érkezőknek segítség lehet, hogy megtalálják a saját településükhöz legközelebb lévő sportolási lehetőségeket és elérhetőségeket. Az olimpia jegyében és a Tábori Olimpia programmal összhangban ezen a napon olimpikonok is meglátogatják a táborozókat.

Mindemellett a héten a táborozók különféle sportbajnokságokon is részt vehetnek, mint homokos pályán szervezett alsós és felsős focibajnokság, strandkézilabda, strandröplabda, kosárlabda, tollaslabda és pingpong bajnokság, illetve kipróbálhatnak egy könnyen játszható, izgalmas golyós sportot is a vetélkedés jegyében, a bocsát.

A táborozók gokartozhatnak vagy éppen tandem kerékpározhatnak, vár rájuk Ultimate frizbi, vívás, lézerharc (speciális lézerfegyverekkel és érzékelő sisakokkal) vagy éppen élő csocsó. Aki még nagyobb izgalmakat keres, megtalálhatja a számításait: a zánkai táborban a háromszintes mászópályából és egy ejtőgépből álló kalandparkban teheti próbára ügyességét. A park automata biztosító rendszerrel és közel 70 akadállyal várja a táborozókat.

A fiatalok váltófutásban, csapatjátékok során, erdei kalandparkban, felfújható ügyességi akadálypályán, vizes vetélkedőn – ahol vicces feladatok várnak mindenkit és garantáltan gyerek nem marad szárazon –, továbbá a népszerű tévés játék mintáján alapuló, 1 perc és nyersz elnevezésű programon is kipróbálhatják magukat.

A táborban 4 trambulin is található, amelyeket kedvükre használhatnak a táborozók. Teniszütőt is ragadhatnak, sőt a labdarúgás és az asztalitenisz elemeit kombináló teqballt is kipróbálhatják, ami remekül alkalmas mind a profi focisták, mind az amatőr sportbarátok számára a technikai tudásuk, koncentrációs készségük és állóképességük fejlesztésére. Aki szeretné, az a TSMT torna alapjait is elsajátíthatja, amely jó hatással lehet az egyensúlyérzék fejlesztésére is.

Zánkatlon néven, 2021 újításaként a gyermekek részt vehetnek egy sportágválasztón is, kipróbálhatnak számos különleges és izgalmas sportágat, hogy megtalálják a hozzájuk legjobban passzolót. Természetesen a Balaton hullámait is megszelidíthetik a táborozók. Az óránként induló 17 személyes sárkányhajókon ereszkedhetnek a vízre a gyerekek balesetvédelmi és mentőmellény használati oktatást követően.

Az Európa Bajnokság (2021. június 11. – július 11.) és az Olimpia (2021. július 23. – augusztus 8.) heteiben az erre a célra kialakított szurkolói zónában buzdíthatják és szurkolhatnak a kedvenceiknek a táborozók.

 

korok dots oval

A sportprogramokkal összhangban a gyerekek az egészséges életmóddal és táplálkozással, valamint az egészségtudatossággal is ismerkedhetnek.