Csinálj a konyhából „laboratóriumot”!

Csinálj a konyhából „laboratóriumot”!

de csak ha a szüleid megengedik

 

A vizes oldatok kémhatását a pH skálán jelöljük. Tiszta víz és a semleges oldatok pH-ja 7, a savas oldatok pH-ja 7-nél kisebb, a lúgos oldatok pH-ja 7-nél nagyobb.

Az indikátorok színváltozással jelzik az oldatok kémhatását.

Szükséges anyagok: áfonya, fehérrépa, vöröskáposzta, paradicsom, narancs, citrom (frissen préselt és/vagy tartósított), borsó, sárgarépa, szódabikarbóna, ecet, ásványvíz (szénsavas, szénsavmentes), szappan, Sprite vagy 7UP.

Az áfonyából (10 dkg), a fehérrépából (15 dkg) és a vöröskáposztából (15 dkg) készíthetsz indikátort. Vágd össze apróra (vagy kérd meg egy idősebb személyt), majd adjál hozzá annyi vizet, hogy ellepje, és ezután tűzhelyen melegítsd kb. 40-45 percig. Ha kész, szűrd le és várd meg, amíg kihűl. Óvatos legyél a késsel és a tűzhellyel, el ne vágd a kezedet, illetve meg ne égesd magadat!

A többi felsorolt anyagból átlátszó poharakba tegyél 2 evőkanálnyi mennyiséget. A szódabikarbónát (egy teáskanálnyi) oldd fel egy kis vízben. A paradicsomból tudsz kipréselni folyadékot. A sárgarépa és a borsó esetében szintén láng felett kell oldatot készítened, de itt kevesebb anyag elég lesz (kb. 5 dkg). A szappanból készíts szappanos vizet. Nem kötelező mindegyiket elkészítened, csak amennyihez kedved van.

Három sorozatot készíts a felsorolt anyagokból, mivel három indikátort fogsz használni.

Rendezd egymás mellé a vizsgálandó anyagokat és kezdődhet a laboratóriumi teszt. Az indikátorokból csepegtess vagy adj egy-két teáskanálnyi mennyiséget a poharakban lévő anyagokhoz. Kövesd a színváltozást!

pH
indikátorok

2

4

5 7 11
áfonya élénkvörös   bíborszínű

 

vöröskáposzta

vörös rózsaszín bíborszínű

kék

 
fehérrépa vörös bíborszínű   kék

zöld

A készített indikátorok színváltozásai a pH függvényében

 

 

Szerző: Dr. habil Radács Marianna Ph.D.

SZTE JGYPK Környezet-biológia és Környezeti Nevelés Tanszék