Hogyan ültessünk fűszernövényeket otthon?

 

A növénytermesztés nem bonyolult, csak egy kis odafigyelést igényel. A következőkben néhány tippet adunk, hogyan ültessünk otthonunkban fűszernövényt. Nem csak mutatós, de mindig lesz kéznél friss fűszer, ha főzésre, sütésre kerül a sor.

A fűszernövények a meleg, napfényes és szélvédett helyet szeretik. Ha forgalmas helyen lakunk, ne tegyük ki az ablakunkba, mert a káros anyagok hatására fogyaszthatatlanná válnak.

Első lépés a tartóedény kiválasztása. Fontos, hogy kifolyónyílás legyen az edény alján. A legjobb megoldás a virágcserép, de jó választás a balkonláda is. A tároló méretének kiválasztásánál szem előtt kell tartani a választott növények gyökerének méretét.

Második lépés a megfelelő termőföld kiválasztása. Figyelmet kell fordítani a tápanyag utánpótlásra, mivel a kerti földdel szemben a konyhakerti talajnál ez nem folyamatos.

A harmadik lépés az ültetés. Választhatunk a között, hogy palántával vagy magvetéssel próbálkozunk. A palántázás egyszerűbb, a megvásárolt palántát ültetés után csak gondozni kell. Ha a vetőmag ültetést választjuk, figyeljünk a vetőmag tasakján található lejárati dátumra. Az ültetésnél figyelni kell a növények közötti távolságra. Vannak olyan növények, amik a sűrűn ültetést kedvelik, ilyen a kerti zsálya és a metélőhagyma.

A csírázás történhet fényben és sötétben. A sötétben csírázók magját földdel betakarjuk, míg a fényen csírázókat a felszínre vetjük. A csírázás ideje alatt a földet nedvesen kell tartani, de a túlzott nedvesség káros lehet a növény számára. Ezért célszerű az edényünk aljára vékony kavicsréteget tenni, ami segít a vízelvezetésben.

 

Forrás: https://kertlap.hu/fuszernovenyt-az-erkelyen/

Képek forrása: Pixabay.com