A vakáció kezdetével, június 20-án elindultak a nyári, ottalvós turnusok a Zánkai Erzsébet-táborban, ahol a felújításoknak köszönhetően idén már kétszer annyian, összesen mintegy 3400-an is elférnek.

Népszerűbbek az Erzsébet-táborok, mint valaha

Idén óriási érdeklődés övezte az Erzsébet-táborokat, rekord létszámú jelentkezés érkezett a nyári táborokra. Magyarország Kormánya 500 millió Forint összegű többletforrást biztosított, így mindenki, aki szabályosan jelentkezett, részt vehet a zánkai vagy a 2021. augusztus 1-jén megnyíló Fonyódligeti Erzsébet-táborban, illetve a Napközi Erzsébet-táborokban.

Színes programok a hét minden napján

A jó időben természetesen a lidósított strandé a főszerep, de azok sem unatkozhatnak, akik a pancsoláson túl is hasznosan töltenék az idejüket, hiszen idén bővült tábori programkínálat várja a táborozókat, az eddigi 40 helyett már naponta 60 különböző, szervezett program valósul meg Zánkán. A programok öt alappillér mentén szerveződnek: ezek a tudomány, a sport, a magyarság és honismeret, a kultúra és a kereszténység. 2021-ben először az alappillérek tematikus napokon kapnak még nagyobb hangsúlyt, a kereszténység pedig az egész tábori létet áthatja.

A programok között többek között digitális kompetenciafejlesztő foglalkozások és a tudatos médiahasználatra fókuszáló programok is szerepelnek, valamint a programozás, a robotok és a 3D nyomtatás világával is megismerkedhetnek a gyermekek.

2021-től a sétahajók és a sárkányhajók mellett vitorlázással bővült a tábori kínálat, hiszen a frissen átadott Szélkirálynő katamarán vitorláson egyszerre 50 gyermek hajózhat egyszerre.

A táborokban számos sportpálya és sportprogram ad lehetőséget a csapatjátékokra. Az egészséges életmód fontosságát erősítve, valamint 2021-ben az Olimpia évének és a labdarúgó EB jegyében a mozgás még nagyobb szerepet kap, így keddenként sportágválasztó nap is van a táborban, amikor az országos sportszövetségekkel együtt mutatja be az alapítvány a különböző egyéni és csapatsportokat a gyerekeknek.

Emellett szurkolói zóna is helyet kapott a táborban, ahol nagy kivetítőn lehet meccset nézni és közösen szurkolni a csapatoknak.

Közösségépítő és önbizalomfejlesztő programok is várják a gyermekeket a tábori hét alatt, amikor szinkronfoglalkozás, csillagászat, mozi, színjátszás, színházi előadás, komolyzenei és könnyűzenei koncertek, modern tánc és néptánc, cirkuszanimáció, kézműves műhely, íjászkodás, kalandpark, teqball és vívás is szerepel a kínálatban.

Hagyományosan, minden turnusban megszervezi az Erzsébet Alapítvány a hatalmas népszerűségnek örvendő Hősök napja programot, amely a vakáció ideje alatt minden szerdán a rendőrség, a honvédség, a mentők, a katasztrófavédelem és tűzoltóság, a Terrorelhárítási Központ és Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának jelenlétével és interaktív bemutatóival zajlik. A Hősök napján a gyermekek közelebb kerülhetnek ezekhez a hivatásokhoz, bepillantást nyerhetnek a mindennapok hőseinek munkájába, és élőben láthatnak egy összehangolt, szimulált gyakorlati bemutatót.

A lelki egészségre is ügyelnek a táborban

2021-ben újításként, a keresztény értékek közvetítésében református és katolikus TESTVÉREK (lelkészek vagy szerzetesek) is közreműködnek. A nyári táborokban egy-egy hétig lelki vezetőként vannak jelen. Istentiszteleteket, szentmiséket tartanak, de lendületes jelenlétükkel kötetlen beszélgetésekre is alkalmat teremtenek (gyerekekkel, felnőttekkel egyaránt), és akár bekapcsolódnak más tábori programokba is.