GONDTALAN ÉS BIZTONSÁGOS NYARALÁS EFOP-1.2.12-17-2017-00006 A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok

2018. augusztus 31-én véget értek az Erzsébet Táborok balatoni vakációs turnusai. Tavaly a vasárnaptól péntekig tartó kikapcsolódás során az ország több száz pontjáról érkeztek gyermekek a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborokba, ahol az élménydús programok mellett a napi ötszöri étkezés és a biztonságos nyaralás körülményei is adottak voltak. A tavalyi évben Zánkán és Fonyódligeten egy időben összesen közel háromezren nyaraltak hétről hétre az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” elnevezésű projekt keretében is biztosított színes, ismeretorientált és tartalmas programok közepette. 2018-ban összesen csaknem 30 ezren vakációztak a balatoni Erzsébet-táborokban.

A tavalyi hatnapos, ötéjszakás, biztonságos, valamint a napi ötszöri bőséges étkezést biztosító turnusok során rengeteg színes aktivitás várta a táborozókat. A programok az élmények és a közösségépítés köré szerveződtek. A Balaton adta lehetőségek során a táborozók sárkányhajózhattak, sétahajózhattak, a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendő vízi és szárazföldi kalandpark akadályait leküzdve pedig ügyességüket is játékosan fejleszthették a táborozók. Az élményekre fókuszáló tartalmas vakációs mindennapok részeként sportprogramok, lasertag és íjászat, akadályversenyek és ügyességi vetélkedők, óriás trambulin, kézműves- és zenei foglalkozások, prevenciós és környezetvédelmi interaktív előadások, közlekedésbiztonsági bemutatók, komoly- és könnyűzenei koncertek és táncház is színesítette a tábori programpalettát. Az egyik legnépszerűbb programok egyike volt 2018 nyarán a „Hősök napja”, ahol a gyermekek a honvédség, a tűzoltóság, a rendőség és a mentők interaktív bemutatóin keresztül ismerkedhettek meg közelebbről ezekkel a hivatásokkal. A táborokban kiemelt érdeklődés övezte a kulturális és színházi programokat is.

A hagyományos és szórakoztató elfoglaltságok mellett 2018-ban is kiemelt szerepet kapott a gyermekek digitális kompetenciafejlesztése, a biztonságos internethasználathoz szükséges ismereteket is megszerezhették a diákok.

Az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú projekt átfogó célja egy olyan országos táboroztatási program megvalósítása, amely hozzájárul a szociális kompetenciák fejlesztéséhez és elősegíti a társadalmi integrációt. A program keretében játszóterek, sportpályák, közösségi terek építése és akadálymentesítések is megvalósulnak a következő években, így a 2021-ig tartó európai uniós projekt keretében az Erzsébet Táborok a fogyatékkal élő gyermekek tábori életét is megkönnyítik. A következő mérföldkő pedig egy módszertani tár és online tudásportál létrehozása, amely jó gyakorlatok megismertetésével segíti majd a pedagógusok munkáját. Ezen felül akkreditált képzési rendszer kialakítása történik, workshopok, konferenciák szervezése valósul meg, továbbá kiadványok, módszertani segédanyagok is készülnek a projekt során. A táborokat szervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány 2017-2021 között 13,5 milliárd forintot fordíthat esélyteremtő táboroztatási programok megvalósítására.