korok dots oval

Alig pár hét múlva kezdődik az év egyik legjobban várt, legszebb és legmeghittebb időszaka, az advent és a karácsonyi készülődés. Aki járt már télen a Balatonnál tudja, hogy a csendesen pihenő természet legalább annyira magával ragadó, mint a nyári fényben tündöklő víztükör vagy a levendulától burjánzó környezet. Nem csupán a táj, hanem az ünnepi díszbe öltöztetett „Zánkai Erzsébet-tábor” miatt is igazán különleges élmény ilyenkor idelátogatni, ahol a karácsonyi várakozás jegyében felejthetetlen napokat tölthetnek el együtt az iskolások az Erzsébet-karácsony programjain. Kilenc turnuson keresztül, november 21. és december 21. között ismét év végi, ünnepi programsorozatnak ad otthont a teljeskörűen felújított és téliesített „Zánkai Erzsébet-tábor”.

A 2016 óta hagyományossá vált ünnepi rendezvénysorozat korábban egynapos, budapesti programként valósult meg az Erzsébet Alapítvány szervezésében: a gyerekeket lenyűgöző cirkuszi előadás várta a Fővárosi Nagycirkuszban, koncerteken vehettek részt a Papp László Sportarénában, csodás színházi előadásokat láthattak az Erkel Színházban, de olyan, a magyar kulturális élet szempontjából kiemelkedő helyszíneken is vendégül láthatta az Erzsébet Alapítvány őket, mint például az Opera vagy a Művészetek Palotája.

A rendezvényt évről évre hatalmas érdeklődés övezi, a túljelentkezés is azt mutatja, hogy az Erzsébet-karácsony kiemelt jelentőségű programlehetőség az ország minden részéről érkező gyermekek és kísérőik számára, ezért fontos volt, hogy még gazdagabb programkínálattal ajándékozzák meg a szervezők a gyermekeket.

2021-ben az Erzsébet Alapítvány folytatta és egyben megújította a hagyományos Erzsébet-karácsonyt: annak korábban egynapos programjait tavaly óta már többnapos, ottalvós programsorozatként tervezi az épületek téliesítésének és az új, valamint felújított programhelyszíneknek köszönhetően. Így a gyerekekre egy időben kulturális és szórakoztató előadások, valamint szabadidős és adventi programok is várnak karácsony ünnepéig.

2022 novemberétől, egészen december közepéig a zánkai tábor főtere téli mesevilággá alakult: a karácsonyi vásárok hangulatát megidézve a kis faházakhoz a méz illata hívja téli csemegézésre a táborozókat, de méltán népszerű lekváros édességet is kóstolhatnak az adventi forgatag látogatói. A gyerekek és kísérőik egy bögre forró teával a kezükben gyönyörködhetnek az ünnepi fényekbe öltöztetett tábori környezetben, a nyári táborozásokról jól ismert dottó kisvonat fényfüzéres kivilágításában, a felfújható hóemberekben és rénszarvasokban, valamint a több száz piros és aranyló gömbbel feldíszített óriási, főtéri karácsonyfában. A hangulatos dekorációval és a karácsonyi finomságokkal az adventi forgatag nem ér véget: idén először korcsolyapálya is várja  a gyerekeket, amely hamisítatlan téli miliőt varázsol a „Zánkai Erzsébet-táborba”.

A főtér mellett további tábori helyszínek is izgalmas és különleges programokat tartogatnak a fiatal vendégek számára: a Fővárosi Nagycirkusz kifejezetten az Erzsébet-karácsonyra megálmodott cirkuszi produkcióval áll színpadra a felújított színházteremben, hazai és nemzetközi művészek közreműködésével. A szintén megújult sportcsarnokban sportos, játékos vetélkedőkön vehetnek részt a gyerekek, este pedig a zenei programok és előadások kapják a főszerepet a zánkai tábor új multicsarnokában. A gyermekek egy turnus során két éjszakát töltenek a táborban, így a programkavalkád jegyében két különböző műfajjal is találkozhatnak az Erzsébet-karácsony esti rendezvényein. Első este a Magyar Népmese Színház előadásában egy tradicionális, karácsonyi betlehemes játékot tekinthetnek meg a vendégek, a második estén pedig önfeledten szórakozhatnak Oláh Gergő könnyűzenei koncertjén.

Az Erzsébet-karácsony színes programkínálata által örömteli lehet az ünnepi várakozás, amelyet a gyermekek egy hatalmas közösségben, mégis meghitt, családias hangulatban élhetnek át. Az étterem alsó szintjén berendezett klubhelyiségben a táborozók kötetlenül barátkozhatnak például csocsózás, pingpongozás vagy akár társasozás közben, a felső szinten pedig babzsákfotelekkel kialakított chill zone-ban laza vagy bensőséges beszélgetésekre, de akár egyszerű pihenésre is invitálhatják egymást.

A programokon felül az Erzsébet Alapítvány a kapcsolódó szolgáltatásokról is gondoskodik – napi ötszöri étkezés, 24 órás gyermekorvosi ügyelet, utazási költség megtérítése, hideg úticsomag a hazautazás napján -, hogy a gyermekek és kísérőik az év végén is elégedetten térhessenek haza az Erzsébet-táborokból.