December 13 – Luca-napi népszokások

December 13-án, Luca napján van az év leghosszabb éjszakája. A magyar hagyományok ehhez a naphoz számos hiedelmet és szokást kapcsolnak: az éjszaka a sötétség és a gonosz erők szimbóluma.

A hiedelem szerint ezen a napon előbújnak a varázserővel bíró lények, gonosz szellemek és boszorkányok, ezért otthon kell maradni, megvédeni családunkat és állatainkat. Ezen a napon nem dolgoztak, fokhagymával, hamuval, szenteltvízzel, keresztekkel óvták magukat régen az emberek.

Szokások, jóslások, hagyományok:

Luca-szék

A legismertebb szokás a Luca-szék készítés. Ezen a napon kezdték el faragni és karácsony napjáig minden nap, csak egy lépést lehetett rajta elvégezni. Szentestére készült el, ha az éjféli misén ráállt a faragója, meglátta a rejtőzködő boszorkányokat.

Luca-napi gombóc főzés

A fiatal lányok ezen a napon 12 gombócot készítettek, amibe elrejtették 12 fiú nevét. Főzéskor, amelyik gombóc először jött fel a víz felszínére, a jóslat szerint az a fiú lesz a lány jövendőbelije.

Csínytevések

Ezen a napon tréfálkozásból sem volt hiány, a fiatal legények gyakran terveltek ki bosszantó csínyeket, amiket aztán a rossz szellemekre és boszorkányokra fogtak.

Luca-búza

Ha Luca napján búzát ültetünk, megjósolja nekünk a következő évi termés gazdagságát. Amilyen magasra és dúsra nő a búza karácsony napjáig, olyan lesz a termésünk.

Luca-naptár

December 13-tól 25-ig pontosan 12 nap van. Ez a 12 nap a következő 12 hónapot szimbolizálja. Írjuk fel, milyen az időjárás ezeken a napokon és a hiedelem szerint megjósolja nekünk a következő év hőmérsékletét.

Kotyolás

A gyerekek sötétedés után ijesztő maskarában riogatták a falu lakóit ezen a napon.  Mondókákért édességet vártak, de ha nem kaptak, átkot szórtak a ház népére.

Luca-tök

Tököt faragni is szokás volt, hogy rémisztő arcuk elijesszék a szellemeket. Sötétedés után gyertyát is tettek a faragmányokba, amiket az ablakba helyeztek.

 

 

Tartalom forrása:

https://www.magyarkincsek.hu/hagyomanyok/karacsonyi-keszulodes-es-boszorkanyok-magyarorszagon-luca-napi-szoDkasok/

Kiemelt kép forrása: canva.com