korok dots oval

2021-ben mintegy 30 ezren vettek részt a felújított zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborokban. Több mint 700 intézmény jelentkeztetett diákcsoportokat. A Balaton-parti ottalvós Élménytáborok részben az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” című európai uniós projekt által, részben állami támogatással valósulnak meg. Az Erzsébet Táborok szervezője és lebonyolítója az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (Erzsébet Alapítvány).

A zánkai Élménytáborok június 20-tól augusztus 27-ig tartottak, a „Fonyódligeti Erzsébet-tábort” pedig augusztus 1-én nyitotta meg a táborokat szervező Erzsébet Alapítvány, itt szintén augusztus 27-ig táboroztak gyerekek. Napi ötször étkezést biztosítottak a szervezők, és 24 órás gyermekorvosi ügyelet, állandó mentőszolgálat és vízimentőszolgálat is jelen volt a biztonság és az egészség garantálásáért.

A zánkai és a fonyódligeti táborokba idén is ingyenesen utazhattak vonattal a gyermekek, vagy menetrendszerinti járatokon, vagy a Miskolcról és a Nyíregyházáról induló különvonatokon. Az utazás költségét részben kormányzati, részben európai uniós finanszírozással biztosította az Erzsébet Alapítvány. A táborozók mintegy 95%-a választotta az ingyenes vonatutat a táborba és haza.

A diákok a balatoni programok mellett sportolhattak, előadásokon és koncerteken, ismeretterjesztő, digitális és szociális kompetenciát fejlesztő, valamint hagyományőrző foglalkozásokon is részt vehettek.

A szervezők arra törekedtek, hogy az Erzsébet-táborokban a gyerekek a kikapcsolódás mellett új ismereteket is szerezzenek, olyan digitális eszközöket és alkalmazásokat ismerhessenek meg, amelyekkel még nem sokan találkoztak (például robotokkal, 3D nyomtatóval, drónokkal), és amelyek később a hasznukra válhatnak a továbbtanulásban. Az európai uniós projektben az Erzsébet Alapítványnak fontos célja, hogy a munka világához elengedhetetlen digitális készségek fejlesztése is megvalósuljon az Erzsébet-táborokban, így a diákok a programok során a biztonságos internethasználathoz szükséges ismereteket is megszerezhették.

Az élménypedagógiai eszközökkel lebonyolított programokat a balatoni táborokban szolgáltató és együttműködő partnerek biztosították, valamint az Erzsébet Alapítvány saját munkatársai, a Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak (TESO-k) vezették. Utóbbiak között szerepeltek például környezettudatossággal és természetismerettel kapcsolatos foglalkozások, drámajáték, zenei- és sportfoglalkozások, táncprogramok önbizalom- és érzelmi intelligencia fejlesztő-, valamint érzékenyítő programok is.

korok dots oval

Az európai uniós projektnek köszönhetően a táborozók idén először már a „Táborozom” nevű applikációt is használhatták, amely a táborban és a tábori életben való eligazodást, valamint a kommunikációt is megkönnyítette.