Csíráztatás befőttesüvegben

Gyerekekkel a magok csíráztatása izgalmasnak bizonyul, főleg akkor, ha napról napra figyelemmel tudjuk kísérni a változásokat. Ahhoz, hogy láthassuk a növekedés különböző fázisait, használjunk befőttesüveget (vagy PET palackot). A magoknak szükségük van a nedves környezetre, amit legkönnyebben vatta segítségével biztosíthatunk. A vatta megtartja a vizet, ezáltal biztosítja a magoknak a megfelelő környezetet a csírázáshoz. Amennyiben nincs elegendő vattánk, pótolhatjuk gézzel is.

A befőttesüvegbe beletesszük a vattát. A vatta elhelyezése után következnek a csíráztatásra szánt magok. Lehet például bab, kukorica, lencse, vöröslencse vagy bármi egyéb, ami alkalmasnak bizonyul a csíráztatáshoz. A magokat egymástól kellő távolságra helyezzük a vatta és a befőttesüveg fala közé. Locsoljuk meg, majd következhetnek a várakozás napjai.

Napi szinten ellenőrizzük, figyeljük meg a magokat, hajtásokat, csírákat, végül a kis palántát. Amikor már elég nagyra nőtt és kevés neki a hely a befőttesüvegben, ültessük át cserépbe vagy kertünkben a földbe. Az új helyén továbbra is kövessük nyomon a fejlődését, locsoljuk,  nevelgessük együtt gyermekeinkkel a növényt.

A gyermekek a csíráztatás folyamata mellett megtanulják, hogyan kell gondozni, ápolni növényeinket, mely nagyon fontos, hiszen jelentős szerepet töltenek be az életünkben.

 

Kiemelt kép forrása:  https://pixabay.com/