korok dots oval

A balatoni Erzsébet-táborok évről évre rendkívül népszerűek a diákok körében. Ami nem meglepő, hiszen minden adott, ami egy felejthetetlen nyári vakációhoz szükséges: nyár, Balaton, programok, buli, barátok, élmények. Mindez megújult, pazar környezetben. A fejlesztéseknek és átalakításoknak köszönhetően minden eddiginél felszereltebb és modernebb tábor várja a tanulókat és kísérő pedagógusaikat. Zánkán már az érkezés pillanatában XXI. századi körülmények fogadják a vonattal érkezőket, hiszen a táborral együtt a vasútállomás is teljes egészében megújult.

quote

„Felsorolni is nehéz lenne, mennyi élményt kaptak a gyermekek ez alatt az 5 nap alatt. A tábor személyzete a belépéstől kezdve egész a távozásig mindenben segített bennünket, a biztonsági őrök, a TESO-k, a konyhai személyzet, a programok koordinátorai, a strand személyzete, és még sorolhatnám. Külön szeretném megemlíteni a táborvezetés profizmusát, akik az első altábori megbeszéléstől kezdve folyamatosan jelen voltak, és mindenben számíthattunk rájuk.”

Osztotta meg velünk gondolatait és tapasztalatait egy pedagógus.

A nyári hatnapos, ötéjszakás turnusok során a gyermekek és felnőtt kísérőik teljes ellátásban részesülnek, ez magába foglalja a napi ötszöri étkezést (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora), valamint a szállást és az egész heti programkavalkádot. Az étkezést tekintve, minden igényt kielégítő menüsor várja a táborozókat, gondolva a speciális étrendet igénylő gyermekekre és felnőttekre egyaránt.

A nyári balatoni táborok programjai az Erzsébet Táborok 5 alappillére mentén szerveződnek, 2021-től tematikus napok során érintik a magyarság és honismeret, a sport, a tudomány, a kultúra és a kereszténység területét. A témákra épülő programok különleges módon, játékos formában jelennek meg a tábori élet mindennapjaiban.

Széles a programkínálat, a balatoni turnusokban nem nyer teret egy percnyi unalom sem. A diákok hasznosan, maximális élmények közepette, és biztonságban táborozhatnak. 2021-től megannyi újdonsággal rukkol elő a táborokat szervező és megvalósító Erzsébet Alapítvány. A programok az élménypedagógiára épülnek.

A táborozók többféle, a digitális világ innovatív megoldásait, különböző technikai vívmányait ismerhetik meg és bepillantást nyerhetnek az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat különleges világába a digitális foglalkozásokon. Mindezek mellett teret kap a kultúra minden üde színfoltja, színházi előadások és foglalkozások formájában, komoly- és könnyűzenei koncertek, foglalkozások alkalmával. A magyarság és honismeret alappillér kézműves foglalkozásokon is visszaköszön, de a táborozók az ősi magyar harcászati módok bemutatójával és kipróbálásával közelebb kerülhetnek a történelem izgalmas részleteihez. A népi hagyományok is felelevenednek az autentikus táncháznak köszönhetően. Az egészséges életmód és mozgás is teret kap a programok sokaságában, mintegy 20 sportág vagy mozgásos játék és csapatépítő foglalkozás közül választhatnak a vakációzók, ezek között fellelhetőek a klasszikus sportok, mint a kosárlabda, a röplabda, a strandfoci vagy a kézilabda, de különlegességek között is csemegézhetnek, így az élő csocsó, lézerharc, teqball és különféle vetélkedők alkalmával is bizonyíthatják ügyességüket a diákok.

quote

„Fantasztikus élmény volt ez az 5 nap a gyermekeinknek és nekünk, kísérőknek is. Én biztosan fogom ajánlani az Erzsébet Táborokat kollégáimnak.”

A programok észrevétlenül is egy összetartó közösséget kovácsolnak a táborozókból, ezt erősítik az altábori programok, a tábortűz, a közös beszélgetések a  TESO-kkal (Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársakkal), valamint a katolikus és református lelki vezetőkkel (TESTVÉREK-kel). A turnus megkoronázása a hatalmas, fesztiválhangulatú táborzáró, amely minden turnusban különleges lehet a táborozó diákok és a kísérőik számára egyaránt.

Az ottalvós balatoni Élménytáborokban a táboroztatási program, az Erzsébet Alapítvány hitvallása és az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú, „A tábor összeköt – Erzsébet Táborok” című projekt által is hangsúlyos az esélyteremtés. Valamennyi táboroztatási tevékenység hozzájárul a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű, továbbá a sajátos nevelési igényű és fogyatékos gyermekek esélyegyenlőségének erősítéséhez.

Az ottalvós táborokban alapelv, hogy tudatosan védjük a természeti környezetet, növeljük a fizikai aktivitást, törekedjünk az egészséges életmód megismerésére, és mindezt próbáljuk beépíteni a táboron kívüli mindennapjainkba.

A programok azt is erősítik, hogy a gyermekek bízzanak magukban és egymásban, merjék megtenni azt, ami a fejlődésüket szolgálja, és az egyik legfontosabb, hogy fogadják el magukat és egymást.

A Jászberényi Szent István Körúti Egységes Gyógypedagógiai Intézettől kapott korábbi levelet is boldogan vettük újra a kezünkbe:

quote

„Értelmi fogyatékos tanulóink számára az Erzsébet-tábor egyedüli lehetőségként biztosította, hogy szervezett program keretében a nyári szünetben megismerkedhessenek a táborozás adta örömökkel, hogy új ismeretekre tegyenek szert, hogy kinyíljon számukra a világ, hogy egy hétig minden nap boldogok és jóllakottak legyenek. Ez a tábor közelebb hozta őket a külső világhoz, és ha rövid időre, de ők is úgy élhettek, mint ép társaik. A tábor során új és más, a hétköznapi élettől eltérő, csodálatos élményekkel gazdagodhattak. NAGYON KÖSZÖNJÜK ERZSÉBET TÁBOROK!!!!!”