HATÁRON ÁTÍVELŐ BARÁTSÁGOK

Az Erzsébet Táborok programjain nem először vettek részt határainkon túlról érkező diákok, de első alkalommal ünnepelhettek együtt az Erzsébet-karácsonyon a visegrádi országok egyházi iskoláinak tanulói, akik most először együtt is táborozhattak 2017. december 14-17. között Zánkán. A Karácsonyi V4 Erzsébet-tábort a magyar kormány támogatásának köszönhetően az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány szervezte december 14-17. között. A cseh, lengyel, szlovák és magyar intézményekből érkező 200 gyermek és pedagógus kísérőik számos különleges programon vettek részt a „Zánkai Erzsébet-táborban”, de Balaton-felvidéki és fővárosi kirándulásokat is szervezett számukra az Alapítvány. Utóbbi keretében Parlament-látogatást tettek a V4-es tanulók, az Erzsébet-karácsony december 15-i előadását pedig további 1100 résztvevővel együtt nézték meg a Fővárosi Nagycirkuszban, ahol Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár köszöntötte a gyermekeket.

Az Erzsébet Alapítvány a 2017-2018. évi V4 magyar elnökség és a visegrádi országok együttműködésének fontosságát szem előtt tartva szervezte meg az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve a Karácsonyi V4 Erzsébet-tábort. A zánkai, a budapesti és a tihanyi programok a regionális barátságok kialakítását is segítették, hiszen a Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország egyházi iskoláiból érkező gyermekek közös élményekkel gazdagodtak a tábor ideje alatt. A V4 tábor második napján az Erzsébet-karácsonyon vettek részt a diákok: 2017. december 15-én a Fővárosi Nagycirkusz Csodagömb című előadása bűvölte el a gyermekeket, majd Szijjártó-Nagy Szilvia, a Karácsonyi V4 Erzsébet-tábor védnöke kíséretében a Parlamentben tettek látogatást.

December 16-án a Tihanyi Bencés Apátságban jártak a táborozók. Az Erzsébet Alapítvány a kirándulások mellett számos tábori programot is kínált a V4 országokból érkezőknek. Zánkán Náray Erika & Budapest Jazz Orchestra varázslatos koncertje, a „Fölszállott a páva” tehetségkutató műsorban ismertté vált Jászság Gyermektáncegyüttes, a Virtuózok kiemelkedő klarinét-tehetségének, Nagy Zoltánnak művészi játéka és a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium duójának nagyszabású produkciója bűvölte el a gyermekeket. Egyedi adventi forgataggal is készült az Alapítvány: az Erzsébet-táborban bárki elültethette saját Luca-búzáját, de volt Betlehem is.

A visegrádi országokból érkező 10-14 év között gyermekek közösen alkották meg a Zánkai Erzsébet-tábor „V4 óriását”, amelyet a legkülönbözőbb kézműves technikákon keresztül hoztak létre. A tábori események egyik fontos állomása a táborozók saját kulturális kincseinek bemutatása volt: minden iskola saját színpadi produkción keresztül mutatta be országának és iskolájának különlegességeit, szülőföldjük szokásait, tudományos eredményeit, történelmüket, művészetüket. A Karácsonyi V4 Erzsébet-tábor a négy ország nemzeti táncának megismerésével zárult.