Függönyt fel!

A bábszínházat, a bábozást minden gyerek szereti, hiszen kedvenc meséiket és saját történeteiket is eljátszhatják a bábok segítségével.

Az igazi bábszínházhoz azonban rendelkeznünk kell egy-két kellékkel, hogy teljes legyen a játékélmény. A saját, otthoni színházat nem is olyan nehéz elkészíteni, segítünk, hogyan fogjatok hozzá.

Először is el kell készíteni magát a színházat. Nézzünk körbe a lakásban, hátha található egy nagyobb kartondoboz, parafa tábla, komód, amiből megépíthető a színpad. Ha a fenti tárgyakból készítjük el, akkor stabilabb lesz az épített színpad, viszont ezek hiányában bátran használhatunk egy nagyobb pokrócot, törölközőt, ami két szék között kifeszítve tökéletes alapot adhat a színháznak.

Ha kész a bábszínház, jöhet a világítás. A gyerekek imádni fogják, ha egy olvasólámpával, nagyobb elemlámpával megvilágítjuk a játékteret, mintha reflektorfény lenne. A színpad és a világítás után jöhet a nézőtér kiépítése. Nézők lehetnek a szülők, idősebb és lelkes testvérek, de akár a gyerekek kedvenc mesefiguráit, játékait is beültethetjük a házi bábszínház elé.

Most, hogy kialakítottuk otthon a tökéletes bábszínházat, már csak a társulat és a mese hiányzik, hogy elkezdődhessen az előadás. Válogassunk össze olyan bábokat, amiket több meséhez is felhasználhatunk, így már néhány bábbal egész estés előadást adhatnak a gyerekek vagy a szülők. Bábok lehetnek a kézbábok, de akár a plüss álatok, a babák stb.

Tipp: Ha van otthon felesleges fakanál, akkor érdemes belőlük bábokat készíteni, és azzal játszani, hétköznapi történeteket mesélni, úgy, ahogy a gyerekek naponta elmesélik az iskolában történt dolgokat a szülőknek. Csak most „Fakanál Rozi”, egy nyuszi, vagy éppen egy béka kerül a történet középpontjába. A fakanálból készült figurákkal kiválóan lehet bábozni. A család fantáziáját is megmozgatja már a báb elkészítése is. Minden csak kreativitás kérdése, miközben a gyerekek és a szülők  közösen alkotnak.

A fakanál bábok elkészítéséhez ötleteket lehet találni a Digitális Erzsébet-táborok videótárában is:


Ha elkészültek a bábok, függöny fel és kezdődhet az előadás.

 

A cikk fő képének forrása: https://pixabay.com/hu/