Hagyományos húsvéti ételek
Hagyományos húsvéti ételek
A koronavírus-járvány miatt nem tanácsos elhagyni a lakóhelyünket és közösen sem tudunk most húsvétkor úgy ünnepelni, ahogyan szoktunk. Ám a húsvéthoz nem csak a szabadtéri programok, hanem a hagyományos húsvéti ételek is hozzátartoznak. Ebben a cikkben szeretnénk néhány ötletet adni a menühöz.
Fonott kalács
Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg mazsola
3 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojás
2 evőkanál kristálycukor
só
- Az élesztőt fél deci langyos, picit cukros tejben felfuttatjuk, amíg habosodni nem kezd.
- Dolgozzuk össze a liszttel a cukorral, a langyos tejjel, a vajjal, egy tojással és a csipet sóval. Végül adjuk hozzá a mazsolát is. A tészta akkor jó, ha sima.
- Hintsük meg a tetejét liszttel, és konyharuhával takarjuk le, majd hagyjuk megkelni.
- Lisztezett deszkán szedjük három egyenlő részre, és sodorjuk őket a tepsi hosszára.
- A tetejét kenjük meg a másik, felvert tojással, és hagyjuk újra pihenni kb. 20 percig.
- Ha megkelt, ismét kenjük be és előmelegített sütőben süssük meg.
Főtt sonka
Hozzávalók:
1,2 kg hagyományos füstölésű, kötözött sonka
ecetes torma
bors
víz
- A sonkát fél napra áztassuk hideg vízben.
- Öntsük le róla az állott vizet, majd frissel engedjük fel egészen addig, míg el nem lepi a sonkát.
- Lassú tűzön legalább 2 órán át főzzük.
- Ízlés szerint borsozzuk.
- Ha elkészült, hagyjuk a vízben kihűlni.
- Mielőtt kiszedjük a sonkát, mindenképp szedjük le a tetején lévő zsiradékot.
- Ecetes tormával, szeletelve tálaljuk.
Sült báránycomb rozmaringgal és fokhagymával
Hozzávalók:
egy 2,5 kg-os báránycomb
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
rozmaring
só
- A húst alaposan mossuk meg.
- A bőrös részét 12 helyen vágjuk be.
- A fokhagymákat vágjuk félbe hosszában, és a rozmaringgal együtt dugdossuk a bevágásokba.
- Kenjük be a húst olívaolajjal, és ízlés szerint sózzuk.
- Előmelegített sütőben kezdjük el sütni, majd vegyük vissza a hőfokot.
- Időnként a húslével locsoljuk meg a húst.
- Amikor elkészült, tegyük egy deszkára és takarjuk le fóliával.
- Pihentesd így körülbelül 20 percig, majd tálalható.
Sárgatúró
Hozzávalók:
1 liter tej
10 tojás
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál cukor
csipet só
- A tejet forraljuk fel.
- A tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval keverjük ki alaposan.
- Folytonos kavargatás mellett öntsük a tejhez, és forraljuk addig, míg a massza össze nem áll, közben végig kavargassuk.
- Ezután kössük egy sűrűn szőtt vászonkendőbe, és akasszuk fel, hogy a savó kifolyjon belőle.
- Ha kifolyt, tegyük a hűtőbe.
- Szeletelve, a sonkával együtt javasolt tálalni.