Feladatok gyerekeknek a szabadban 2.

Feladatok gyerekeknek a szabadban 2.


A következő játékos feladatok gyerekek és szülők bevonásával a környezettudatosság fejlesztését kívánják megvalósítani. A feladatok kivitelezését a szabadban (kertben, parkban) végezzék a résztvevők.

Feladat: Mindannyian gondolkozóba eshetünk, amikor egy óriási fát látunk, hogy vajon hány éves lehet, mennyi mindent élhetett meg a történelem folyamán. Egy korábbi feladatból megtudtátok, hogyan lehet megbecsülni egy fa magasságát, most pedig próbáljátok meghatározni a fák életét! Keressetek más fafajokat is, határozzátok meg őket okostelefonotok segítségével, pl. a Fa Book interaktív fahatározó segítségével, fényképezzétek le a fát, és mondjátok meg, hogy milyen fafajjal találkoztatok! A fa életkorának megállapításához szükségetek lesz néhány eszközre, ezeket a szükséges eszközöknél olvashatjátok! Az eredményeket írjátok be a telefonotok jegyzettömbkébe!

Cél: Matematikai képességek fejlesztése egyszerű mérésekkel.

Ajánlott korosztály: 8 éves kortól

Szükséges eszközök: papír, ceruza, mérőszalag, okostelefon, mobilinternet/wifi kapcsolat

Menete: A gyerekek válasszanak ki egy idős fát. Körülbelül 1,5 m-es magasságban mérjék meg a mérőszalagok segítségével a fa kerületét. A centiméterben kapott értékeket osszák el 2,5-tel, az így kapott eredmény lesz a fa életkora.

 

Háttérinformáció: Egy fa életkora becsülhető a törzsének kerülete alapján. A mérsékelt övi fák törzskerülete általában évi 2,5 cm-rel növekszik évente, de a gyorsan növő fák esetében (nyárfa) 3 cm-rel.

 

A végrehajtáshoz szükséges idő: 60 perc

 

Szerző: Dr. habil Radács Marianna Ph.D. 

SZTE JGYPK Környezet-biológia és Környezeti Nevelés Tanszék