FELHŐTLEN CSALÁDI HÉTVÉGÉK ZÁNKÁN

2019-ben június 21-én érkeztek az első családok Zánkára: több mint 500 táborozó, 110 család pihenhetett egy munkával töltött hosszú hét után, június 28-án pedig közel 600 gyermek és felnőtt nyaralt a 2019-es Családi Erzsébet-táborban, amely tartalmas időtöltést, igazi felüdülést, és valódi többletélményt nyújtott minden korosztálynak 10 turnuson át.

A családi hosszú hétvégék 2018-ban, a Családok évében debütáltak a táboroztatási program részeként. A Zánkai Erzsébet-táborban 2019 nyarán mintegy 1400 családot, tehát összesen 7000 résztvevőt fogadott a szervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány. Ezeken a háromnapos kétéjszakás hétvégéken a gyermekek nem az iskolai közösséggel, hanem a szüleikkel, nagyszüleikkel, testvéreikkel együtt tapasztalhatták meg az Erzsébet-tábori szabadidős létet.

A Családi Erzsébet-tábor turnusai minden korosztály számára ideálisak, a programok széles skálán mozognak, és a hétvége során minden ingyenes. 2019-ben a legkisebbeket baba- és gyermekjátszó, illetve bábszínház várta, az örökmozgóknak pedig többek között csúszdás légvár és trambulin is biztosított volt. Izgalmas óriás labirintus és óriás társasjáték is volt hétvégente, de akár az íjászatot, a minigolfot, vagy a különös ügyességet igénylő trükkös biciklit és a hoverboard-ot is kipróbálhatták a családok. A beltéri aktivitások között szerepelt a játékterem, ahol Xbox, Multitouch asztal, MiniGT autópálya, szimulátorok, flipper és a reflexeket próbára tevő Batak reakciófal is volt a családi táborban. A szülőknek, nagyszülőknek „nyugi-sziget” és relaxációs szoba állt rendelkezésükre, ahol a dolgos hétköznapok a feledésbe merülhettek, és a 15 perces masszázs által felfrissülhettek. A természettudományok iránt érdeklődők az Utazó Planetárium csodái mellett az ízeltlábúak érdekes világába is betekintést nyerhettek, továbbá szórakoztató fizikai előadás részeseivé is válhattak. A családi hétvégékre minden alkalommal ellátogatott egy-egy elismert magyar művész (színész, szinkronszínész, animációs kisfilmkészítő), akivel a táborozók beszélgethettek a hivatásáról, életútjáról, szakmája érdekességeiről, kihívásairól. Ezeken túl arcfestés, kézműves foglalkozások, családi mozizás, koncert, és természetesen a Balaton adta lehetőségek is várták a Zánkára érkező kicsiket és nagyokat 2019-ben. A táboroztatási program által a napi teljes ellátás és a szállás is biztosított volt minden résztvevő számára.

A 2019-es Családi Erzsébet-táborba csoportosan lehetett jelentkezni, a szervező Erzsébet Alapítvány a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal, a Katolikus Karitásszal, a Magyar Református Szeretetszolgálattal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Sportos Cukorbetegek Egyesületével működött együtt.

A Családi Erzsébet-táborok kiemelt célja, hogy a családok minőségi időt tudjanak közösen eltölteni, és hátrahagyva az otthoni, hétköznapi problémákat, csak egymásra figyeljenek, együtt játsszanak, szórakozzanak, sportoljanak, strandoljanak vagy ha ahhoz van kedvük, egyszerűen csak pihenjenek.