Legyél kreatív! – Őszi alkotások: falevélből rózsacsokor

Őszi kézműves ötleteink folytatónak, most falevelekből készítünk gyönyörű rózsacsokrot.
A csokorhoz nem lesz másra szükség, mint egy adag színes falevélre és spárgára, cérnára vagy bármilyen kötözőanyagra, ami otthon megtalálható. Mivel a levelek hamar kiszáradnak, érdemes frisset gyűjteni, mert minél tovább áll, annál könnyebben törik. Ha nincs rögtön időnk belevágni az alkotásba, préseljük a leveleket, de 1-2 napon belül így is használjuk fel őket.

Milyen levelet gyűjtsek?

A levelek közül talán a juharfa vagy a platán levele a legalkalmasabb rózsacsokrunk elkészítéséhez, de a lényeg, hogy úgynevezett tenyeres levélerezettel rendelkezzenek a kiválasztott példányok.

juhar
platán

Darabszámra nehéz megtippelni, mennyire lesz szükség, függ a levelek nagyságától és attól, hány rózsát fogunk elkészíteni, de egy közepes méretű rózsához legalább 6-7 db levél az ideális. A kisebb levelek mehetnek a rózsa közepébe, és ahogy haladunk, úgy lesz szükség egyre nagyobbakra, a gyűjtés során erre is figyeljünk. A csokrot szép nagy levelekkel fogjuk majd közre, ezeket (3-4 db) már előre tegyük félre, mert ha belelendülünk, gyorsan fogy az alapanyag.

Ha a leveleket kiválogattuk, átmostuk és megszárítottuk, kezdődhet az alkotás.

Fogjunk meg egy kisebb méretű levelet, vegyük magunk elé úgy, hogy a színe legyen kívül és hajtsuk félbe, majd tekerjük fel. A többi levéllel is így fogunk haladni, mindig az előzőre tekerjük rá a következőt. Ha elértük a kívánt méretet, kötözzük el az alját és jöhet is a következő. Első próbálkozásra érdemes több levelet gyűjteni, hogy legyen elég alapanyagunk a kísérletezéshez. Ha a külső levelek kicsit kiállnak, ollóval meg is igazíthatjuk őket, ha kicsit laza a virágunk, akkor pedig vissza is bonthatjuk. Ha elsőre kicsit nehezebben haladunk, nincs ok az aggodalomra, egykettőre profi „rózsakészítő” lesz belőlünk, legyünk türelmesek.

A csokor készítése lépésről lépésre: