5+1 film tinikről, amit legalább egyszer mindenkinek látnia kell!

Napjaink felgyorsult világában nem minden film köti le egy tini figyelmét, ráadásul akár egy négy-öt évvel ezelőtti film is elavultnak számíthat, nem is beszélve a nyolcvanas évek filmsikereiről, amelyeken szüleik generációja nőtt fel. Ha körülnézünk a tinifilmek széles palettáján, akkor sok olyan, szinte kötelező filmet találhatunk, amely kiállta az idő próbáját és egy XXI. századi kamasz számára is izgalmas lehet. Ezek közül gyűjtöttünk össze 5+1 darabot.

 

  1. Házibuli (La Boum)

        francia vígjáték, 1980

A nyolcvanas évek egyik legnagyobb filmsikerében a 13 éves Vic Párizsba költözik szüleivel, ahol új barátok, élete első házibulija és persze az első szerelem várja. Vic, titkaival életvidám és modern hárfaművész dédnagymamájához fordul, mivel szülei házassága épp krízisbe kerül. A film kedves humorral, szellemes dialógusokkal boncolgatja, vajon egy tinédzser a szerelemben meddig mehet el, és hol érnek véget a szülők által felállított korlátok. A film „Dreams Are My Reality” című betétdala világsláger, a hazai sulidiszkók és házibulik kötelező „lassú száma” lett.

Teljes film

https://videa.hu/videok/film-animacio/hazibuli-1-hd-1980-la-boum-Hxj2D1wFNDQBJM56

 

  1. A kívülállók (The Outsiders)

        amerikai filmdráma, 1983

A hatvanas években játszódó film a kisvárosi tizenéves amerikaiak portréja, amelyben két kamasz bandát ismerhetünk meg: a szegény, létminimum határán élő ”Greasers-t„ és az elit, művelt fiatalokat tömörítő „Socs-t”. Egy nap, a két különböző városnegyedben élő bandatagok útjai keresztezik egymást, ami drámai eseményekhez vezet. A Francis Ford Coppola által rendezett filmben a bandatagokat olyan feltörekvő, később világsztárrá vált fialat színészek alakítják, mint például Tom Cruise, Patrick Swayze, Matt Dillon és Rob Lowe.

Teljes film

https://videa.hu/videok/film-animacio/a-kivulallok-1983-teljes-film-6CunF2aPDdDLgAqz

 

  1. Nulladik óra (The Breakfast Club)

        amerikai vígjáték, 1985

Egy hideg szombat reggel öt, egymástól teljesen különböző értékrendű diák tölti büntetését az előkelő középiskola könyvtárában, közvetlen tanári felügyelet nélkül. A törtető sportoló, a bőrdzsekis szemétkedő, a mindenkit lenéző „hercegnő”, a szorongó okostojás és a kattant tolvajlány egy egész napot kénytelen összezárva tölteni. Nem ismerik egymást, nem ugyanazokból a körökből jöttek. Soha nem is szóltak volna egymáshoz, ha nem követnek el egy ballépést, amiért ide jutottak. A nap folyamán mindannyian ráébrednek arra, hogy ők is az előítéletek rabjai, lehet, hogy a világ beskatulyáz, de végső soron a gondolataik és döntéseik számítanak.

Teljes film

https://videa.hu/videok/film-animacio/nulladik-ora-1985-teljes-film-emilio-estevez-molly-ringwald-2rLKzchKrodM79Fb

 

  1. Rómeó és Júlia (Romeo + Juliet)

        amerikai filmdráma, 1996

Ki ne ismerné Shakespeare örök klasszikusát? A rendező, Buz Luhrmann gondolt egy merészet, és a világ leszebb szerelmi történetét – az eredeti történetet és szöveget megtartva – áthelyezte Los Angeles sosemvolt közelmúltjába, pisztolyokkal, autókkal, ütős zenével és két szemtelenül fiatal színésszel (Claire Danes és Leonardo DiCaprio) a főszerepben.

 

Teljes film

https://videa.hu/videok/film-animacio/romeo-es-julia-1996-hun.mp4-avi-film-mp4-uBQWe3gFAqEIk82s

 

  1. Juno

        amerikai vígjáték, 2007

A mindössze 15 éves Juno egy helyes, okos tinilány, aki egy túl jól sikerült randi után azzal szembesül, hogy teherbe esett. Nehéz döntést kénytelen hozni, elveti-e megfogant gyermekét, vagy megszüli és nevelőszülőkhöz adja őt. Az utóbbi mellet dönt, és szíve alatt a gyermekkel éli az anyaság és az örökbeadás szépségével és gyötrelmeivel kiegészülő hétköznapjait, miközben rá kell döbbennie, hogy a felnőttek és a kamaszok világa nem is különbözik olyan sokban egymástól.

 

Teljes film

https://videa.hu/videok/film-animacio/juno-teljes-film-amerikai-drama-romantikus-SABUiu6Ub9FOvVvo

 

+1 Sing Street

        ír-amerikai-angol zenés vígjáté, 2016

Dublinban, 1985-ben az ifjú Robert Lalor fiú zenekart alapít, hogy elnyerje egy lány szerelmét és elmeneküljön a családi problémák elől, azonban hamarosan kiderül, hogy ez a banda több egy átlagos tini próbálkozásnál. Gyönyörű film, tele élettel, hiteles karakterekkel és szívhez szóló történettel szerelemről és álmokról, emellett kiváló korrajz a nyolcvanas évek Írországáról, a komoly társadalmi, gazdasági problémákról, a fiatalság kilátástalanságáról.

Filmajánló

https://www.youtube.com/watch?v=BBdsfu6Icas

 

Forrás:

https://www.mafab.hu/filmek/filmek/

https://www.filmezzunk.hu/

https://port.hu/mozi

Kiemelt kép forrása:

https://pixabay.com/