korok dots oval

Június 18-án megkezdődtek a nyári gyermektáborok a Zánkai- és a Fonyódligeti Erzsébet-táborban. A vakáció ideje alatt, a vasárnaptól péntekig tartó turnusokban hétről hétre több ezer gyermek pihenheti ki az iskolaév fáradalmait a Balatonnál.

A balatoni – zánkai és fonyódligeti – táborok egyik legfontosabb erénye, hogy 2023-ban is tovább fejlődő tábori környezetben, sok száz programot és élménydús kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak, biztonságos körülmények között.

A minden pontján teljesen új Zánkai Erzsébet-tábor 21. századi, grandiózus, modern és nyüzsgő, kultúrfesztivál hangulatú gyermektáborként üzemel. A zánkai tábor mellett a Fonyódligeti Erzsébet-tábor is teljeskörűen megújult: részben új, jurtasátras jellegű szállások épültek, továbbá programhelyszínek létesültek, részben pedig a meglévő épületek újultak meg.

quote

„Kellemesen csalódtunk a jurtákban, mert nagyon modernek. ”

A balatoni táborokban a gyermekek naponta rengeteg élményprogramon vehetnek részt, amelyek között vannak hagyományőrző, közösségépítő, kulturális, sport-, ismeretterjesztő és digitális kompetenciát fejlesztő programok is. A gyerekekre többek között íjászat, kalandparkok, középkori csatajátékok, 3D-s és informatikai foglalkozások, kézműves műhely, színjátszás, sétahajózás, sárkányhajózás, katamarán vitorlázás, Hősök napja, mozi, komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi és cirkuszi előadás, zenei foglalkozások, néptánc, sportprogramok, tábortűz, akadályversenyek is várnak, és még rengeteg további tábori program teheti színessé számukra az iskolai szünidő egy-egy hetét. Mindemellett akár szabadon választott keresztény programokon is részt vehetnek a táborozók.

 

quote

„Nekünk is félig üdülés, mert csak kísérgetjük a gyerekeket a jobbnál jobb programokra. ”

Az állami támogatással megújult fonyódligeti táborban idén már a vadonatúj kalandparkot, mászófalat és sportpályákat is birtokba vehetik a gyermekek, további újdonságként pedig össztábori csapatépítő játékokat is szervez nekik az Erzsébet Alapítvány.

korok dots oval

A csoportok ingyenesen utazhatnak a zánkai és a fonyódligeti táborba, az utazást az Erzsébet Alapítvány megszervezi. A táborozókra napi ötszöri étkezés vár, és az egészségügyi ellátás is biztosított: a Bethesda Gyermekkórház orvosai és ápolói 24 órás ügyeletet biztosítanak a zánkai és fonyódligeti táborhelyek teljesen felújított és kiválóan felszerelt egészségházában, ahol egyebek mellett hordozható EKG, klinikai defibrillátor, sürgősségi táska, sebészeti eszközök, gyógyszerek és gerinchordágy is található. A gyermektáborok strandján nyitvatartási időben jól felszerelt egészségügyi ellátóhely biztosított, szakszemélyzettel. Az Országos Mentőszolgálat esetkocsival folyamatosan jelen van a balatoni Erzsébet-táborokban, továbbá a vízimentők a parton teljesítenek szolgálatot. Mindezek mellett élőerős védelem is biztosított annak érdekében, hogy ne férkőzhessenek idegenek az Erzsébet-táborozók közelébe.

quote

„Nagyon elégedett vagyok a szervezéssel. Először idegenkedtünk a vonatos közlekedéstől, de ezt is megoldották. ”

A szintén állami támogatással megújult Zánkai Erzsébet-táborban újításként minden délelőtt a Balaton-parton valósulnak meg a közösségépítő programok, így az ország különböző pontjairól érkező gyermekek még több időt tölthetnek együtt strandolás közben is. Az Erzsébet Alapítvány által megvalósított „A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” elnevezésű európai uniós projekt részeként Zánkán is várnak további újdonságok a gyermekekre: idén már teljesen új sportpályákat is igénybe vehetnek a strandon, és játszótér, street-workout park és ability park is épült. Mindezek mellett további fejlesztések valósulnak meg a táborban.

2023-ban is nagy hangsúlyt kap az együvé tartozás: határainkon túlról is érkezhetnek diákok a magyarországi Erzsébet-táborokba, és az Erdélyi Erzsébet-táborban is együtt nyaralhatnak a magyarországi és az erdélyi magyar gyermekek.

korok dots oval

Magyarország legnagyobb táboroztatási programja az elmúlt esztendőkben egy minden eddiginél komplexebb, a gyermekek és a családok számára újabbnál újabb lehetőségeket nyújtó, egész éves programmá vált, amelynek részeként számos Erzsébet-tábor valósul meg: ottalvós, napközi, erdélyi, családi, gyógyító és diabétesz táborok, valamint az év végi Erzsébet-karácsony is hivatott szolgálni a magyar gyermekek és családok értékalapú kikapcsolódását.

Az Erzsébet-táborok állami támogatással valósulnak meg.