Mai világunkban egyre fontosabb szerepet kapnak az újrahasznosítással, a környezetvédelemmel és a „zöld” kezdeményezésekkel kapcsolatos tudnivalók, amelyeket a zánkai táborban tartott őszi osztálykirándulásokon résztvevők is megismerkedhettek a Zöldforgó Élménynap által.

A program egy olyan egyedülálló kezdeményezés, mely korunk legnagyobb kihívásaira, például a klímaváltozásra, energiapazarlásra, túlfogyasztásra vagy az élővizek szennyezésére igyekszik a gyermekek számára érthető módon megoldásokat kínálni.

Az élménynap során a résztvevő csoportok játékos módon mélyedhettek el a környezetvédelem témaköreiben. A Zölforgó Kiállításon a gyerekek a legmodernebb virtuális valóság technológiákkal támogatott játéksarokban kelthették életre a 10 elemből álló kiállítás képeit, majd VR szemüvegek segítségével leshettek bele egy hulladékfeldolgozó és válogató üzem mindennapjaiba. A képeket látva szembesülhettek azzal, mennyi szemetet is termelünk. Ahhoz, hogy ne negatív élményként maradjon meg a diákokban ez a felismerés, életkori sajátosságaiknak megfelelő tanácsokat kaptak, hogyan is tudnak hozzájárulni a szeméttermelés csökkentéséhez a saját környezetükben.

A ZöldForgó Játszóház és szakmai bemutató során 5 különböző, fenntarthatóságra nevelő játékkal ismerkedhettek meg a táborozók, valamint „zöld” témákat érintő infografikákat tekinthettek meg. Ezeken kívül az interaktív élménypedagógia eszközei mentén elkészített ismeretterjesztő kalandfüzetek, tesztek, kisfestők, segédletek is várták a gyerekeket.

Az érdeklődők a ZöldForGO! appot is megismerhették, mely egy ingyenesen letölthető edukációs alkalmazás, ami kiállításokkal, kvízekkel, színezővel és tudástárral szórakoztatja a gyerekeket.

A tartalmas élménynapot az Alma Együttes interaktív koncertje zárta, amelyen a formáció legnépszerűbb slágerei mellett környezetvédelemmel foglalkozó dalokkal, az új ZöldForgó indulóval és klippel, valamint egy könnyen megtanulható táncos koreográfiával lepték meg a táborozókat.