korok dots oval

A stop-motion nem új találmány, ezzel a módszerrel készültek a régi rajz- és animációs filmek. A technika segítségével akár otthon, a telefonunk segítségével, egyszerű eszközökkel készíthetünk látványos videókat.

A szemünk „becsapható”: ha elég gyorsan vetítünk egymás után állóképeket, a szemünk összeköti, folyamatos mozgásnak érzékeli. Stop motion animáció (gyurmafilm vagy tárgyanimáció) készítésekor a berendezett háttér előtt, képkockáról képkockára, egy-egy apró változtatással vesszük fel a szereplők (személyek vagy tárgyak) mozgását. A megfelelő ritmus megtalálásával teljesen valósághű mozgóképeket készíthetünk.

Mire lesz szükség a házi filmstúdiónkhoz?

  • Töltsünk le egy stop motion animáció-készítő alkalmazást.
  • Egy állvány is szükséges a telefonunkhoz, hogy fixen, egy helyen álljon (állvány nélkül, kreatív megoldásokat is választhatunk a rögzítéshez).
  • Keressük meg a szereplőinket! (A stop motion animációban szerepelhetnek hétköznapi tárgyak, de készíthetünk papírkivágásokat, gyurmafigurákat, vagy forgathatunk akár élő szereplőkkel is. Ez utóbbit pixillációnak hívják.)
  • Rendezzük be a helyszínt, figyeljünk a háttérre és a világításra, készítsünk próbafelvételeket.
  • Próbáljuk el a jelenetet. Ha többen forgatunk, az egyikünk mozgassa a szereplőket, a másik alkotó készítse a képet. Ügyeljünk arra, hogy egyszerre csak egy apró változás történjen. (A kezet például legalább 6 képkocka alatt érdemes felemelni.)
  • Kapcsoljuk be a hagymahéj-effektet. Ezzel halványan láthatjuk azt is, hol álltak az előző képkockán a szereplők, és pontosan be tudjuk állítani a következő képet.
  • Töröljük ki a nem megfelelő képeket, állítsuk be a sebességet, esetleg készítsünk feliratokat, adjunk hozzá zenét.
  • Gondoljuk végig, hol akarjuk megosztani az elkészült videót, és annak megfelelően exportáljuk a kész filmet.

A videóban a PicPac Stop Motion and Time Lapse alkalmazást használja Ádám és Lilla, és azt is elmesélik, milyen apró trükkökkel és praktikákkal érhetünk el még izgalmasabb hatásokat:

A szöveges tartalom és a videó az Online Erzsébet-játékok részeként a Digitális Jólét Program és Digitális Gyermekvédelem keretein belül készült.

Kiemelt kép forrása: pixabay.com