December 6. Szent Miklós napja

December 6. Szent Miklós napja

Összegyűjtöttünk néhány érdekességet arról, hogyan alakult december 6., azaz Mikulás napja az elmúlt évtizedek során. Azt például tudtad, hogy Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje? No és azt, hogy Miklós napján milyen népi szokások jellemezték a különböző tájegységeket?

Lássuk, milyen izgalmas történetek kapcsolódnak Miklós napjához!

„A jóságos, gyermek-csizmácskákba ajándékot hozó, piros ruhás, nagyszakállú Mikulás alakja Magyarországon – osztrák hatásra – csak a XIX. század végén terjedt el. Azóta a gyermekek számára az egyik legfontosabb időszak: december 5. éjszakája és december 6. reggele” – olvasható a Történelem cikkek oldalán. Mikulás ünnepének történetéről hosszabban olvashatunk a Történelem cikkek oldalon, ahol a Szent Miklóshoz kapcsolódó legendáról is többet tudhatunk meg, ugyanakkor történelmi tényeket is olvashatunk.

 Mikulás ünnepének története

 

A Miklós napi alakoskodásról, népi szokásokról az Arcanum oldalán tudhatunk meg számos érdekességet. Az ország különböző tájegységein eltérő népi szokások voltak, minden területnek megvolt a maga jellemzője.

 

Szent Miklós napja 

 

Ha már mindent megtudtunk a Miklós nap történetéről, hallgassunk meg egy mesét, amit a Mikulás olvas fel. Jó szórakozást kívánunk!

Mesél a Mikulás

Mikulás: Az első karácsony története (Newton Marshall Hall és Irving Francis Wood elbeszélése nyomán)

 

 

Tartalom forrása: Arcanum; Történelem cikkek

Képek forrása: pixabay.com

Icons made By Freepik